Njemac tvrdi da nije odgovoran za tragediju u kojoj je stradao Damjanović

Stole je objasnio je da je njegov zadatak bio da pusti u rad generator zbog probnog rada turbine vjetrenjače i da je prije pokretanja generatora došao menadžer gradilišta Cvetković “sa jednim inspektorom crnogorske službe radi tehničke provjere sprava i agregata, snimio tehničke podatke pojedinih agregata i zamolio me da ga pustimo u rad”
10319 pregleda 4 komentar(a)
Spomen ploča Damjanoviću, Foto: Jelena Jovanović
Spomen ploča Damjanoviću, Foto: Jelena Jovanović

Njemački državljanin Andreas Stole tvrdi da nije odgovoran za tragediju 2016, kada je prilikom izgradnje vjetroelektrane na Krnovu poginuo Mladen Damjanović.

Stole, Radovan Cvetković (35), Aleksandar Nikolić (49) i Željko Tomić (41) u bjelopoljskom Višem sudu odgovaraju zbog teškog djela protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opasnosti i neobezbjeđenjem mjera zaštite na radu.

Stole je u Njemačkoj saslušan po zamolnici, a u sudnici je juče čitan njegov iskaz.

Objasnio je da je njegov zadatak bio da pusti u rad generator zbog probnog rada turbine vjetrenjače i da je prije pokretanja generatora došao menadžer gradilišta Cvetković “sa jednim inspektorom crnogorske službe radi tehničke provjere sprava i agregata, snimio tehničke podatke pojedinih agregata i zamolio me da ga pustimo u rad”.

Tvrdi da je više puta pitao Cvetkovića da li su svi radovi oko povezivanja kablova završeni u skladu sa pravilima, jer mu je bilo neshvatljivo da se prvo pušta generator u rad, pa onda provjeravaju kablovi, ali i da mu je menadžer odgovarao da je vjetropark spreman da počne da radi.

Stole je zaključio da je do nesreće došlo “jer je montažer radio bez ikakvih sigurnosnih priprema i da je elektro-firma propustila da izvrši uzemljenje, osigura montažera i spriječi kratke spojeve”. Nakon što je njegov advokat Dejan Draković prigovorio da su u prevodu izostavljeni suštinski dijelovi odbrane i čitav pasus, sudija Šefkija Đešević prekinuo je suđenje.

Prema optužnici, Cvetković, kao menadžer iz firme “General Elektric Montenegro”, koja je bila izvođač radova, nije organizovao da Nikolić pregleda opremu za proizvodnju električne energije, pa je prilikom ispitivanja uključen agregat, što je dovelo do strujnog kola na kablu, usled čega je Damjanović stradao.

On je juče rekao da nije bio menadžer, niti vlasnik Vjetro-parka, da nije davao bilo kakve potvrde, niti odobrenja da je vjetropark spreman za probni rad.

“Nisam bio odgovorno lice, niti uključen u povezivanje opreme na genaratoru, trafou, vjetrobranu, te stoga nisam mogao biti odgovoran za stavljanje generatora u pogon”.

Bonus video: