Sinđelića preuzeo USKOK

Srpski državljanin izručen Hrvatskoj, gdje je pravosnažno osuđen zbog ubistva i teške krađe
11077 pregleda 21 komentar(a)
Saša Sinnđelić, Foto: Savo Prelević
Saša Sinnđelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2019. 09:01h

Pripadnici elitnih policijskih jedinica, izveli su juče iz Istražnog zatvota Sašu Sinđelića i odvezli ga do granice sa Hrvatskom, gdje su ga predali tamošnjim kolegama.

Tri policijska džipa oko 9:30 časova napustila su zatvorski krug i sa Sinđelićem u jednom od njih, zaputili se ka Debelom brijegu, saopšteno je nezvanično “Vijestima”.

Iz Uprave policije juče su potvrdili da je akcija uspješno realizovana.

“Službenici Uprave policije su danas realizovali ekstradiciju Saše Sinđelića (39) državljanina Republike Srbije, iz Crne Gore u Republiku Hrvatsku. Sinđelić je lišen slobode u Crnoj Gori 1. jula 2019. godine po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Zagreb, a koji se potraživao radi izvršenja pravosnažne presude Županijskog suda u Vukovaru, kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo i krivičnog djela teška krađa”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Sinđelića su na granici preuzeli pripadnici hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), a potom ga odvezli do Splita, tvrde izvori “Vijesti” iz Hrvatske.

Prema tamošnjem Zakonu, on mora biti smješten u regiju na kojoj je počinjeno krivično djelo, a u Sinđelićevom slučaju to je zatvor u Slavoniji.

Sagovornik “Vijesti” rekao je da nije poznato da li su pripadnici USKOK-a Sinđelića vozilom prebacili do Osjeka ili direktnim letom iz Splita do tog grada...

Iz Ministartsva pravosuđa Hrvatske “Vijestima” je nezvanično rečeno da službeno nijesu dobili podatke o izručenju Sinđelića i da zbog toga ne mogu zvanično ni komentarisati njegov “dolazak” u Hrvatsku.

Svjedok saradnik Specijalnog državnog tužilaštva u postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, prethodno se razdužio u Istražnom zatvoru, gdje je boravio nakon odluke Višeg suda o određivanju ekstradicionog pritvora.

Sagovornik “Vijesti” iz spuškog zatvora kazao je da su Sinđeliću, dok su ga specijalci vodili kroz hodnike, pritvorenici dovikivali da ga čeka “pakao” u Hrvatskoj.

Sinđelić je u toj državi pravosnažno osuđen zatvora zbog ubistva Mirka Fortesa i teške krađe.

Ministar pravde Zoran Pažin nedavno je konstatovao da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sinđelića Hrvatskoj.

Hrvatska je dva puta tražila od Crne Gore da joj izruče Sinđelića.

“I uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje ovog lica. Prethodno su, takođe, nadležni državni organi donijeli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahtjeva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan. Odluka ministra pravde potvrda je odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih djela nađe utočište na njenoj teritoriji”, saopšteno je iz nedavno iz Ministarstva pravde.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici prvobitno je odbilo zahtjev za izručenje srpskog državljanina, uz obrazloženje da je u vrijeme odlučivanja bio nedostupan crnogorskim pravosudnim organima, pa mu nije mogao biti određen ekstradicioni pritvor.

Sinđelić se potom ilegalno vratio u Crnu Goru, navodeći da je to učinio “zbog ozbiljnog progona određenih struktura u Srbiji” i tražio azil...

Podgorički Viši sud početkom septembra donio je rješenje u kojem se navodi da su utvrđene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

Iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova potom je saopšteno da je odbijen njegov zahtjev za azil.

Srbija - Crna Gora, Hrvatska

Sinđelić je tokom sudskog procesa za “državni udar” pričao da se u Crnoj Gori spremalo krvoproliće i nasilna smjena vlasti, po diktatu ruskih nacionalista, a uz podršku lidera Demokratskog fronta...

Prema sopstvenom priznanju, on je potom pobjegao iz Crne Gore - kako bi sačuvao živu glavu od tužilačko-policijskog progona. Javno je u Beogradu tvrdio da je status svjedoka saradnika stekao lažima.

Najviše zahvaljujući njegovom svjedočenju, gotovo svi optuženi u slučaju “državni udar” nepravosnažno su osuđeni na zatvorske kazne, a među njima i dvojica opozicionara Andrija Mandić i Milan Knežević.

Sinđelić se, međutim, na kraju ilegalno vratio u Crnu Goru, navodeći da ga u Srbiji progone određene strukture.

Bonus video: