BIVŠI VISOKI FUNKCIONER DPS JE U BEOGRADU

Zašto Srbija ne izručuje Svetozara Marovića Crnoj Gori?

Za Marovićem je još prije dvije i po godine raspisana Interpolova potjernica
19387 pregleda 52 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović

Beogradski advokat Božo Prelević smatra da Srbija ne izručuje Crnoj Gori Svetozara Marovića, crnogorskog državljanina i bivšeg visokog državnog funkcionera osuđenog za malverzacije, jer su se tako dogovorili predstavnici vlasti dvije države.

Marović se nalazi u Beogradu i za njim je još prije dvije i po godine raspisana Interpolova potjernica.

Iako je MUP Srbije početkom maja ove godine demantovao da je Marović dobio srpsko državljanstvo (čime bi se izbjeglo izručivanje), Prelević kaže da nije siguran da je to tačno.

Božo Prelević
Prelević(Foto: Screenshot/Youtube)

Prelević za rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) govori o pitanju izručenja Marovića iz Srbije u Crnu Goru.

RSE: Da li je na bilo koji način formalno pravno "pokrivena" odluka Srbije da ne izručuje Svetozara Marovića po Interpolovoj potjernici?

Prelević: Pod određenim okolnostima da, ali mora da navede zašto nekog ne isporučuje. Jedan od razloga može da bude njegovo zdravstveno stanje. Zatim razlozi koji se tiču pravičnosti suđenja, ako ne bi bio obezbijeđen humani pristup okrivljenom, ako je zatražio azil zato što je politički progonjen a država zaključi da on jeste politički zatvorenik itd.

RSE: Da li Marović može da traži azil ako je priznao krivicu i napravio sporazum sa Tužilaštvom?

Prelević: Može da traži, ali ne može da dobije.

RSE: Da li za Srbiju ima bilo kakvih posljedica to što više od dvije godine ne izručuje osobu po Interpolovoj potjernici?

Prelević: U suštini nema, ali Crna Gora u istim situacijama kad Srbija i Hrvatska istovremeno nekog potražuje, ona izruči Hrvatskoj, a ne Srbiji.

RSE: Zar se traži reciprocitet u hapšenju i izručivanju osuđenih kriminalaca?

Prelević: Zato što država Crna Gora, kad Srbija nekog traži, ne priznaje te odluke i ne priznaje njeno pravo da sudi nekim okrivljenima i da izvrši kaznu. Ja mislim da se sve svodi na političke razloge.

RSE: Da li Srbija treba takvim osuđenicima da bude domaćin?

Prelević: Ja mislim da ne treba, ali nije Sveto Marović jedini takav slučaj. Nismo mi u nekom presedanu. Kada imate političke elite kakve mi imamo, pravo se primjenjuje samo kad dokazujete da ste vi u pravu. A ovdje nema principijelne vladavine prava. Vladavina prava postoji samo kad vama odgovara.

I u tom smislu, Sveto Marović je "jedan od". Da li je Andrija Mandić bio osuđeno lice, jel’ on bio na vojnom sletu zajedno sa Vučićem? ( Andrija Mandić, jedan od lidera opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta iz svečane lože posmatrao je 10. maja ove godine vojnu paradu u Nišu, gdje se sastao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, samo dan pošto je osuđen na pet godina zatvora za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, prim. red.).

Ja bih volio da mi to neko objasni, osudite nekog na pet godina, a onda dođe helikopter ili avion strane države, pa vam uzme okrivljenog i vodi ga na nekakav slet.

RSE: Da li, sve u svemu, mislite da je Svetozar Marović u Beogradu zato što su se tako crnogorski politički vrh i beogradski politički vrh dogovorili?

Prelević: Pa, ja ne vidim drugi razlog, s obzirom da oni jako dobro sarađuju na svim poljima.

RSE: Šta bi bio interes Srbije da drži Svetozara Marovića?

Prelević: Nisam siguran da ga drže zbog interesa Srbije. To može da bude interes Crne Gore koja je rekla mi smo uradili sve po zakonu, on je dobio neku kaznu evo, sad se negdje liječi, nedostupan je. Zašto to ne bi mogao da bude stvar dogovora u Crnoj Gori? Ja ne tvrdim da je to tako , samo kažem, zašto ne bi mogla da bude i ta vrsta dogovora.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin insistirao je na sastanku sa ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović u Beogradu 6. novembra da Svetozar Marović bude izručen Crnoj Gori radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen. 

Zoran Pažin, Nela Kuburović
Pažin i Kuburović(Foto: Vlada Crne Gore)

Prije toga, u aprilu ove godine Crna Gora je uputila zahtjev Srbiji za izručenje Marovića. Srbija nije poslala nikakvu povratnu informaciju.

Crna Gora je 2017. godine raspisala poternicu za nekadašnjim visokim funkcionerom crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozarom Marovićem i njegovim sinom Milošem, zbog izdržavanja zatvorske kazne na koju su osuđeni nakon malverzacija u Budvi kojim je nanijeta višemilionska šteta lokalnom budžetu. Srbija nije reagovala.

Svetozar Marović je 2016. godine sa tužilaštvom u Crnoj Gori potpisao dva sporazuma o priznanju krivice koji ga obavezuju na ukupnu kaznu zatvora od 50 mjeseci, da državi plati odštetu od 1,1 milion eura, uz dodatnu obavezu od 100.000 eura u humanitarne svrhe. 

Marovićev sin Miloš je dobio državljanstvo Srbije, pa ne postoji obaveza da bude izručen, ali je Crna Gora zatražila od Beograda da kaznu odsluži u Srbiji.

Inače, Srbija i Crna Gora su još 2010. godine potpisale Sporazum o izručenju kojim se predviđa međusobna ekstradicija državljana osumnjičenih za teška krivična djela. 

Sporazumom su predviđena izručenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, pranja novca i drugih teških krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna od pet i više godina zatvora, uključujući i ratne zločine.

Preporučujemo za Vas