Utvrđuju da li su policajci uzimali mito

Balkanska istraživačka mreža prije nekoliko dana objavila je da su njihovi istražitelji utvrdili da je primanje i davanje mita redovna stvar na tom graničnom prelazu, odnosno da se od vozača autobusa sa Kosova očekuje da plate 30 eura za put u oba pravca
7229 pregleda 8 komentar(a)
Milan Adžić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Milan Adžić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2019. 08:04h

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova pokrenuće istragu nakon što je BIRN objavio snimak navodne korupcije na graničnom prelazu Sukobin - Murićani kod Ulcinja.

Šef Unutrašnje kontrole Milan Adžić, kazao je “Vijestima” da će službenici tog odjeljenja utvrditi da li su crnogorski policajci, na granici sa Albanijom, uzimali novac od vozača tokom ljetnje turističke sezone.

“Otvorićemo tu istragu. Kada završimo posao objavićemo podatke do kojih smo došli”, kazao je Adžić za “Vijesti”.

Balkanska istraživačka mreža prije nekoliko dana objavila je da su njihovi istražitelji utvrdili da je primanje i davanje mita redovna stvar na tom graničnom prelazu, odnosno da se od vozača autobusa sa Kosova očekuje da plate 30 eura za put u oba pravca.

Citirali su šefa Sektora granične policije Veska Damjanovića, tvrdeći da im je rekao da su “imali slučajeve” da policajci traže novac i da su 2018. instalirali “skrivene kamere” u svaki punkt na granici, kako bi spriječili te pojave.

“Da, imali smo više slučajeva da nam neko prijavi da je dolazilo do, da kažem, neke vrste zloupotrebe od strane naših službenika, da se za neko činjenje ili nečinjenje traži novac”, prenio je BIRN.

Damjanović je dan kasnije, u pisanoj izjavi, konstatovao da su novinari iz konteksta izvukli njegove izjave o navodnoj korupciji na graničnom prelazu i objasnio da je novinare u Prištini tada pozvao da bilo kakve dokaze dostave policiji, ukoliko ih imaju...

Saopštio je da su mu novinari pokazali snimak, koji, tvrdi, ništa ne dokazuje.

“U intevjuu sam rekao da nemam saznanja o pomenutom slučaju, ali sam pozvao novinare da, ukoliko imaju bilo kakve dokaze, snimke ili druge dokaze da ih dostave policiji. Na osnovu snimka koji je meni bio dat na uvid, nije mogao biti pokrenuti nikakav postupak jer se na snimku ne vidi da je neko dao ili uzeo novac, niti se može utvrditi kada i na kojem je mjestu snimak nastao, odnosno na snimku ne postoji dokaz da je neko dao ili uzeo mito”, tvrdi on.

Dodao je da je jedna od mjera u borbi protiv korupcije na graničnim prelazima, shodno preporukama eksperata za upravljanje granicom, bila i instaliranje kamera u radnim prostorijama službenika, ali da one nisu skrivene, ni tajne.

“Kamere su ugrađene u okviru projekta pokrivanja svih graničnih prelaza video-nadzorom 2018. godine i službenici su sa tim upoznati. Projekat je od početka vođen i implementiran od strane Službe za informacione tehnologije Ministarstva unutrašnjih poslova, koja i danas upravlja sa video bazom podataka i video nadzorom”.

Tvrdio je da je istom prilikom rekao da je bilo slučajeva prijave korupcije, kao i žalbi na određene propuste u radu službenika Sektora granične policije, ali da nije navodio konkretne slučajeve.

Bonus video: