Advokat Lutovac: Optužnica liči na presudu

Specijalni tužilac Stojanka Radović je ostala kod navoda optužnice i zražila od suda da je potvrdi
3878 pregleda 1 komentar(a)
Advokati danas ispred Višeg suda, Foto: Komnen Radević, Komnen Radević
Advokati danas ispred Višeg suda, Foto: Komnen Radević, Komnen Radević
Ažurirano: 18.11.2019. 16:37h

Ročište za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv advokata Gorana Rodića, te njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović, danas je održano pred vanraspravnim vijećem u Višem sudu u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić.

Specijalni tužilac Stojanka Radović je ostala kod navoda optužnice i zražila od suda da je potvrdi.

Dodala je da se optužnica zasniva na dokazima, te da je odbrana prisustvovala izvođenju dokaza tokom istrage, kao i da su dokazi dostavljeni odbrani.

Advokat Branilac Lutovac, branilac Rodića, istakao je da optužnica predstavlja pravnu konstrukciju zbog materijalnh i pravnih nedostataka.

"Ona više liči na presudu nego na optužnicu. Predlažem da sud donese rješenje da nema mjesta optužbi i da se postupak obustavi. Danas smo prisustvovvali kontroli optužnice koja je podignuta protiv Rodića i njegovih saradnika. Optužnica je neodrživa kako zbog formalno pravnih tako i zbog materijalno pravnih razloga. Pretres advokatske kancelarije je izvršen protiv imperativnoj odredbi zakona o advokaturi koja propisuje da prilikom pretresa advokatske kancelarije mora biti obaviještena Advokatska komora i kora biti prisutan predstavnik Advokatske komore.Ovdje to nije urađeno i na taj način ekstremno je prekršena ta odredba na štetu mojih klijenata. Tražio sam da se svi dokazi koji su prikupljni na taj način, ukupno 16, izdvoje iz spisa kao pravno nevaljani dokazi. Tužilaštvo bazira optužnicu na iskazima postrednih svjedoka koji su nešto čuli iz druge, treće ili četvrte ruke, a ne bazira na neposredno involviranih svjedoka - službenika A2A koji sudecidno ozjavili da u radnjama Gorana Rodića nije bilo nikakvih nezakonitosti", kazao je Lutovac.

Dodao je da smatra da sud neće potvrditi ovu optužnicu.

Rodić
Rodić danas ispred Višeg suda(Foto: Komnen Radević)

U optužnici koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo protiv Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović, na teret im se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj prevare.

U optužnici piše i da je Rodić, u periodu od aprila 2016. do februara 2017. godine, formirao kriminalnu organizaciju, čiji je cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći. U koju je lično odredio druga lica za pripadnike a koji su prihvatili članstvo pa su pripadnici kriminalne organjizacije postali Gazivoda i Radulović.

Navodi se i da su optuženi, radi realizacije kriminalnog plana, lažno prikazivali činjenice kako bi doveli u zabludu A2A i njene predstavnike. Objašnjava se da im je Rodić navodno predstavio da je sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem drug iz vojske i da izlaskom na jednu večeru može pomoći kompaniji A2A da izbjegne krivično gonjenje i da je navodno za to tražio 600.000 eura.

Okrivljena advokatica Marija Radulović je prihvatila odbranu svojih branilaca i doadala:

"Moje ime je neosnovano već dvije i po godine izloženo javnoj osudi. Mi smo etiketirani kao kriminalci. Zašto. Zato što je to tako želio tužilac".

Advokat Goran Rodić je kazao da smatra da je optužnica nezakonita i predložio da sud donese odluku da nema mjsta optužbi. Dodao je da je specijalni tužilac Radović postupao iz zle namjere prema njemu.

Stojanka Radović je na kraju ročišta odgovorila da su neistini Rodićevi navodi da je postupala iz lične osvete i zle namjere.

Bonus video: