Proširena istraga protiv Slavoljuba Stijepovića

Katnić je, komentarišući izručenje Duška Kneževića, rekao da pravosudni organi Velike Britanije postupaju u skladu sa svojim pravom
16759 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2019. 21:25h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je na današnjoj pres konferenciji Specijalnog tužilaštva i Uprave policije da je proširena istraga protiv Slavoljuba Stijepovića, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca izvršeno putem pomaganja i da postupak teče.

Katnić je kazao i da se radi o posebnom postupku, odvojenom od onog koji je pokrenut u vezi sa snimkom koji je objavio Duško Knežević.

GST je, komentarišući izručenje Duška Kneževića rekao da pravosudni organi Velike Britanije postupaju u skladu sa svojim pravom.

„Mi u skladu sa tim dostavljamo dokaze i postupamo a oni sprovode postupak koji nije kratak i koji nije brz, a to znači da nije ni površan i donijeto će biti rješenje kakvo oni smatraju da proizilazi iz njihovog postupka“, naveo je Katnić.

On je rekao da su podnijete optužnice.

„Sud će preduzimati aktivnosti pod tim optužnicama. Jedna je potvrđena što znači da će po njoj biti suđeno u odsustvu. Ja sam ohrabrivao optuženog da dođe u zemlju i da, koristeći pravne mehanizme, učestvuje u postupku i dokaže nevinost“, poručio je Katnić.

Upitan kakav je njihov mehanizam ukoliko Skupština ne ukine imunitet poslaniku Nebojši Medojeviću, odgovorio je da je parlament taj koji o tome odlučuje.

„Kako oni odluče, mi ćemo postupiti. Prema Ustavu nije moguće goniti poslanika niti mu odrediti pritvor. Imamo dokaze o stepenu osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca putem pomaganja i da je postao član kriminalne organizacije i to je činjenica a za dalje, u skladu sa Ustavom i Zakonom, to je naše mjerilo“, rekao je Katnić.

Upitan u kojoj je fazi predmet protiv Dejana Lakića, odnosno njegovo izručenje, rekao je da Crna Gora i Srbija imaju sporazum o izručenju građana za određena krivična djela.

„Mi smo predali sve što je potrebno i što je uslov za izručenje i mi to očekujemo. On će odgovarati, pod uslovom da bude izručen ili će mu se suditi u odsustvu“, kazao je Katnić.

Na pitanje da li su ocjene Pažina posljedica onoga što se događa sa Ivicom Stankovićem i dovođenjem u vezu sa visokom korupcijom na najvišim pozicijama u Tužilaštvu, rekao je da je sve to lažna vijest, odnosno "fake news".

„Ja sam rekao da nema ni udaljene sumnje prema Stankoviću da je sve to počinio. Ne želim da kalkulišem da li su to inati i da li su to sujete. Ali, svako je dužan, ko zna da je neko počinio neko krivično djelo, da saopšti to i prijavi tužilaštvu a to niko dosad nije učinio“, naveo je Katnić.

Bonus video: