Otkazao punomoćje kako bi se skoncentrisao na optužnicu

Specijalno tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić podiuglo je optužnicu protiv Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović
5901 pregleda 3 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović, Vuk Lajović
Marko Carević, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović, Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević kazao je da je povukao punomoćje Goranu Rodiću, kako bi ge relaksirao obaveza i omogućio mu da se skoncentriše na optužnicu koju je protiv podgoričkog advokata podiglo Specijalno državno tužilaštvo.

Carević je kratko „Vijestima“ kazao da vjeruje da će Rodić dokazati svoju nevinost, ali da će ubrzo naći zamjenu u predmetima u kojima je advokat zastupao Opštinu Budva.

Specijalno tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić podiuglo je optužnicu protiv Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović.

„Advokat Goran Rodić pričao je predstavnicima italijanske kompanije A2A da je prijatelj sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem i da može izdejstvovati izbjegavanje krivične odgovornosti, a kasnije i obustavljanje pokrenutog krivičnog postupka protiv bivšeg finansijskog direktora EPCG Flavio Bjanka”, piše u optužnici koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo protiv Rodića i njegovih kolega, kojima se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj prevare.

Objašnjava se da im je Rodić navodno predstavio da je sa Katnićem drug iz vojske i da izlaskom na jednu večeru može pomoći Bjanku u krivičnim procesima koji se protiv njega vode i da je navodno za to tražio 600.000 eura.

Advokati su kategorički negirali neosnovane optužbe tužilaštva

Ročište za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice održano je prije tri dana pred vanraspravnim vijećem u Višem sudu u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić.

Specijalni tužilac Stojanka Radović je ostala kod navoda optužnice i zatražila od suda da je potvrdi, dok je branilac Rodića, advokat Branislav Lutovac ocijenio da optužnica predstavlja pravnu konstrukciju i više liči na presudu, nego na optužnicu.

Rodić se našao na meti Specijalnog tužilaštava nakon što je odlučio da u slučaju „državni udar“ zastupa jednog od lidera DF Milana Kneževića. Tada su u javosti objavljanji transkripti telefonskih razgovora lidera DF i advokata. Knežević je ubrzo otkazao punomoćje Rodiću.

Carević nije upoznao svoje najbliže saradnike, potpredsjednike Opštine Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i Marka Markovića (Demokrate) sa odlukom da povuče punomoćje advokatu Rodiću koji je zastupao lokalnu upravu u najkomplikovanijim predmetima. Oni su ocijenili da je riječ o koordinisanoj akciji koja se vodi protiv Rodića.

Sekretarijat za zaštitu imovine zatražio je od Carevića da im u najkraćem roku dostavi instrukcije šta da rade jer je Rodić bio anagažovan u ključnim predmetima.

„Predlog ovog Sekretarijata je da se Rodić i dalje angažuje, jer je upoznat sa obimnom dookumentacijom i postupkom pregovoranja koji se paralalno vodi“, stoji u dopisu Careviću, koji mu je dostavljen uoči vikenda. Rodić je uspio u 2017. kada je Opština utužena, a javni izvršitelj donio rješenje da onemogući blokadu računa grada na 14,5 miliona eura, čime bi došlo do finanijskog kolapsa a ujedno i nova gradska uprava doživjela fijasko.

Dolaskom nove gradske uprave krajem decembra 2016, Opština je angažovala kancelariju Rodića, te još nekoliko advokaskih kancelarija da ih zastupaju u ključnim sudskim procesima, koje su ostali kao repovi bivše DPS vlasti i prijetili da se okončaju negativno po budžet grada.

Bonus video: