Jovanović se žalio Brnabićevoj

Advokat Branke Milić traži odgovornost za izbacivanje iz ambasade u Podgorici
3241 pregleda 2 komentar(a)
Jovanović, Foto: Boris Pejović
Jovanović, Foto: Boris Pejović

Advokat Miroje Jovanović uputio je juče predstavku predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću kojom je zatražio pokretanje postupka protiv odgovornih za njegovo izbacivanje iz ambasade Srbije u Podgorici, gdje je trebalo da se održi saslušanje Branke Milić.

Iz ambasade Srbije u Crnoj Gori su odbacili kao netačne Jovanovićeve navode:

“Advokatu je omogućen kontakt sa klijentom Brankom Milić, ali mu nije dozvoljeno unošenje opreme za snimanje zvuka i slike u prostorije diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Crnoj Gori - imajući u vidu da korišćenje istih od strane trećih lica nije dozvoljeno”.

Jovanović je u predstavci, a ranije i na svom Fejsbuk profilu, napisao da je juče trebalo da bude održano saslušanje Milićeve kao tužilje putem video linka, koji je trebalo da bude prenošen u sudnicu Osnovnog suda u Novom Sadu.

“U 9.15 sam pristupio u prostorije ambasade, radi pripreme za saslušanje, kako sam i najavio, i nakon toga mi je u 9 i 25 od strane pripadnika obezbjeđenja ambasade saopšteno da ambasador (Zoran) Bingulac na dozvoljava održavanje saslušanja, te mi je naloženo da napustim prostorije amabasade, sve zajedno sa laptopom sa kojeg je trebalo da se uspostavi link prema Osnovnom sudu u Novom Sadu”, naveo je Jovanović.

Istakao je da su mu pripadnici obezbjeđenja naložili da se odmah udalji, iako ih je upozorio da je tu u svojstvu punomoćnika i po odluci suda.

Jovanović je naveo da je na taj način spriječeno saslušanje Milićeve i njemu kao advokatu onemogućeno pružanje pravne pomoći i vršenje punomoćničke obaveze, čime su izvršena i krivična djela - sprečavanje i ometanje dokazivanja na štetu Milićeve kao stranke u postupku, kao i krivično djelo ometanje pravde na štetu advokata.

On je istakao da je Osnovni sud u Novom Sadu 4. novembra 2019. donio rješenje o saslušanju Milićeve putem video linka, o čemu je 19. novembra obavijestio naslovne primaoce, uključujući i ambasadu.

Iz ambasade Srbije u Crnoj Gori su saopštili da je Državno pravobranilaštvo, kao zakonski zastupnik Republike Srbije, zatražilo dodatno vrijeme za pripremu slučaja, odnosno odlaganje ročišta pred Osnovnim sudom u Novom Sadu. To je, prema informacijama kojima raspolaže Ambasada RS u Podgorici, prihvaćeno. “Imajući u vidu da je zahtjev dobijen 19. novembra, vrijeme za obezbjeđivanje tehničkih uslova za davanje iskaza putem video linka u prostorijama diplomatsko-konzularnog predstavništva objektivno je bilo prekratko i nedovoljno”, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Podgorici

Bonus video: