Osmorica osumnjičenih za krijumčarenje u zatvoru, slobodne žene i policajci

Sudija Bašović je prihvatio prijedlog specijalne državne tužiteljke Mire Samardžić, da im pritvor odredi zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke
14366 pregleda 3 komentar(a)
Sa privođenja optuženih, Foto: Luka Zeković
Sa privođenja optuženih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.11.2019. 20:07h

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda, Miroslav Bašović, odredio je pritvor do 30 dana osmorici osumnjičenih za krijumčarenje ljudi koji su uhapšeni u akciji "Monika".

Nakon saslušanja u Istražni zatvor sprovedeni su Ljubomir Đedović (39), Vladimir Perošević (33), Dragan Dragutinović (62) Milenko Dragutinović (58), Željko Dragutinović (23), Mitar Kecojević (50), Darko Mijušković (33), Ratko Kadović (66).

Bašović je prihvatio prijedlog specijalne državne tužiteljke Mire Samardžić, da im pritvor odredi zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Anđeli Perošević (31) i Svetlani Aleksić (40), određene su mjere nadzora, a policajci Radomir Stojović (49) i Aco Kalpačina (46) nakon saslušanja kod specijalne tužiteljke Mire Samardžić pušteni su da se brane sa slobode.

SDT je Đedovića označilo organizatorm kriminalne grupe koja je od januara do prije dva dana krijumčarila migrante od granice sa Albanijom do Bosne i Hercegovine. Đedović se na saslušanju branio ćutanjem.

Dvanaest članova kriminalne grupe uhapšeni su juče ujutro u Danilovgradu, Nikšiću, Podgorici i Herceg Novom.

Iz Uprave policije saopšteno je da je tom akcijom razbijena jaka mreža krijumčara ljudi. Inspektori Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja, trgovine ljudima i ilegalnih migracija mjesecima su ih nadzirali, a jedan od ključnih dokaza istražitelja su mjere tajnog nadzora koje su sprovedene po naredbi sudije za istragu.

U spisima SDT-a navodi se da su osumnjičeni od januara do hapšenja prokrijumčarili najmanje 250 državljana Sirije, Pakistana i Eritreje, od kojih su 32 istražitelji uspjeli da identifikuju. Đedovićev zadatak bio je da pronalazi migrante koji su mu plaćali da ih prebaci do Bosne i Hercegovine, a zaduženje većine osumnjičenih kojima je određen pritvor bilo je da ih prevoze do Riđana, nadomak Nikšića, odakle su ih ilegalno prebacivali u Bosnu i Hercegovinu.

Prema sumnjama SDT-a migrante su, prije prebacivanja u BiH krili u kući Milena Dragutinovića u Riđanima, ali i u apartmanima u Nikšiću. U spisima SDT-a navodi se da su članovi kriminalne grupe uhapšene u akciji Monika i još neke osobe, na čijoj identifikaciji se radi.

Bonus video: