Policajci čistili put Đedovićevoj grupi?

Inspektori Odsjeka kojim rukovodi Nikola Medenica, pratili su tu grupu od januara, dok nisu prikupili dokaze i juče ih u cik zore uhapsili
20148 pregleda 3 komentar(a)
Privođenje jednog od osumnjičenih, Foto: Luka Zeković
Privođenje jednog od osumnjičenih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.11.2019. 10:05h

Novljanin Ljubomir Đedović (39) organizovao je kriminalnu grupu koja je duže od godinu krijumčarila migrante, a čiji su pripadnici i dvojica službenika danilovgradske policije - Aco Kalpačina (46) i Radomir Stojović (49), rečeno je “Vijestima” iz vrha Uprave policije.

Đedović je uhapšen juče u Herceg Novom, a inspektori Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, u Danilovgradu su uhapsili Stojovića i njegove sugrađane Vladimira Peroševića (33), njegovu suprugu Anđelu Perošević (31) i Dragana Dragutinovića (62).

U Nikšiću su lisice na ruke stavljene Anđelinom ocu Milenku (58) i bratu Željku Dragutinoviću (23), njihovom zetu Mitru Kecojeviću (50) i njihovim sugrađanima Darku Mijuškoviću (33), Ratku Kadoviću (66) i Svetlani Aleksić (40).

Kalpačina je uhapšen u Podgorici.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, dvanaestočlana kriminalna organizacija je po Đedovićevom nalogu prokrijumčarila više grupa od po 10 do 20 migranata, na ruti Albanija - Crna Gora - Bosna i Hecegovina.

Osumnjičeni za trgovinu ljudima
Policija tvrdi da su krijumčarili više grupa migranata(Foto: Luka Zeković)

Inspektori Odsjeka kojim rukovodi Nikola Medenica, pratili su tu grupu od januara, dok nisu prikupili dokaze i juče ih u cik zore uhapsili.

Deset članova kriminalne grupe uhapšene u akciji “Monika”, osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, a Kalpačini i Stojoviću na teret se stavlja zloupotreba službenog položaja.

Prema saznanjima “Vijesti”, grupa uhapšena po nalogu specijalne tužiteljke Mire Samardžić, sumnjiči se da je od januara organizovala prihvat miganata, prevoz preko teritorije Crne Gore do pograničnog pojasa sa BiH, odnosno do nadomak graničnih prelaza Ilino brdo i Vraćenovići... Odatle su grupe, koristeći nepristupačnost terena, ilegalno ulazile na teritoriju susjedne države.

Osumnjičeni za krijumčarenje azila
Krijumčarili osobe sa statusom tražilaca azila(Foto: Savo Prelević)

Navodno, Dragutinovići koji su uhapšeni u Nikšiću, taksi automobilima prevozili su migrante, a policajci su im pomagali da ne budu kontrolisani na ruti od jedne do druge granice.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da je hapšenjem osumnjičenih razbijena jaka mreža krijumčara.

Šef Odjeska koji je realizovao akciju hapšenja, saopštio je da je ta grupa formirana zbog krijumčarenja stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražilaca azila.

Jedna od uhapšenih u akciji “Monika”
Jedna od uhapšenih u akciji “Monika”(Foto: Savo Prelević)

Osumnjičeni su juče saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu.

“Tokom aktivnosti koje su sprovođene u okviru akcije ‘Monika’ ostvarena je međunarodna saradnja sa policijskim službama u Bosne i Hercegovine, kao i saradnja sa EUROPOL-om kroz razmjenu informacija. Ova akcija predstavlja nastavak aktivnosti policije u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje učestvuju u krijumčarenju ljudi preko teritorije Crne Gore kao tranzitne zemlje”, saopštio je Medenica.

U saopštenju se ističe da je u posljednjih godinu presječeno pet lanaca krijumčarskih mreža i razbijeno pet organizovanih kriminalnih grupa koje su brojale 51 člana.

Medenica: Protjeraćemo kriminalce iz naših redova

Medenica je saopštio da je jedan od prioriteta Uprave policije borba protiv svih oblika organizovanog kriminala i krijumčarenja i da će crnogorska policija i dalje biti posvećena otkrivanju, sprečavanju i suzbijanju svih krivičnih djela:

“I energično će raditi na identifikovanju, lišenju slobode i procesuiranju svakog pojedinca, i u sopstvenim redovima, za kojeg bude postojala sumnja da je počinio bilo koje krivično djelo. Uprava policije osuđuje nezakonito ponašanje navedena dva policijska službenika i pruža maksimalnu podršku nadležnim organima u procesuiranju ovakvih i drugih nezakonitih slučajeva i uradićemo sve što je u našoj nadležnosti u narednom periodu da svaki ovakav pojedinac, ukoliko postoji, bude otkriven, procesuiran i kažnjen u slučajevima u kojima se dokaže krivica u krivičnom postupku”, saopštio je Medenica.

Bonus video: