VIŠE PRIJAVA ZBOG PREBIJANJA I PREKORAČENJA OVLAŠĆENJA

Savjet za građansku kontrolu rada policije: Milićević više da ne radi u interventnoj

Protiv Milićevića je vođen krivični postupak zbog krivičnih djela teška tjelesna povreda, izvršenih na štetu A.M. iz Podgorice
3911 pregleda 2 komentar(a)
Policijska tortura u Ulcinju, Foto: Printscreen
Policijska tortura u Ulcinju, Foto: Printscreen

Savjet za građansku kontrolu rada policije zatražio je od Uprave policije da se policajac iz Bara Radovan Milićević, koji je pravosnažno osuđen zbog zlostavljanja građana, više ne angažuje u interventnim jedinicama.

Milićević se dovodi u vezu sa prebijanjem i zlostavljanjem građana u više slučajeva, zbog čega je i krivičnopravno gonjen i osuđen.

Protiv Milićevića je vođen krivični postupak zbog krivičnih djela teška tjelesna povreda, izvršenih na štetu A.M. iz Podgorice.

On je tada potpisao sporazum o priznanju krivice koji je sud prihvatio.

Izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci i istovremeno određeno da se neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vrijeme dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Milićevićem se Savjet bavio u još jednom slučaju, kada je zajedno sa kolegama prekoračio ovlašćenja.

Savjet je utvrdio da je Osnovni sud u Ulcinju donio rješenje kojim je usvojio sporazum o priznanju krivice koji je zaključen između tužilaštva i tri okrivljena policijska službenika Vladimira Bakovića, Zorana Pejovića i upravo Milićević.

“Slučaj ovog službenika diskutovan je i u stalnog dijalogu ovog Savjeta sa Ministrom unutrašnjih poslova zbog čega su preporučene i inicirane promjene i novine u sistemu nagrađivanja policijskih službenika. Pri radu na ovim predmetima Savjet tada nije isključio mogućnost da je od početka postajala jasna namjera da se policijski službenici, iz određenih razloga, oslobode svake vrste odgovornosti na što ukazuje više činjenica, uključujući i podatak da su kazne, koje su bile predviđene osporenim sporazumom, bile uslovne i nijesu odgovarale svrsi izricanja krivičnih sankcija i interesima pravičnosti”, navode u Savjetu.

Zato Savjet preporučuje da se Milićević više ne angažuje u interventnim jedinicama.

“Uvažavanjem ove preporuke potvrdiće se kredibilitet Uprave policije i unaprijediti borba protiv nekažnjivosti službenih lica za zlostavljanje građana bez obzira da li se radi o mučenju, nečovječnom i ponižavajućem postupanju i kažnjavanju”, ocjenjuju u Savjetu.