Jovanović: DNK trag Cirikovića i Nurkovića na selotejp traci

U ovom sudskom predmetu, optuženi su Adnan Osmanagić, Mirza Nurković, Almir Jahović, Enzan Ćiriković, Darko Milić, Eldar Nurković i Đorđije Cicmil
6390 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Čitanjem nalaza Forenzičkog centra u Danilovgradu, danas je pred specijalnim vijećem u Višem sudu u Podgorici, kojim predsjedava sudija Ana Vuković, nastavljeno suđenje okrivljenima da su planirali ubistvo Jova Đurovića i boksera Nikole Sjekloće.

Vještak, molekularni biolog Jelena Jovanović je kazala da je na selotejp traci braon boje kojim je bila omotana eksplozivna naprava, nađen DNK profil – biološki materijal koji pripadaju okrivljenim Enzanu Cirikoviću i Mirzetu Nurkoviću.

Potom je pojašnjavala suštinu nalaza i odgovarala na pitanja suda i advokata odbrane Rajka Božovića.

U nalazu je navela da je rezultat DNK vještačenja pokazao da je ekstremno jaku hipotezu da je okrivljeni Ciriković jedan od donora na isječku selotejp trake braon boje i da je ekstremno jaku hipotezu kao jedan od donora sa drugog kraja braon boje selotejp trake, kojim je bila omotana eksplozivna naprava.

Vještak je na pitanje advokata Nikole Lakovića, navela da su izuzimanje tragova obavili kriminalistički tehničari u CB Bar, tako da nije mogla da odgovori da li je trag nađen sa unutrašnje ili spoljašnje strane selotejp trake.

Vještak Jovanović je u nalazu navela da je nađen i DNK biološki trag Mirze Nurkovića na drugom kraju selotejp trake braon boje, te da je ovaj okrivljeni drugi donor.

I u ovom slučaju je u nalazu navedeno da je kao gradaciju istakla ekstremno jaku hipotezu.

Advokat Rajko Božović je pitao šta znači “ekstremno jaka hipoteza”.

"Na osnovu preporučene skale, vrši se izjašnjavanje jačine podrške hipotezi. Dobijena LR vrijednost koja je prikazana u biostatističkom dijelu mišljenja, predstavlja odnos između hipoteze tužilaštva i odbrane. To su preporučene vrijednosti i na osnovu toga se vrši gradacija dokazne vrijednosti. Za nekoga se može reći da je ekstremno jaku hipotezu da je biološki materijal od osobe, kada su biostatističke vrijednosti veće od 10 na 6", pojasnila je Jovanović.

U ovom sudskom predmetu, optuženi su Adnan Osmanagić, Mirza Nurković, Almir Jahović, Enzan Ćiriković, Darko Milić, Eldar Nurković i Đorđije Cicmil.

Jahović i Osmanagić su nedostupni crnogorskim pravosudnim organima.

Prema navodima optužnice planirano je i ubistvo boksera iz Budve Nikole Sjekloće za koje je bilo predviđeno 50.000 eura.

Okrivljeni Cicmil je u avgustu i septembru 2018. u Baru i Budvi, s ciljem realizacije kriminalnog plana, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela ubistvo.

Stupio je u kontakt sa okrivljenima Ćirikovićem, Milićem i Nurkovićem, te organizovao dva sastanka u Budvi na kojima je od njih tražio da za 50.000 eura ubiju Nikolu Sjekloću – navodi se u optužnici.

Bonus video: