Odbrana: Vukotić nije bježao kad ste raspisali potjernicu

Crna Gora navodnog vođu škaljarskog klana traži zbog pokušaja ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića u martu 2016. u kotorskom naselju Rakite
6809 pregleda 0 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Privatna arhiva
Jovan Vukotić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.10.2019. 17:37h

Kotoranin Jovan Vukotić (39) nikada nije bio u bjekstvu, niti je bio na nepoznatoj adresi kada mu je podgorički Viši sud odredio pritvor i za njim raspisao potjernicu zbog sumnje da je prije tri godine pokušao ubiti sugrađane Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

To piše u žalbi koju je na rješenje o izručenju navodnog vođe škaljarskog klana Crnoj Gori predala njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović.

Advokatica je u žalbi istakla da se u trenutku kada mu je određen pritvor, Vukotić već pet mjeseci nalazio u Okružnom zatvoru u Beogradu, da su uvidom u spise predmeta Višeg tužilaštva u Podgorici utvrdili da mu poziv nikada nije ni upućen, niti mu je dostavljeno Rješenje o određivanju pritvora:

"Pa je pitanje opravdanosti i osnovanosti pritvora vijeće Višeg suda u Beogradu bilo ovlašćeno i dužno da cijeni", piše u žalbi u koju su "Vijesti" imale uvid.

Objašnjeno je i da je tokom istrage koja je uslijedila nakon što je Vukotiću određen pritvor, on saslušan u prostorijama Okružnog zatvora u Beogradu, da su ispitani svi svjedoci i da je poslije njihovih iskaza sa okrivljenom, Miliću Šakoviću ukinut pritvor.

Vukotićeva advokatica istakla je i da je u Rješenju kojim je Šakoviću ukinut pritvor, piše stav Višeg državnog tužilaštva u Podgorici - da su prestali razlozi za dalje trajanje pritvora okrivljenom.

Takvo mišljenje Više tužilaštvo dalo je "jer se iz do sada prikupljenih dokaza u istrazi, odnosno odbrana okrivljenih Šakovića, Vukotića i iskaza saslušanih svjedoka, koji su potvrdili odbranu Vukotića da kritične prilike nije ni bio u Кotoru, iskaza svjedoka koji su naveli da je okrivljeni Igor Dedović kritične prilike bio u Sloveniji, te cijeneći iskaz svjedoka - oštećenog Vojina Stupara dat u istražnom postupku, u kojem je isti naveo da ne zna koliko je lica bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i na Radonjić Miloša, da nikoga od tih lica nije prepoznao i da ne zna ko je kritične prilike pucao na njih"...

"Sve ovo jasno govori u prilog tome da ne postoji dovoljan stepen sumnje da je okrivljeni Vukotić izvršio krivično delo zbog koga se traži ekstradicija, što prvostepeni Sud nije ni provjeravao, ni utvrđivao, ni utvrdio, pa čak nije ni uzeo u obzir. Samim tim je ožalbena odluka zasnovana na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju", piše u žalbi.

Vukotićeva advokatica na Rješenje o ekstradiciji žalila se zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

"Uslovi za izručenje nisu ispunjeni. Ožalbeno Rješenje ne sadrži razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, razlozi koji su dati, nisu u skladu sa stanjem u spisu, pa stoje bitne povrede odredaba postupka iz čl.438.st.2.tač.2.ZКP. Takođe, odredba čl.29. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima nije pravilno primenjena, pa stoji i pogrešna primena materijalnog prava", piše u žalbi.

Advokatica je napisala i da je prema odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, izričito je propisano da je pretpostavka za izručenje između ostalog i da "ima dovoljno dokaza za osnovanu sumnju odnosno da postoji pravnosnažna sudska odluka da je lice čije se izručenje traži učinilo krivično delo povodom kojeg se zahteva izručenje", i da je organ postupka je obavezan da izvrši uvid i u dokaze iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivično delo zbog kojeg se traži izručenje:

"Ali, prvostepeni sud nijedan dokaz nije tražio, pa nije ni dobio. Prvostepeni sud u ožalbenom Rešenju ne navodi na osnovu kojih je činjenica i okolnosti utvrdio da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio ova krivična djela zbog kojih je izručenje zatraženo, a što predstavlja prethodno pitanje... Domaći pravosudni organi su bili u obavezi da utvrde i da li postoji garancija fer i nepristrasnog suđenja okr. Vukotiću, na teritoriji Crne Gore, a donošenje rešenja o određivanju pritvora bez pokušaja da mu se uruči poziv i bez pokušaja da se on sasluša, upravo ukazuje da takva garancija ne postoji i da se suštinski ovdje radi o progonu, a ne o vođenju postupka".

Crna Gora Vukotića traži zbog pokušaja ubistva Stupara i Radonjića 27. marta 2016. godine u kotorskom naselju Rakite.

U naredbi za sprovođenje istrage piše da je jedan od navodnih vođa škaljaraca, Igor Dedović, bio za upravljačem “BMW-a” kojim su on, Vukotić i Šaković prije tri godine prepriječili put dvojici članova kavačkog klana i pucali u njih.

Navodno, pištolj je prvi potegao i zapucao Jovan Vukotić.

Stupar je na saslušanju rekao da nije poznao osobe koje su pucale na njega i Radonjića, nakon čega je ukinut pritvor Šakoviću, jedinom koji je zbog tih optužbi bio u pritvoru.

Crnogorska policija Vukotića je osumnjičila i za pokušaj ubistva Tamaere Zvicer, supruge navodnog vođe kavačana Radoja Zvuicera.

On je ranije više puta to demantovao, dostavljajući dokaze da je bio u Sloveniji kada je u Kotoru navodno pucano na automobil u kom se nalazila Zvicer.

"Mislimo da ne postoje razlozi da bude izručen"

Prema saznanjima "Vijesti", Vukotić je na saslušanju povodom izručenja kazao da, ukoliko bude izručen, zahtijeva da se poštuje načelo specijalnosti, Zakon, konvencije i Ugovor potpisan između Srbije i Crne Gore, odnosno da mu se sudi isključivo za ono za šta bude izručen.

"Mislimo da ne postoje razlozi da bude izručen. U crnogorskim medijima pojavile su se spekulacije o navodnim Vukotićevim uslovima. Ništa od toga nije tačno. Činjenica je da je insistirao da se, ukoliko bude izručen, poštuje zakon i načelo specijalnosti, odnosno, da mu se sudi samo za ono krivično djelo zbog kog Crna Gora traži izručenje", kazala je advokatica Dobričanin Nikodinović.

Vukotića u Crnoj Gori čeka tromjesečna robija, ali ukoliko ga izruče iz Srbije, on zbog te kazne ne može završiti iza rešetaka, jer za kaznu kraću od četiri mjeseca nije moguće raspisati potjernicu.

Na tri mjeseca robije osuđen je zbog nedozvoljenog držanja oružja. Sudilo mu se pod optužbom da je 23. aprila 2013. počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja. Polcija je tada pretresom Vukotićevog automobila pronašla okvir od pištolja u kojem se nalazilo 10 metaka i još dva metka.

Bonus video: