Suđenje za ubistvo Ljuba Jovanovića: Advokatica traži da svjedoči Baković

Tužlac se protivio ovom predlogu jer se "službenici policije ne mogu saslušavati na okolnosti službenih radnji"
3806 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Zgrada Višeg suda, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 20.11.2019. 12:53h

Suđenje Aleksandru Konataru, optuženom da je prilikom pljačke kladionice “Lutrije Crne Gore“ u Cetinju, ubio košarkaša Ljuba Jovanovića 30. juna 2011. godine, hicem iz pištolja, nastavljeno je u Višem sudu u Podgorici. U ovom predmetu okrivljeni su Nikola Vuletić i Konatar, zbog izvršenja krivičnog djela – razbojništvo, a okrivljeni Konatar u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo.

Advokatica Andrijana Razić, branilac okrivljenog Nikole Vuletića, predložila je da se u nastavku dokaznog postupka na suđenju za ubistvo kosarkaša Ljuba Jovanovića, sasluša svjedok Enis Baković, pomoćnik direktora Uprave policije. Ona je predložila radi provjere iskaza svjedočenja Vasilija Todorovića. Nakon kraće pauze, vijeće sudije Vladimira Novovića je na suđenju donijelo rješnje da će o ovom predlogu sud odlučiti u tokom trajanja postupka. Tužilac se protivio ovom predlogu jer se "službenici policije ne mogu saslušavati na okolnosti službenih radnji".

Sud je prihvatio predlog odbrane okrivljenog Aleksandra Konatara, advokata Borisa Marinovića, da svjedoči Nina Martinović, na osnovu čijeg je iskaza u istrazi sačinjen foto robot. Branilac je dodao da je ona svjdočila u istrazi, ali da optužnicom nije predložena. Sud će, kako je rečeno, naknadno odlučiti i o predogu tužioca višeg državnog Tanje Čolan Deretić, da svjedoči Aleksandar Jančić iz Srbije, zvani Aco poštar, kojeg je u odbrani pominjao okrivljeni Konatar, kao navodnog mogućeg izvršioca ubistva.

“Nemam nikakve veze sa ubistvom. Protiv mene nema dokaza niti ih može biti. Moja je pretpostavka da ga je ubio Aco poštar, ali nemam dokaza za to, već samo moje razmišljanje, jer je dan prije ovog ubistva tražio da mu nabavim pola kilograma trave. Rekao sam da to košta 300 eura. A toliko je opljačkano u kladionici...”, kazao je okrivljeni u istrazi.

Svjedok Miloš I. Knežević rekao je da je u noći ubistva, padala kiša, a daa je on tada radio u kafe-baru “Njujork” na Cetinju. Pojasnio je da se u blizini radila neka zgrada i bila je postavljenja skela. U jednom momentu je čuo neki zvuk kao metal o metal, pa mu je to privuklo pažnju i okrenuo se.

“Vidio sam nekog momka koji je izašao iz kladionice I između dva auta kao da se sagao da zaveže pertle. Potom je neki mladić istrčao iz kladionice i protrčao kroz obližnji portun. Na glavi je imao kapuljaču od duksa tamne boje. Tada sam bio u bašti lokala i trener košarkaša “Lovćena” je rekao da “Ljubo je ranjen”, naveo je svjedok, dodajući da ne zna ime tog trenera.

Svjedok Ivan B. Proroković iz Cetinja, rekao je juče da nema nikakvih saznanja o ubistvu košarkaša, ali da ima svoja razmišljanja. Kategorično je odbacio mogućnost da je ubistvo počinio njegov jedan od najboljih drugova Aco poštar, kao i da on na teritoriji cetinjske Opštine nije počinio nikakvo krivično djelo. Naveo je da su ga inspektori za krvne delikte saslušavali 2012. i 2016. u vezi ubistva košarkaša, jer su, kako je naveo, bili ubijeđeni, da on nešto zna o tom ubistvu.

“Pitali su me o “Acu poštaru”. U nekoj zavijenoj formi, ne direktno, su mi nudili da mi uplate novac preko bankovne kartice, ali nisu konkretno kazali šta da im pomognem. Pozadina toga je da je Konatar razmišljao o ubistvu i uputio policajce da sumnjaju na Aca poštara, a kako je on moj drug, sve se lomi preko mojih leđa. Ja sam shvatio da treba da označim Aca poštara i da mu namjestim robiju. Ja im ništa nijesam rekao”, naveo je svjedok.

Suđenje se nastavlja 27. novembra.

Bonus video: