Vlada stvorila uslove za povratak državljana sa stranih ratišta

Iz MUP-a su kazali da je sastanak nacionalnih koordinatora bio prilika da se razmotre izazovi u oblasti suočavanja sa procesom povratka tih osoba sa stranih ratišta, naročito osjetljivih društvenih grupa, žena i djece, i predstave uporedna iskustva
847 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Vlada Crne Gore stvorila je preduslove za povratak crnogorskih državljana sa stranih ratišta, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dragan Pejanović, na četvrtom sastanku Regionalne mreže nacionalnih koordinatora država Zapadnog Balkana u Skoplju.

Iz MUP-a su kazali da je sastanak nacionalnih koordinatora bio prilika da se razmotre izazovi u oblasti suočavanja sa procesom povratka tih osoba sa stranih ratišta, naročito osjetljivih društvenih grupa, žena i djece, i predstave uporedna iskustva.

„Konstatovano je da je potrebno obezbijediti sveobuhvatan pristup za djecu povratnike, poseban tretman za žene, dok je za muškarce nakon sprovedenog krivičnog postupka, potrebno sprovoditi programe deradikalizacije, resocijalizacije i reintegracije u društvo“, ističe se u saopštenju.

Pejanović je predstavio aktivnosti koje se u Crnoj Gori realizuju na planu borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, posebno onih koji vode ka terorizmu i istakao je da postoji niz inicijativa koje daju rezultate.

„Rješavanju ovog izazova pristupa se s punom posvećenošću, iako ova problematika u Crnoj Gori nije posebno izražena, a broj crnogorskih državljana na stranim ratištima je neznatan“, kazao je Pejanović.

Kako je rekao, kroz aktivnosti Nacionalnog operativnog tima podiže se svijest o tom fenomenu, postoji i aktivan dijalog svih segmenata društva, a oformljen je Tim za pomoć i zaštitu.

„Crna Gora je jedina država u regionu koja ima Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, a ova mreža se u kontinuitetu širi“, kazao je Pejanović.

On je istakao da Vlada posvećeno radi na prepoznavanju uzroka ovih pojava, vodi se intenzivan dijalog sa svim strukturama radi jačanja otpornosti crogorskog društva i sprječavanja bilo kojeg oblika stigmatizacije i diskriminacije.

Prema njegovim riječima, i u narednom periodu će se nastaviti sa djelovanjem u pravcu daljeg jačanja prevencije i izgradnje institucija.

„Crna Gora je pouzdan partner u davanju doprinosa regionalnim i međunarodnom naporima u suočavanju sa ovom globalnom prijetnjom, a njena posvećenost dodatno je potvrđena potpisivanjem Sporazuma sa Evropskom komisijom o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: