Zarobio ih dok ne daju 250.000 eura

Odgođeno juče suđenje Podgoričaninu optuženom za otmicu stranih državljana
29326 pregleda 14 komentar(a)
Milošević, Foto: Savo Prelević
Milošević, Foto: Savo Prelević

Mario Milošević je dvojicu stranih državljana tri dana zarobljene držao u stanu, oduzeo im mobilne telefone i natjerao ih da potpišu izjavu - da su mu dužni 250.000 eura.

To između ostalog piše u optužnici osnovne tužiteljke Maje Knežević, kojom se taj Podgoričanin tereti da je izvršio krivično djelo - otmica u pokušaju.

Suđenje za taj slučaj juče je odgođeno za 27. januar, jer je optuženi pred sutkinjom Nadom Rabrenović tražio da odbranu iznese pred svojim pravnim zastupnikom.

U optužnici se navodi da je Milošević 10. marta 2016. godine u Podgorici sreo sa Aleksandrom Raičevićem iz Barselone i da ga je odveo do stana u kome je već bio Šveđanin Valentin Jagerovic:

“I tada je od oštećenih zahtijevao da na njegov račun u banci uplate novac u iznosu od 250.000 dolara, prijeteći im da ih u protivnom ‘neće pustiti ni iz stana, ni iz Crne Gore’, a oštećenog Raičevića je, kada je negirao da mu bilo šta duguju, pesnicom udario u predjelu usne, a potom oštećenima oduzeo mobilne telefone i kompjutere i zaključao vrata od stana i tako ih onemogućio da ga napuste, a od njih zahtijevao da potpišu izjavu da mu duguju novac u označenom iznosu, što su oni iz straha i učinili”, piše u optužnici.

Dodaje se da je Milošević oštećenom Raičeviću povremeno davao telefon, da, u njegovom prisustvu, poziva ljude od kojih će prikupiti novac.

“A za vrijeme za koje je okrivljeni povremeno napuštao stan, dovodio je za sada neidentifikovana lica kako bi, u njegovom odsustvu, vršili nadzor nad oštećenima, pa ih je tako protivpravno zatvorio i držao zatvorene sve do 13. 3. 2016. godine, kada je otkriven”, navodi se u tom aktu tužilaštva.

U obrazloženju optužnice navodi se i da je Milošević pred tužiocem negirao izvršenje krivičnog djela, navodeći da je sa Raičevićem u rođačkim vezama, da je sa njim imao neki poslovan odnos i da mu je ostao dužan novac...

Piše da je rekao da je tačno da Raičević došao sa drugom 8. marta 2016. godine i da je “njegovog druga Šveđanina - smjestio u stan brata njegove devojke Anđele u naselju Siti kvart”...

“Smatra da ga je Aleksandar prijavio samo iz razloga kako bi izbjegao obavezu koju ima prema njemu, tj. kako mu ne bi vratio novac koji mu duguje i to u iznosu od 250.000 dolara i 10.000 eura, a o čemu su njih dvojica sačinili i pisanu potvrdu, koju je Aleksandar dobrovoljno potpisao, te da nije istina da je on primjenjivao bilo kakvu silu - niti prema Raičeviću, niti prema njegovom drugu Šveđaninu”, stoji u obrazloženju.

Raičević i Jagerovic, međutim, u izjavama su naveli da su došli u Podgoricu kako bi sa Miloševićem sklopili posao, ali da se priča drugačije završila...

“Kada je Aleksandar sjeo u vozilo kojim je upravljao Mario, isti mu se obraćao povišenim tonom, govoreći mu da ga njih dvojica ne mogu prevariti... Čim su došli u stan gdje je Valentino već boravio, Aleksandar je primijetio da nešto nije u redu i tada mu je Mario zadao udarac pesnicom u predjelu lica, nakon čega su nastavili da se svađaju”, piše u obrazloženju presude.

Navode da im Milošević nije dozvoljavao da od 10. do 13. marta izađu iz stana i da im je oduzeo mobilne telefone...

“S tim što je dozvolio Aleksandru da jednom pozove svoju majku, kao i neke ljude iz Švedske kojima je tražio novac, kako bi isti mogao da preda Mariju... Aleksandar takođe navodi da je jednom uspio da pozove svoju ženu koja živi u Švedskoj i istoj saopštio da ima problem sa Miloševićem, te da ga isti drži zatvorenog u stanu u Podgorici. Dalje navodi da je od njih tražio da potpišu papir na kojem je konstatovano da mu duguju novac u iznosu od 250.000 dolara i 10.000 eura, što su oni iz straha uradili”.

Piše i da je Milošević, dok su bili zatvoreni u stanu, pozivao dva momka, koji bi pazili na njih, dok se on ne vrati.

Mogu i sam da se branim, ali neću

Sutkinja je rekla da u spisima predmeta ne postoji punomoćje za zastupanje koje je Milošević, kako tvrdi, potpisao u novembru jednoj podgoričkoj advokatici.

“Mogu i sam da iznesem odbranu, ali je ne bih iznosio bez prisustva mog branioca”, rekao je Milošević.

Rekao je da se protiv njega ne vodi nijedan drugi krivični postupak i da izdržava kaznu od pet mjeseci, na koju je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja.

“Saslušavali su me, ali nema optužnice”, rekao je on juče u sudu. Milošević je osumnjičen da je ubio Miodraga Kruščića i učestvovao u ranjavanju novinarke “Vijesti” Olivere Lakić.

Takođe, tereti se da je 2016. godine učestvovao u ubistvu Radomira Đuričkovića.

Bonus video: