Ne zna ništa o reketu, ni zašto je inspektori pominju

Doskorašnja pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Rina Ivančević svjedočila u istrazi pokrenutoj protiv građevinskih inspektora osumnjičenih za primanje mita
15920 pregleda 12 komentar(a)
Ivančević dolazi na saslušanje, Foto: Savo Prelević
Ivančević dolazi na saslušanje, Foto: Savo Prelević

Doskorašnja pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Rina Ivančević ispričala je juče u Višem državnom tužilaštvu da je samo jednom, službeno, telefonom razgovarala sa građevinskim inspektorom Vladanom Juretićem, a da je njegovog kolegu Zorana Boškovića viđala na sastancima, ali da se “sa njim nije moglo razgovarati”.

To je “Vijestima” nezvanično saopšteno nakon što je Ivančevićevu, u svojstvu svjedoka, saslušao tužilac Zoran Vučinić, u sklopu istrage korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT).

Juretić i Bošković uhapšeni su nakon što je objelodanjen snimak na kome se vidi kako navodno reketiraju investitora Boška Nenezića, obećavajući mu da će moći nesmetano da gradi objekat u Budvi, uprkos istekloj dozvoli. Od njega su uzeli 10.000 eura.

Prema istim informacijama, Ivančevićeva je tužiocu rekla da ne zna zbog čega su je Bošković i Juretić pominjali dok su tražili novac od Nenezića, što se čuje na jednom audio snimku.

Kazala je da ne zna ništa ni o tvrdnjama inspektora - da dio iznuđenog novca ide za “dvije kancelarije u Podgorici”.

“Ivančević je rekla i da nije znala da inspektori od bilo koga, pa ni Nenzića traže mito”, to je “Vijestima” kazao pravni zastupnik tog investitora, advokat Nikola Kavedžić.

On je ispričao da je svjedokinja tužiocu objašnjavala organizaciju rada u Direktoratu kojim je rukovodila.

“Ispričala je na koji način su, po regijama, podijeljeni građevinski inspektori, da su samostalni u radu i da su imali glavnog inspektora koji im je direktno nadređen. Objasnila je da su Juretić, Bošković i još jedan inspektor bili zaduženi za nadzor u Budvi, a da pripadaju regiji Jug tog direktorata”, kazao je Kavedžić.

Objasnila je da je sa Juretićem putem telefona komunicirala samo jednom - kada je naloženo rušenje jednog objekta.

“Za Boškovića je rekla da je prisustvovao sastancima, ali da je uvijek bio bučan i da se sa njim nije mogla uspostaviti normalna komunikacija”, kazao je on. Tužilac Vučinić Ivančevićevu je pitao o navodima sa snimaka objavljenih na Televiziji i portalu “Vijesti”, koji su još ranije dostavljeni tužilaštvu. Te snimke napravio je Nenezić, tvrdeći da drugačije nije mogao da se odbrani od “klana koji reketira”.

Ivančević je nedavno razriješena sa funkcije vršioca dužnosti generalne direktorice Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Ona je u emisiji Načisto, nakon emitovanog snimka reketiranja, kazala da je šokirana i da se osjeća ružno.

“Mi smo čuli priče, ali nije bilo konkretnih dokaza”, rekla je tada novinaru Petru Komneniću.

Na pitanje - da li osjeća odgovornost zbog ponašanja inspektora, odrečno je odgovorila.

“Ne, jer su inspektori samostalni u svom poslu... Ukoliko nađete administrativni propust u mom radu, ja ću snositi odgovornost... Sa njima mogu da komuniciram na sastancima i eventualno kad me oni pozovu ako nešto ne znaju”, kazala je tada.

Ministar Pavle Radulović podnio je ostavku dan nakon emitovanja snimka navodnog reketiranja.

Nenezić u tom predmetu ima status osumnjičenog za davanje mita.

Bošković je osumnjičen za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, a Juretić za zloupotrebu službenog položaja.

Bonus video: