Nije identitifikovan organizator grupe uhapšene i osumnjičene za ubistvo Klisića

Pomoćnik direktora UP-a za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović kazao je da je nedavno iz iste sale poslao poruku građanima da će učiniti sve da se bezbjedno osjećaju u svojoj državi. "Druga poruka bila je namenjena pripadnicima OKG i BIL licima, uzvratili su prijetećim porukama sa egzotičnih destinacija udaljenih desetak hiljada kilometara
27567 pregleda 70 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Jelena Jovanović
Sa pres konferencije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 06.12.2019. 19:11h

Policija i tužilaštvo nijesu identifikovali organizatora kriminalne grupe osumnjičene za ubistvo Jovana Klisića i pokušaj ubistva Velizara Gardaševića, kazao je juče na konferenciji za medije Čađenović.

On je istakao da je Stefan Đukić identifikovan kao direktni izvršilac ubistva Klisiča 1. novembra ispred barskog restorana Savoja i teškog ranjavanja Gardaševića.

Saopštio je i da su riješili pokušaja ubistva Gardaševića 20. avgusta u Baru i uhapisli šest osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Lišeni su slobode: M.V., V.L., H.M., Z.D., M.L., M.M... U odnosu na lica S.Đ., V.L. i M.V. podnijeta je krivična prijava zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju na štetu G.V. Nakon saslušanja pred SDT-om pritvor je određen protiv četiri lica, dok se lice S.Đ. nalazilo u bjekstvu", rekao je Čađenović.

Objasnio je da je radom na otkrivanju članova te kriminalne organizacije nakon ubistva Klisića "podnijeta krivična prijava protiv još četiri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i teško ubistvo u pokušaju“.

"S.Đ. je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju na štetu J.K. i V.G.. Dva lica su saslušana pred SDT-om i pred istima je određeno zadržavanje“, rekao je Čađenović. Objasnio je i da je tokom istrage utvrđeno djelovanje te kriminalne organizacije, formirane radi vršenja krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo:

"Koja je djelovala na teritoriji Crne Gore pri čemu je svaki od članova imao tačno određen zadatak i ulogu...Tokom pretresa pronađena su sredstva za komunikaciju između okrivljenih, novac u iznosu koji prelazi 50.000 eura, a za koji se sumnja da je poslužio za djelovanje kriminalne organizacije, kao i drugi predmeti od značaja za sam krivični postupak“, rekao je Čađenović.

Specijalni tužilac kazao je i da je to tužilaštvo u prethodnom periodu ostvarilo međunarodnu saradnju sa kolegama iz Hrvatske sa kojima su sproveli zajedničke aktivnosti na prikupljanju dokaza o djelovanju kriminalne organizacije koja je formirana zbog trgovine drogama "na teritorijama Crne Gore, Hrvatske, Njemačke i drugih evropskih zemalja."

"Ostvarena saradnja dala je izuzetno dobre rezultate pa je u Hrvatskoj u martu ove godine zaplijenjeno oko 500 kilograma opojne droge marihuane, i određena količina drugih sintetičkih droga", istakao je Čađenović.

On je kazao da je u Hrvatskoj slobode uhašeno pet osoba među kojima je i P.S. državljanin Crne Gore.

"Nakon razmjene dokaza o djelovanju ove kriminalne organizacije, 4. decembra u Crnoj Gori su lišena slobode dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga", kazao je Čađenović.

Objasnio je da je ta kriminalna grupa djelovala od 2018.godine do 5. marta 2019.godine i bavila se prevozom i distribucijom opojne droge marihuane u više evropskih država.

"Rad na ovom predmetu se nastavlja u cilju identifikacije i ostalih članova ove kriminalne organizacije koji su ostali neotkriveni", rekao je Čađenović.

Govoreći o krijumčarenju cigareta Čađenović je kazao da se analizama koje su obavljene u prethodnom periodu ukazalo postojanje sumnje da pojedina pravna lica u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar vrše krijumčarenje cigareta.

"Provjerama je utvrđeno da u jednom pravnom licu odnosno u magacinu koji se nalazi u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar postoji manjak od 16.000 cigareta različitih marki. Prikupljeni su materijalni dokazi da predmetne cigarete nijesu legalno napustile slobodnu carinsku zonu, te je po nalozima SDT-a službenici SPO su izvršili pretrese magacinskog prostora te utvrdili manjak u navedenoj količini", naveo je Čađenović.

Dodao je da je 6. maja jedna osoba uhapšena zbog krijumčarenja cigareta, da je podnijeta krivična prijava protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

"U saradnji sa Upravom Carina Crne Gore, te drugim nadležnim državnim organima utvrđeno da je šteta po Budžet Crne Gore u vidu neplaćenih akciza i poreza 16.000.000,00 eura", rekao je Čađenović.

On je kazao da su pored ovog predmeta pored navedenog predmeta, tokom septembra i oktobra ove godine službenici Specijalnog policijskog odjeljenja koji su postupali po nalozima SDT-a zaplijenili oko 2.500 paketa cigareta bez akciznih markica.

"U konkretnom slučaju lišena su slobode više lica N.D., N.F., C.Đ., S.A., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.Ova kriminalna organizacija djelovala je na području Crne Gore i okolnih država gdje su u posebno pripremljene bunkere u teretnim vozilima krijumčarili cigareta preko granične linije Crne Gore", naveo je Čađenović.

U svim tim predmetima, kako je dodao, pokrenute su finansijske istrage protiv okrivljenih lica i sa njima povezanim licima, a SPO je jutros po nalogu SDT-a realizovalo još jedan predmet koji se tiče krijumčarenja cigareta.

Poručio je da će SDT nastaviti da deluje u daljem sprečavanju i otkrivanju izvršioca tih krivičnih djela.

Pres konferenciji su prisustvovali i rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, načelnik Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milorad Žižić i načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Magovčević.

Šteta za Budžet oko 70 miliona

Čađenović je naglasio da je SDT poslednjih mjeseci sa službenicima UP identifikovalo kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem cigareta i procesuirala nekoliko lica.

U oktobru je u Pljevljima zaplijenjeno oko 200 paketa cigareta sakrivenih u unutrašnjosti cistjerne, nastavljen je rad u otkrivanju snbdjevača...i identifikovan organizator ove kriminalne organizacije i drugi članovi koji su vršili nabavku necarinjenih cigareta i krijumčarenje.

Čađenović je saopštio da je u tom predmetu nastavljen rad. "Već je pokrenuta finansijska istraga kako bi se utvrdilo da li imovina koju imaju potiče iz vršenja ovih krivičnih djela".

SPO je jutros po nalogu SDT-a realizovalo još jedan predmet koji se tiče krijumčarenja cigareta, kazao je Čađenović.

Ukupna šteta u svim predmetima za budžet Crne Gore je oko 70.000.000 eura.

SDT će nastaviti da deluje u daljem sprečavanju i otkrivanju izvršioca ovih krivičnih djela, poručio je Čađenović.

Odluka o "Koverti" za 15 dana

Kao Glavni specijalni tužilac postupam u skladu sa Ustavom i Zakonom o krivičnom postupku, ako bi bilo ko postupao suprotno, učinio bi krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kazao je Katnić odgovarajući na pitanja o optužbama biznismena Zorana Bećirovića.

Kazao je da se ne osvrće na takve priče, kao ni njegov tim...

Katnić je poručio da odgovara za postupanje SDT-a i policijski tim koji je u SPBOK i da bi bezrezervno pokrenuo postupak protiv nekog od nih da počini krivično djelo, a da ostale događaje neće komentarisati.

On je kazao da će odluka u slučaju "Koverta" biti donijeta za 15 dana.

Bonus video: