INCIDENT U "DELTI"

"Dan": Službenik MUP zbog Bećirovića napao novinara, tužilac ćutao i gledao

Tokom napada na novinara „Dana” Bećirović je kazao: „Nemoj sad ovdje, kamere su, pa ćemo to riješiti”, dok je viši državni tužilac Miloš Šoškić sve to posmatrao, ćuteći i ne reagujući, piše "Dan".
19268 pregleda 57 komentar(a)
Zoran Ćoćo Bećirović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Zoran Ćoćo Bećirović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2019. 09:42h

Tjelohranitelj biznismena Zorana Ćoća Bećirovića napao je juče novinara "Dana” Vladimira Otaševića, udario ga, psovao i prijetio mu u namjeri da ga spriječi da fotografiše Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića kako kupuju mobilni telefon, piše ovaj list.

"Dan" piše da se napad na Otaševića dogodio juče u poslovnom centru „Delta”, a viši državni tužilac sve je to mirno posmatrao, ćuteći i ne reagujući. Otašević je policiji podnio prijavu.

Sve navode Otaševića potvrđuje video-snimak iz "Delte”, koji je dostavljen tužiocu, piše ovaj list.

U tekstu prijave, Otašević je detaljno opisao događaj u "Delti” tokom kog je na njega nasrnuo Bećirovićev tjelohranitelj.

"Dana 3. decembra, oko 15 časova i 55 minuta, nalazio sam se u TC "Delta". Na prizemlju sam uočio biznismena Zorana Ćoća Bećirovića koji je bio u dru štvu tužioca Miloša Šoškića. Kako sam kao novinar "Dana" objavio više tekstova o Bećiroviću, smatrao sam za medije interesantnim da propratim činjenicu da je Bećirović, protiv kog je ranije podnijeta prijava tužilaštvu, u društvu tužioca Šoškića" ispričao je Otašević.

Pojasnio je da su Bećirović i Šoškić ušli u prodavnicu „I centar" u prizemlju poslovnog centra, u kojoj se kupuju mobilni telefoni.

"Sačekao sam da izađu i napravio par fotografija, svojim mobilnim telefonom, njih dvojice. Tada je na mene nasrnuo čovjek, obezbjeđenje Zorana Bećirovića. Radi se o čovjeku starom između 30 i 40 godina, visok između 185 i 190 centimetara, jače, punije građe, svijetle kratke kose, a na sebi je imao crnu jaknu, sivi džemper i farmerice" objašnjava Otašević.

Novinar je pojasnio da je potom ovaj čovjek počeo da ga gura rukama u tijelo i pitao ga ko je.

"Ja sam im se odmah predstavio, rekavši im moje ime i prezime, kao i da sam novinar "Dana". Takođe sam im pokazao svoju ličnu kartu, pošto kod sebe nisam imao novinarsku legitimaciju. Međutim, ovaj čovjek se na to nije obazirao, već me je uhvatio za zadnji dio vrata i privukao me sebi i počeo da me vrijeđa „bubašvabo, p....a ti materina, izbriši te slike”. Na to mu je Bećirović rekao: „Nemoj ovdje, kamere su, riješićemo to”. Ovaj me je pustio, pa su se sva trojica, Bećirović, Šoškić i ovaj čovjek, udaljili. Sve ovo je vidio i čuo Miloš Šoškić" rekao je Otašević.

On je u prijavi naveo da se ovaj čovjek iz obezbjeđenja Bećirovića vratio i rekao da „mu pravi veliki problem”.

"Ja čuvam ovog čovjeka, on je ugrožen" citirao je Otašević Bećirovićevog tjelohranitelja, ističući da se nakon toga udaljio.

Prema nezvaničnim ali pouzdanim saznanjima "Dana” iz Uprave policije, Mladen Mijatović, obezbjeđenje Bećirovića, sam je došao u Centar bezbjednosti, saslušan je, a nakon uzete izjave biće informisan tužilac. Mijatović je službenik MUP-a aviohelikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije. Policija očekuje nalog za dalje postupanje od nadležnog tužioca.

Ranije je objelodanjeno kako je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo predmet protiv biznismena Zorana Bećirovića (on je, inače, prijatelj šefa države i DPS-a Mila Đukanovića) kojeg sumnjiče za ugrožavanje sigurnosti sudskog vještaka iz Kolašina i pokušaj sprečavanja dokazivanja. U navodno prijetećim porukama poslatim tom sudskom vještaku, kako se tvrdi, pominjao je i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ali i još neke tužioce.

"Dan" piše da je stoga zanimljivo kako se Šoškić, viši državni tužilac, našao u društvu Bećirovića, koga upravo tužilaštvo sumnjiči za prijetnje sudskom vještaku i sprečavanje dokazivanja, te prijetnje i tužiocu.

Iz Uprave policije "Danu” je sinoć saopšteno da je Otaševićeva prijava odmah uzeta u rad, da je odmah upoznat osnovni državni tužilac, koji je naložio da se izuzmu snimci s kamere iz "Delte” i sasluša Bećirović kako bi se utvrdio identitet osobe koja je bila s njim.

Spriječili me da obavljam novinarski posao

Otašević je sinoć za „Dan" rekao da je želio da fotografiše Bećirovića koji je bio u društvu tužioca Šoškića, jer je bilo indikativno da su njih dvojica u prijateljskim odnosima iako u tužilaštvu trenutno postoji najmanje jedan, a možda i više predmeta u kojima je Bećirović prijavljen tužilaštvu.

Postupao sam profesionalno i radio u skladu sa javnim interesom, ali je obezbjeđenje Bećirovića agresivno nastupilo i spriječilo me u obavljanju novinarskog posla kazao je Otašević.

Preporučujemo za Vas