Nikako da odluče o pritužbi premijera

Stanković tvrdi da se Tužilački savjet još nije upoznao sa svim detaljima predmeta istrage o korupciju u MORT-u
2250 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa jučerašnje sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković

Članovi Tužilačkog savjeta još se nijesu dovoljno upoznali sa predmetom u okviru pritužbe premijera Duška Markovića, koji je kritikovao rad tužilaca u istragama korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Vrhovni državni tužilac u v.d. stanju Ivica Stanković odgovorio je “Vijestima” da je to razlog što se pritužba premijera nije našla na jučerašnjoj sjednici tog tijela.

“Tek kada se svi dovoljno upoznamo i Komisija za pritužbe donese svoj stav, tada ćemo se na nekoj narednoj sjednici TS izjasniti o osnovanosti pritužbe premijera”, odgovorio je Stanković.

Nakon javno objavljenih snimaka na kojima dva građevinska inspektora navodno uzimaju novac kako bi investitoru omogućili da nezakonito nastavi sa gradnjom objekta, šef Vlade tražio je izjašnjenje o tom slučaju i nakon toga konstatovao da su službenici policije dobro obavili posao, ali da su zakazali iz tužilaštva.

Stanković je Markovićev dopis predao Komisiji za pritužbe Tužilačkog savjeta.

Na Tužilačkom savjetu 15. novembra saopšteno je da je jasno da nema propusta u radu tužilaca u Kotoru u istrazi predmeta po prijavi investitora Boška Nenezića, koji je tvrdio da su ga građevinski inspektori Vladan Juretić i Zoran Bošković reketirali.

Tada je pojašnjeno da je ostalo da se detaljno ispita rad tužioca u Podgorici, pa je odlučeno da se kopiraju svi spisi predmeta i predaju članovima tog savjeta.

Investitor Zoran Nenezić je 3. maja prijavio ODT-u u Kotoru da je građevinskim inspektorima Juretiću i Boškoviću dao dva puta po 5.000 eura, a istraga je povjerena početkom maja tužiteljki Tijani Čelanović. Iz Kotora je više puta predmet putovao do Podgorice kako bi se utvrdilo čija je nadležnost, a definitivno je u rad dat 23. jula tužiocu u Višem tužilaštvu u Podgorici Zoranu Vučiniću, koji je tada bio na odmoru...

Na jučerašnjoj sednici otvorene su koverte i objavljena imena 14 kandidata, koji su se 6. avgusta prijavili na javni kokurs za izbor sedam novih tužilaca.

Stanković je pročitao bodovnu listu radova kandidata, pa je 11 njih na testiranju imalo više od 60 bodova koliko je bilo potrebno da se dođe do usmenog dijela ispita.

U trci za nove tužioce i dalje su u igri - Danilo Mrdak, Nađa Popović, Jovan Vukotić, Sanja Ražnatović, Vladan Mihailović, Aida Muzurović, Damir Kujović, Marko Mugoša, Igor Šćekić, Dino Lukač, Haris Šabotić.

“Nadam se da će novi mladi tužioci poboljšati rad tužilačke organizacije”, kazao je Stanković, pozdravljajući kandidate u skučenoj kancelariji gdje se održavaju sjednice TS. Intervjui sa njima biće obavljeni na sljedećoj sjednici Tužilačkog savjeta 6. decembra. Iako se načinu ocjenjavanja programa rada kandidata za rukovodioce državnih tužilaca protivila član TS i dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, ostali su glasali da se njihovi radovi potvrde najvišim ocjenama.

“Protivim se ovome, jer je čudno da su svi radovi ocijenjeni najvišom ocjenom”, kazala je Spajić.

TS se bavio i potvrđivanjem isplate naknada za prekovremeni i rad u pripravnosti, ali i isplati za prekovremene sate specijalnim tužiocima za oktobar.

Bonus video: