NVO "35mm" osudila napad na Otaševića: Novinari ne smiju da strahuju za svoju bezbjednost

"Želimo da vjerujemo da će nadležni organi reagovati na vrijeme i uputiti jasnu poruku da niko nema pravo na ugrožavanje bezbjednosti i sprječavanje novinara u obavljanju njihovog posla koji je prije svega rad u interesu svih građana"
699 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević

NVO "35mm" pozvala je državne institucije da reaguju i riješe slučaj ugrožavanja bezbjednosti Vladimira Otaševića, novinara dnevnog lista "Dan" i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Kako tvrdi Otašević, njega je juče, dok je fotografisao državnog tužioca Miloša Šoškića i biznismena Zorana Bećirovića u tržnom centru Delta, napao Bećirovićev tjelohranitelj.

Mladen Mijatović, obezbjeđenje Bećirovića, prema saznanjima dnevnog lista "Dan"“ je službenik MUP-a aviohelikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije.

"Želimo da vjerujemo da će nadležni organi reagovati na vrijeme i uputiti jasnu poruku da niko nema pravo na ugrožavanje bezbjednosti i sprječavanje novinara u obavljanju njihovog posla koji je prije svega rad u interesu svih građana. Novinarstvo je jedan od temeljnih stubova demokratskog društva, te s tim u vezi ugrožavanje slobode medija i njihovih poslenika, kao i napadi na novinare predstavljaju napad na sve građane. Podsjećamo da su do sada u Crnoj Gori zabilježeni brojni napadi, kao i da ubistvo glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića još nije riješeno. Pozivamo državu da konačno stane na put napadima na novinare i pokaže, ne demagošku već realnu političku volju i spremnost da odbrani medijske slobode i jasno stavi do znanja da je interes javnosti da zna ispred ličnih i ostalih interesa", zaključuje se u saopštenju NVO "35mm".

Bonus video: