Katnić opet kuca na vrata Auto-moto društva Budva

Specijalni policijski tim zatražio je od Opštine Budva da u što kraćem roku dostavi svu dokumentaciju
11922 pregleda 7 komentar(a)
Auto-moto društvo vlasnik vrijednog zemljišta, Foto: Vuk Lajović
Auto-moto društvo vlasnik vrijednog zemljišta, Foto: Vuk Lajović

Specijalni policijski tim zatražio je od Opštine Budva da u što kraćem roku dostavi svu dokumentaciju koju ima o Auto-moto društvu Budva, koja gazduje jednim od najatraktivnijih placeva u samom srcu grada.

To je urađeno po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Milivoje Katnić
Katnić(Foto: Savo Prelević)

Nevladino udruženje Auto-moto društvo ponovo je nakon osam godina predmet interesovanja Specijalnog tužilaštva, nakon što je tada osujećen pokušaj da se državna imovina, odnosno plac od gotovo četiri hiljada kvadrata, prebaci u vlasništvo nekoliko povezanih privatnih kompanije. Zemljište je procijenjeno na 3,3 miliona eura, a na njemu je trebalo da nikne stambena zgrada u jeku građevinske groznice, kada je kvadrata stambenog prostora dostizao nekoliko hiljada eura.

Riječ je o placu kod Autobuske stanice, gdje se nalaze kancelarija Auto-moto društva, radionica, perionica i ostale pomoćne prostorije.

Grupa Budvana, bliskih prijatelja, kumova i saradnika odbjeglog Miloša Marovića, uhapšena je 2011. a godinu kasnije i osuđena na zatvorske kazne. Oni su tada odbili da odgovore da li je sin Svetozara Marovića bio mozak operacije, o čemu se uveliko spekulisalo, bez dokaza.

O učešću mlađeg Marovića progovorili su u drugoj aferi koju je otvorilo Specijalno tužilaštvo tri godine kasnije. Policijski tim krajem 2015. godine, po nalogu Milivoja Katnića, uhapsio je gotovo istu ekipu koja je imala veze s Auto-moto društvom. Tada nijesu htjeli da ćute i u aferi pod nazivom “Prijevor“, oko preprodaje opštinskih 26 hiljada kvadrata u industrijskoj zoni Jaz, pred istražiteljima su ispričali da ih je na to podstrekivao Miloš Marović. Mlađi Marović je uhapšen, a potom, nakon priznanja krivice, i osuđen na godinu zatvora i novčanu kaznu od 385 hiljada eura, koju je izmirio, ali je ostao “dužan“ da odrobija još 11 mjeseci. On se nalazi u Beogradu, gdje je dobio i srpsko državljanstvo i već godinama je nedostupan crnogorskim pravosudnim organima, kao i njegov otac, po sopstvenom priznanju vođa budvanske kriminalne grupe...

Istražitelji su se ponovo zainteresovali za slučaj Auto-moto društva nakon što su pristigle krivične prijave zaposlenih.

Upravo od 2012. kada je “skinuta“ tadašnja uprava, koja je završila u zatvoru, došlo je do podijeljenosti unutar kolektiva. NVO Auto-moto društvo Budva, kako piše u Centralnom registru, osnivač je dva društva - “Auto-moto Budva“ u kojem je direktor Drago Glišić, i “AMD Budva 2018.“ DOO u kojem je direktorka Biserka Bojić.

Kolektiv je polarizovan i godinama unazad jedni druge optužuju za nezakonitosti, malverzacije u poslovanju i zloupotrebama u službenom položaju.

Posljednji u nizu skandala izbio je zimus, kada je dio radnika, na čelu sa Bojićevom, kamionima blokirao kompaniju.

Opština Budva insistira da se atraktivni plac vrati u njeno vlasništvo, a Sekretarijat za pravnu zaštitu angažovao je advokatsku kancelariju kako bi se državna imovina, koja je sada upisana na Auto-moto društvo, preknjižila na lokalnu upravu i spriječili eventualno ponovni pokušaji da se imovina otuđi.

Opština je na imovinu u katastarsku evidenciji upisala zabilježbu postupka.

Bonus video: