Đurđić u sudu pričao o poslovima Atlas banke

“Vijestima” je rečeno da će Pean u narednih nekoliko dana donijeti odluku da li će Đurđiću potvrditi status svjedoka saradnika
2483 pregleda 3 komentar(a)
Đurđić juče dolazi u Viši sud, Foto: TV Vijesti
Đurđić juče dolazi u Viši sud, Foto: TV Vijesti

Bivši direktor Atlas banke Đorđe Đurđić juče je pred sutkinjom specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda, Vesnom Pean, pričao koliko zna o malverzacijama za koje su osumnjičeni bivši potpredsjednik Atlas grupe Mihailo Banjević i još nekoliko osoba.

“Vijestima” je rečeno da će Pean u narednih nekoliko dana donijeti odluku da li će Đurđiću potvrditi status svjedoka saradnika, koji je predložilo Specijalno državno tužilaštvo.

Osim Banjevića, u tom predmetu osumnjičeni su i srpski državljanin Dejan Sekulić, kum bankara sa potjernice Duška Kneževića, Duško Đukanović i nekadašnja izvršna direktorica Atlas banke Vesna Pavlović Furth i holandski državljanin Ben Zion Benajahoe Schijveshuurder.

Oni se terete da su zloupotrebom službenog položaja osumnjičenom Sekuliću, na njegov zahtjev, pribavili imovinsku korist od gotovo 600.000 eura, za koliko su oštetil Atlas banku.

Prema naredbi o sprovođenju istrage Pavlović Furth je 2009. godine, bez valjanog obezbjeđenja, sa hipotekom na zemljište u Beogradu, koju je tamošnji sud odbio da uknjiži na ime Atlas banke, odobrila Kneževićevom kumu gotovinski kredit od 365.000 eura.

Od tog iznosa, Sekulić je nešto više od 14.000 eura prenio na svoj, deset puta više na račun pravnog lica Atlas Invest DOO, čiji vlasnik je Knežević, dok je više od 245 hiljada podigao u gotovini.

Kako kredit nije vraćen u ugovorom propisanom roku od šest mjeseci, Sekulić je umjesto da vrati novac, koristeći istu hipoteku i sporna mjenična obezbjeđenja i polise osiguranja, od osumnjčenih direktora Atlas banke tražio sklapanje novih ugovora kojima se produžavao rok za vraćanje kredita.

Prema tužilačkom dokumentu oni su mu to omogućavali sedam godina zaredom, pa je početni dug od 365.000 eura sa prispjelim kamatama narastao na gotovo 600.000 eura.

Nakon isteka posljednjeg ugovorom propisanog roka za vraćanje kredita osumnjičeni Đukanović i Đurđić su Sekuliću 2014. godine, na njegov zahtjev, odobrili da na osnovu iste nepostojeće hipoteke refinansira kredit, koji nije vratio.

Gotovo svi osumnjičeni koje je SDT saslušalo negirali su krivicu tvrdeći pred tužiteljkom Lidijom Vukčević da nijesu članovi krminalne grupe koju je navodno formirao Duško Knežević.

Isti status u još nekim predmetima?

Ukoliko Đurđiću potvrde status svjedoka sradnika, Višem sudu neće biti prvi put da takvu ulogu dodijeli bivšem izvršnom direktoru Atlas banke.

Takav status on je dobio u slučaju “Karbon”, u kojem Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića i njegove saradnike da su za 1.900.000 eura oštetili firmu Global karbon.

Sagovornik “Vijesti” upućen u istrage koje tužioci Milivoja Katnića vode protiv bankara sa potjernice, kazao je da ne isključuje mogućnost da se Đurđić kao svjedok tužilaštva pojavi u još nekim predmetima:

“Moguće da takav status dobije i u predmetu koji je Specijalno državno tužilaštvo formiralo protiv Kneževićeve grupe osumnjičene za pranje novca, čiji član je po sumnjama tužilaštva i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Iako zvanično još nije saslušan, istragom je obuhvaćen i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Migo Stijepović, koji je, prema tvrdnjama tužilaštva, dobio 30.000 od 8.000.000 eura koliko je navodno oprala Kneževićeva kriminalna grupa.

Medojević je negirao povezanost sa Kneževićem i grupom osumnjičenom za pranje novca.

Bonus video: