Banković kazao da politički dil nije razlog smjene Popovića

Pomoćnik ministra saobraćaja Milan Banković svjedočio u sudskom postupku po tužbi smijenjenog direktora ŽPCG
3578 pregleda 1 komentar(a)
Nije ispunio očekivanja Ministarstva: Popović, Foto: Privatna arhiva
Nije ispunio očekivanja Ministarstva: Popović, Foto: Privatna arhiva

Pomoćnik ministra saobraćaja i pomorstva Milan Banković potvrdio je da je bivšem direktoru Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) Predragu Popoviću kazao da je postignut politički dogovor o njegovoj smjeni, ali da to nije bio razlog njegovog razrješenja.

Tvrdi da je u telefonskom razgovoru Popoviću najprije rekao da su ministar Osman Nurković i njegov resor nezadovoljni njegovim radom, dok mu je na kraju razgovora rekao da je već postignut “politički sporazum” o njegovoj smjeni i da je najbolje da sam podnese ostavku, kako se kroz javnost ne bi morali provlačiti njegovi loši rezultati.

On je juče pred sutkinjom Osnovnog suda u Danilovgradu Ninom Radunović, kazao da Popović nije ispunio očekivanja tog resora - da redukuje broj zaposlenih i smanjuje zarade u ŽPCG, koji je u najtežoj situaciji od četiri željeznička preduzeća.

“Najviše troškova u tom preduzeću išlo je na zarade zaposlenih i na početku smo mu rekli šta od njega očekujemo”, kazao je Banković.

Popović je u aprilu 2017. godine imenovan na mjesto izvršnog direktora ŽPCG, dok ga je Odbor direktora početkom 2019. godine razriješio dužnosti. Nakon toga tužio je to državno preduzeće, obrazlažući da je odluka upravljačkog tijela nezakonita i da je smijenjen jer je političkim dogovorom njegovo mjesto pripalo nekom drugom.

Odgovarajući na pitanje Popovićevog pravnog zastupnika, advokata Antonija Brajovića, Banković je kazao da bivši direktor ŽPCG od Ministarstva nije dobio nikakve smjernice u vezi sa tim kako da redukuje broj radnika i smanji zarade.

“Ali to se moglo učiniti samo na dva načina - donošenjem akta o sistematizaciji i kolektivnog ugovora, a ništa od navedenog nije učinjeno. Najviše troškova u ŽPCG odlazilo je na zarade zaposlenih, a u njegovom mandatu (Popovićevom) ti troškovi su uvećani za oko 300.000”, kazao je Banković.

Na pitanje Brajovića, kazao je da ne zna na šta su se tačno odnosili uvećani troškovi, jer nije dublje zalazio u statistiku.

Popovićev advokat je na to rekao da se većina tih troškova odnosi na nakupljene presude po tužbama radnika ŽPCG u prethodnom periodu, koje su došle na naplatu tek u mandatu njegovog branjenika.

Na pitanje Radunovićeve da li je to istina, Banković je kazao da se ne razumije najbolje u računovodstvene tehnike, ali da se presude po tužbi u izvještajima prikazuju pod tim troškovima.

Banković je na pitanje Brajovića kazao da je donošenje akta o sistematizaciji bilo neophodno kako bi se ljudi otpustili, ali da Popović, kao ekonomsita po struci, nije mogao da sam da odluči koliko je izvršilaca dovoljno na nekom radnom mjestu, već su to morale raditi stručne službe.

“Ali smatram da je on kao direktor mogao značajno uticati”, kazao je.

Brajović je pojasnio da je za vrijeme Popovićevog mandata, u januaru 2019. godine, donijet akt o sistematizaciji radnih mjesta u ŽPCG, kojim je predviđeno otpuštanje radnika za pet odsto, odnosno njih 20.

Banković je kazao da je aktuelni izvršni direktor za nepunih godinu već smanjio broj zaposlenih za 20 radnika. Brajović je na to kazao da je uglavnom riječ o zaposlenima kojima je istekao ugovor o radu, a ne o tehnološkom višku ili penzionisanim radnicima.

Popović je kazao da je za vrijeme svog mandata smanjio broj zaposlenih za 12 radnika, koji su bili u stalnom radnom odnosu.

Banković je kazao da je Popović za vrijeme svog mandata uradio nacrt kolektivnog ugovora, ali da se čekala saglasnost sindikata.

Naredno ročište zakazano je za 9. decembar.

Potvrdio da je Popović uvećao prihode preduzeća

Banković je kazao da je za vrijeme Popovićevog upravljanja Željeznički prevoz povećao sopstvene prihode za oko pola miliona eura.

On je kazao da je i bilo nekih ušteda kada je riječ o remontu voznih sredstava, ali nije znao da li je riječ o iznosu od oko pola miliona eura, kako je tvrdio Brajović.

Banković je kazao da Ministarstvo nije odobrilo novac za opravku nekih voznih sredstava, jer je više puta sugerisano Popoviću da ne raspisuje tendere za remonte, ukoliko za to nema novca.

Bonus video: