Bez ozbiljnijih kršenja ljudskih prava u ovoj godini

Konstatovano je unaprjeđenje rada unutrašnje kontrole policije, a Savjet je „ukazao na predmete koji su potvrdili riješenost unutrašnje kontrole policije da sprovodi efikasne i temeljite kontrole zakonitosti“
747 pregleda 1 komentar(a)
Sjednica Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Foto: Uprava policije
Sjednica Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Foto: Uprava policije

Primjena policijskih ovlašćenja u ovoj godini uglavnom je protekla profesionalno, bez ozbiljnijih kršenja ljudskih prava, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Kako je saopšteno iz Savjeta, sjednica je bila posvećena saradnji građanskog nadzora policije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) i razmatranju do sada sprovednih reformi.

Sjednici je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, generalni direktor Direktorata za nadzor Danilo Ćupić i načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Milan Adžić.

Navodi se da je detaljno razgovarano o saradnji Savjeta za građansku kontrolu policije i MUP-a u svjetlu zajedničke obaveze nadzora nad radom Uprave policije.

„Zajednički je ocijenjeno, uzimajući u obzir predmete u radu unutrašnje i građanske kontrole rada policije, da je značajno unaprijeđeno postupanje policije i da je primjena policijskih ovlašćenja u ovoj godini, uglavnom, protekla profesionalno i bez ozbiljnijih kršenja ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je ocijenjeno da je, u poređenju sa ranijim godinama, došlo do poboljšanja u izvještavanju MUP-a o realizaciji izdatih preporuka Savjeta.

Konstatovano je da treba nastaviti sa napretkom u izvještavanju, posebno sa konkretnijim nadzornim komentarima MUP-a.

Nuhodžić je, kako je saopšteno, susret sa Savjetom iskoristio da osudi svako prekoračenje ovlašćenja i saopšti profesionalni stav da u crnogorskoj policiji neće i ne može biti mjesta za one koji ne poštuju zakon, nijesu dostojni policijske profesije i ne vode brigu o osnovnim pravima građana.

„MUP i Savjet su, što je od izuzetne važnosti, zajednički ukazali na potrebu djelotvorne kaznene politike koja, ni u slučaju napada na službeno lice, ni kod primjera zlostavljanja građana od strane policijskih službenika, ne smije biti ispod zakonskog minimuma“, kaže se u saopštenju.

Diskutovano je i o izvještaju o radu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije za deset mjeseci ove godine, koji je predstavio rukovodilac tog nadzora Milan Adžić.

Kako su kazali iz MUP-a, konstatovano je unaprjeđenje rada unutrašnje kontrole policije, a Savjet je „ukazao na predmete koji su potvrdili riješenost unutrašnje kontrole policije da sprovodi efikasne i temeljite kontrole zakonitosti“.

Savjet je preporučio Nuhodžiću da se razmotre mogućnosti prostornog razdvajanja službenika Odjeljenja unutrašnje kontrole na lokalnom nivou od redovne policije, vjerujući da bi to doprinijelo transparentnijem radu i većem povjerenju javnosti i policijskih službenika u unutrašnju kontrolu policije.

„Konstatovano je da komunikacija i saradnja između građanske i unutrašnje kontrole policije treba biti poboljšana i biće uspostavljene međusobne periodične konsultacije“, navodi se u saopštenju.

Diskutovano je i o slučaju građanina B.V. kojeg je, po sopstvenom priznanju, kao maloljetnog zlostavljao policijski službenik M.Z, i zaključeno da u konkretnom slučaju unutrašnja kontrola policije postupi na osnovu analize ocjena i preporuka građanske kontrole policije.

Nuhodžić je najavio dalje jačanje nadzora i unutrašnje kontrole policije.

Na sjednici je razgovarano i o implementaciji preporuka CPT, i ocijenjeno da je odnos Uprave policije prema tim preporukama unaprijeđen.

„Savjet je preporučio da se zbog dostojanstva i poštovanja prava građana odustane od daljeg korišćenja prostorija za zadržavanje u Tivtu a da se za tu namjenu koriste prostorije u Odjeljenju bezbjednosti Kotor“, kaže se u saopštenju.

Savjet i MUP su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, iskazali podršku prema svim nevladinim organizacijama, naročito ženskim grupama, koje predano rade sa žrtvama i doprinose profesionalnom institucionalnom okruženju i postupanju.

Naročito je podržan rad Operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama na kojem je, od uspostavljanja, razmatrano više od 35 kompleksnih predmeta.

„Zajednički je upućen apel prema zakonodavnoj vlasti da se osigura oštrija kaznena politika za povratnike i višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja, nasilja u porodici“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Nuhodžić upoznao članove Savjeta sa naporima na unapređenju bezbjednosti u školskom okruženju i kod djece.

„Najavljen je zajednički projekat sa Ministarstvom prosvjete koji će uključiti i predavanja policijskih službenika u školama o bezbjednosti djece u saobraćaju, vršnjačkom nasilju, prevenciji i zaštiti djece od opojnih droga i alkohola, bezbjednom korišćenju interneta i društvenih mreža, o prevenciji i zaštiti djece od trgovine ljudima i o maloljetničkoj delikvenciji“, kazali su iz Savjeta.

Na sjednici je konstatovano da su uspostavljeni i kvalitetno razvijeni brojni servisi koji su interesu građana i koji olakšavaju i ubrzavaju komunikaciju i ostvarenje različitih prava.

„Članovi Savjeta su u diskusiji istakli da je ukupan odnos ministra unutrašnjih poslova od kad je stupio na dužnost značajno doprinio vidljivosti i prepoznavanju građanske kontrole u policiji i u društvu u cjelini“, kaže se u saopštenju.

Savjet je konstatovao da se, za razliku od ranije, sada kontinuirano registruje povećanje obraćanja policijskih službenika zbog povrede njihovih prava.

„Ranije, policijski službenici se nijesu obraćali Savjetu, što znači da je stvorena pozitivna i podržavajuća klima u MUP-u i Upravi policije prema građanskom nadzoru, što je primarno zasluga ministra i direktora Uprave policije“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: