Stamatoviću i petočlanoj grupi 41 godina zatvora za pokušaj ubistva Zekovića

Stevan Stamatović je osuđen na 12 godina
8829 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Zgrada Višeg suda, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 20.11.2019. 15:08h

Stevan Stamatović i njegova petočlana grupa osuđeni su danas u podgoričkom Višem sudu na ukupno 41 godinu zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja likvidicije Nikšićanina Radojice Zekovića postavljanjem bombe ispod njegovog automobila ,,golf 5“, u maju 2017. godine.

Stamatović osuđen je na 12, dok su kao saizvršioci za teško ubistvo u pokušaju Milan Lješnjak i Dejan Deletić osuđeni na po 9 i po godina robije.

Aleksandar Bojović i Đorđije Božović osuđeni su na po tri i po godine, a Stefan Balević na tri godine zatvora zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji i nedozvoljenog držanja oružja.

Okrivljeni Stevan Stamatović, koji se nalazi u bjekstvu, optužen je da je formirao kriminalnu organizaciju za vršenje krivičnih djela.

Milan Lješnjak i Dejan Deletić, optuženi da su 20. maja 2017. podmetnuli eksplozivnu napravu pod “golf 5” sa namjerom da ubiju Radojicu Zekovića toga dana, koji je bio na odsustvu sa izdržavanja kazne od 17 godina i četiri mjeseca zatvora i kao saizvršioci počinili krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju”.

Prvostepenu presudu je izreklo specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Ana Vuković.

Specijalni tužilac Nataša Bošković u završnoj riječi je kazala da je nesumnjivo dokazano da su članovi kriminalne organizacije Milan Lješnjak i Dejan Deletić, 20. maja 2017. podmetnuli eksplozivnu napravu pod “golf 5” sa namjerom da ubiju Radojicu Zekovića toga dana, koji je bio na odsustvu sa izdržavanja kazne od 17 godina i četiri mjeseca zatvora. Oni su prema riječima tužioca, kao saizvršioci počinili krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju”.

Prema optužnici, Stamatović je formirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, pokušala likvidaciju Zekovića 20. maja 2017. godine. Podgorička policija je spriječila ovu akciju i tada je na licu mjesta uhapšen Deletić, a Lješnjak je pobjegao. Osim Stamatovića, optuženi su Milan Lješnjak, Đorđije Božović, Dejan Deletić i Aleksandar Bojović. U optužnici je opisano kako su Deletić i Lješnjak 20. maja 2017. u Podgorici pokušali da ubiju osuđenika Radojicu Zekovića, postavljajući napravu od 1.383,5 grama plastičnog eksploziva ispod njegovog automobila.

Bonus video: