Samo Veljović zna koliko je sati: Baković navodno pokazao ugovor o kupovini Roleksa

Baković navodno pokazao šefu ugovor o kupovini “roleksa” od rođaka i serijski broj časovnika, a iz Uprave policije poručuju da nemaju ta dokumenta i da nijesu dužni da o tome vode evidenciju
13303 pregleda 26 komentar(a)
Tražio izjašnjenje: Baković i Veljović, Foto: Boris Pejović
Tražio izjašnjenje: Baković i Veljović, Foto: Boris Pejović

Pomoćnik direktora Uprave policije (UP) Enis Baković pokazao je svom šefu Veselinu Veljoviću ugovor o kupovini “roleksa” i serijski broj časovnika, ali te dokumente nemaju u instituciji u kojoj radi.

To proizilazi iz obavještenja dostavljenog “Vijestima” iz Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije, koji potpisuje ovlašćeni službenik za rješavanje po zahtjevima za pristup informacijama u UP Vida Radenović.

“Obavještavamo vas da Uprava policije nije u posjedu tražene informacije koja se odnosi na kopiju ugovora o prodaji sata marke ‘rolex’, zaključenog između pomoćnika direktora UP Enisa Bakovića i njegovog srodnika, koji je pomoćnik direktora dao na uvid prilikom izjašnjenja direktoru UP (Veljoviću) na okolnosti koje su objavljene u ND ‘Vijesti’, kao i serijskog broja predmetnog sata”, piše u obavještenju.

Radenović je pojasnila da informacije koje su “Vijesti” tražile - kopija ugovora i serijski broj ručnog časovnika kojim se Baković kiti, nijesu informacije nastale u radu UP ili nekog od organa vlasti iz člana 9 stava 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, te samim tim nisu u posjedu UP.

“Takođe, u konkretnom slučaju, vođenje evidencije o traženim podacima nije u okviru propisanih nadležnosti Uprave policije”, piše u obavještenju.

Baković je ranije Veljoviću priznao da je “roleks” original, ali da ga je od srodnika kupio za manje od 5.000 eura, zbog čega, kako je naveo, nije morao da ga prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije.

On je to saopštio nakon što mu je Veljović naložio da se izjasni o navodima iz teksta objavljenog u “Vijestima”.

Baković je tada tvrdio da nema “rolex”, model “cellini”, ni skupocjeni “brequet tourbillon”, ali da duže posjeduje časovnik “frederique constant” i “longines”.

“Istina je da posjedujem original sat marke ‘rolex’, model ‘submariner date’, koji sam zakonito stekao - kupovinom od srodnika u maju 2017. po cijeni u odnosu na koju nije postojala zakonska obaveza da ga prijavim, o čemu imam i dokaze. Dakle, riječ je o korišćenom satu, u dobrom stanju, koji više od dvije godine transparentno koristim. Imajući u vidu visinu cijenu sata koju sam platio, nije postojala, niti postoji zakonska obaveza da to prijavim Agenciji shodno članu 24 Zakona, kojim je, između ostalog, propisana obaveza prijave pokretnih stvari čija vrijednost prelazi 5.000 eura”, napisao je Baković u izjašnjenju Veljoviću.

Bakovićevo izjašnjenje dostavljeno je kao odgovor “Vijestima” koje su Veljovića pitale da li će, kao njegov direktno pretpostavljeni, tražiti objašnjenje jesu li ručni časovnici koje nosi originali luksuznih brendova, ili replike, ali i da li će protiv njega pokrenuti postupak ukoliko nosi kopije i suspendovati ga zbog neprijavljivanja krivičnog djela. Jedno od pitanja bilo je i da li će od Bakovića, ukoliko se utvrdi da su njegovi satovi original, vrijedni po više hiljada eura, tražiti da dokaže njihovo porijeklo.

Baković gotovo dva mjeseca nije odgovarao na pitanja “Vijesti” o časovnicima sa kojima se pojavljuje pred novinarima, između ostalih i da li je riječ o originalima ili kopijama koje se mogu kupiti i za dvadesetak eura.

Prema podacima koje je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Baković je prošle godine zaradio ukupno 14.818,56 eura.

U izjašnjenu svom šefu napisao je da je uredno prijavio “svu svoju nepokretnu i pokretnu imovinu koju posjedujem”, a da je serija tekstova o njegovim satovima objavljena u clju njegove diskreditacije i “narušavanja profesionalnog ugleda”.

“Prvenstveno kao odgovoran čovjek, profesionalan u svom poslu, svu pokretnu i nepokretnu imovinu koju posjedujem uredno prijavljujem posljednjih 10 godina. Da je i u ovom slučaju postojala obaveza prijave, bez dileme bih to uradio. Navodi da posjeduje skupocjeni sat marke ‘rolex’ model ‘cellini’, čija je vrijednost 17.950 eura i sat švajcarskog brenda ‘brequet tourbillon’, dio su bujne mašte, kleveti i podmetanja”, piše u Bakovićevom izjašnjenju. On tvrdi da je časovnik, čija je fotografija objavljena u “Vijestima” 18. novembra, “frederique constant”:

“Koji posjedujem već duži niz godina i čija vrijednost u vrijeme kupovine nije prelazila 2.500 eura, a ne sat ‘brege’ čija je cijena preko 20.000 eura, kako se navodi u tekstu. Takođe, duži niz godina posjedujem i sat brenda ‘longines’, čija vrijednost u vrijeme kupovine nije prelazila 1.200 eura. Oba sata, ‘frederique constant’ i ‘longines’, dobio sam na poklon od svoje porodice”, napisao je Baković u izjašnjenju.

Ponovio je da iskazuje “spremnost na saradnju u cilju preduzimanja svih potrebnih radnji kako bi se utvrdilo porijeklo moje imovine koju uredno prijavljujem u zakonom utvrđenoj proceduri”.

“Vijesti” su ranije objavile da se Baković početkom septembra pred novinarima pojavio sa luksuznim časovnikom švajcarske kompanije “rolex”, model “submariner”, čija je procijenjena vrijednost 7.850 eura. Objavljeno je i da se šef kriminalističke policije, nešto ranije, pred novinarima pojavio sa ručnim satom, za koji je, gledajući fotografiju, jedan od eksperata kazao da podsjeća na model “cellini” iste švajcarske kompanije.

U izjašnjavajući svom šefu je napisao i da nakon svega što je naveo “javnost može da procijeni da li su tekstovi u duhu istraživačkog novinarstva ili se radi o lošoj namjeri sa ciljem obmanjivanja javnosti i narušavanju mog ličnog i profesionalnog ugleda”.

Bonus video: