Bahanalije u psihijatrijskoj bolnici

Izvršni direktor firme Vector system security Ratko Popović, kazao je “Vijestima” da su upravi Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota dostavili evidenciju svih ulazaka i snimke sa nadzornih kamera. Objasnio je da gošće Đ.P. nijesu evidentirane na nadzornim kamerama, ali ni u sveskama posjetilaca
29281 pregleda 17 komentar(a)
Stigle u posjetu: Zatvorenik sa “koleginicama”, Foto: Facebook, Facebook
Stigle u posjetu: Zatvorenik sa “koleginicama”, Foto: Facebook, Facebook

Ko je i kako omogućio zatvoreniku Đ. P. da u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru uvede dvije djevojke, fotografiše se sa njima i eksplicitne zajedničke snimke objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

To pokušavaju da utvrde Ministarstvo zdravlja i Uprava kotorske bolnice za psihijatriju, u saradnji sa policijom.

“Povodom neprimjerenog sadržaja koji je objavljen na društvenim mrežama, a koji se dovodi u vezu sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju ‘Dobrota’, Ministarstvo zdravlja preduzima neophodne mjere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i eventulane odgovornosti zaposlenih u ovoj ustanovi. U postupak utvrđivanja činjeničnog stanja uključeni su svi relevantni državni organi koji mogu doprinijeti rasvjetljavanju okolnosti predmetnog događaja”, saopšteno je juče iz Ministarstva zdravlja.

“Vijesti” su još u nedjelju tim povodom poslale pitanja vršiocu dužnosti direktora te ustanove Aleksandru Tomčuku i do kraja ispoštovale njegov zahtjev da se o tome ne objavljuje tekst, dok ne utvrde da li je u toj ustanovi napravljena sporna fotografija.

Uprkos tome, on je juče saopštenje dostavio svim medijima: “Zbog osnovane sumnje da je sporna fotografija, na kojoj je pacijent Specijalne bolnice za psihijatriju P. Đ. fotografisan sa dvije nepoznate ženske osobe nastala u našoj ustanovi, Uprava bolnice je preduzela sve neophodne aktivnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti nastanka objavljene fotografije”, piše u njegovom saopštenju.

Objašnjava se da je o tom problemu obaviješteno Ministarstvo zdravlja, područno odjeljenje Uprave policije, upućen zahtjev za izjašnjenje firmi “Vector system security” angažovanoj na poslovima obezbjeđenja Sudskog odjeljenja bolnice, kao i da su organizovani sastanci sa Kolegijumom ustanove i zdravstvenim osobljem...

“S obzirom na to da je prikupljanje činjenica u toku, Uprava bolnice će nakon utvrđivanja svih okolnosti, blagovremeno informisati javnost o rezultatima istrage i eventualnom pokretanju disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti zaposlenog osoblja i/ili firme angažovane na poslovima obezbjeđenja”.

Tomčuk je u ranijem odgovoru “Vijestima” kazao da će bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mjesta i vremena nastanka fotografije: “P. Đ. se aktuelno nalazi na hospitalnom liječenju u našoj ustanovi, na Sudskom (forenzičkom) odjeljenju naše bolnice. Odjeljenje je zatvorenog tipa sa prisutnim video-nadzorom i uposlenicima privatne firme obezbjeđenja, pored redovno zaposlenog medicinskog osoblja. Sama specifičnost odjeljenja i činjenica da se radi o sudskim (forenzičkim) pacijentima, često počiniocima najtežih krivičnih djela, diktira i drugačiji sistem nadzora ove kategorije pacijenata, što podrazumijeva: 24-časovni video-nadzor odjeljenja; restriktivni režim posjete pacijentima uz evidenciju svih posjeta od strane ovlašćene firme obezbjeđenja u posebnoj knjizi”.

Đ.P. koji je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina i sedam mjeseci, jula 2018. pobjegao je iz psihijatrijske bolnice u Kotoru, gdje je boravio po naredbi Višeg suda u Podgorici.

On je početkom početkom te godine pravosnažno osuđen kao organizator otmice Predraga Mirkovića i pokušaja iznude 100.000 eura. Za to djelo pravosnažno su osuđeni i njegovi sugrađani Marko Perović i Vladan Mijušković.

Desetak dana kasnije uhapšen je na Kosovu, sa Mariom Miloševićem.

Nisu zaposlene, a nisu ni pacijentkinje

U prvom obraćanju “Vijestima”, Tomščuk je saopštio da “u ovom trenutku” odgovorno tvrdi da ženske osobe sa fotografije nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici, kao i da nisu pacijentkinje te ustanove.

“Bolnica je organizaciono strukturisana na način da su postojeće organizacione jedinice (odjeljenja) razdvojena po polu i ne hospitalizuje pacijente različitog pola na istom odjeljenju. U konkretnoj situaciji, dvije ženske osobe na slici su mogle biti isključivo i samo posjeta pacijentu P. Đ., a ukoliko se utvrdi da je sporna fotografija napravljena u bolnici, svakako će biti sprovedene sve radnje u smislu utvrđivanja eventualne disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti zaposlenih i/ili službe obezbjeđenja na okolnosti spornog slučaja, a u saradnji sa ovlašćenim službenim licima Uprave policije...”, naveo je Tomčuk.

Gošće nisu evidentirane na kamerama, ali ni među posjetiocima

Izvršni direktor firme Vector system security Ratko Popović, kazao je “Vijestima” da su upravi Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota dostavili evidenciju svih ulazaka i snimke sa nadzornih kamera.

Objasnio je da gošće Đ.P. nijesu evidentirane na nadzornim kamerama, ali ni u sveskama posjetilaca.

“Kako su ušle ne znam. Baš ne mogu da razumijem...Sveske se uredno vode...Hard disk bilježi snimke za zadnjih 15 dana... Bilo je toliko problema, ali mi nikad nismio imali propust. Radimo po standardima i prosto je nemoguće da se nešto takvo desi, da prođu pored nas. Koliko je sjutra mi ćemo ponovo pregledati sve snimke i tražiti da se utvrdi što se desilo i kuda su ušle”, kazao je Popović.

Bonus video: