Ima li torture tokom pretresa?

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštili su da osuđenike pretresaju zakonito i da im se niko nije žalio na torturu
6541 pregleda 5 komentar(a)
Upravi se niko ne žali: KP Dom, Foto: Boris Pejović
Upravi se niko ne žali: KP Dom, Foto: Boris Pejović

Osuđenik Marko Perović tvrdi da je u posljednjih nekoliko dana u Paviljonu C Kazneno-popravnog doma vanredno stanje zbog torture i pretresa tokom kojih su im demolirane ćelije u kojima borave.

Perović je to napisao u pismu koje je “Vijestima” dostavila njegova pravna zastupnica, advokatica Mirjana Pajković.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), međutim, saopštili su da osuđenike pretresaju zakonito i da im se niko nije žalio na torturu. Perović, koji je godinama iza spuških bedema zbog otmice i prevare, napisao je da su prošle srijede, u cik zore, službenici obezbjeđenja “upali u zatvoreničke sobe” odveli robijaše u ćelije i tamo ih ostavili do 15.30 sati:

“Bez hrane, promrzle, u odjeći u kojoj smo spavali. Pretres je izvršen bez rješenja, a prostorije su demolirane do granice štemovanja zidova I obijanja pločica..Iščupana je WC šolja i lične stvari su pobacane u vodu.”

Navodno, osuđenici ne žele da sređuju sobe, jer smatraju da su im ugrožena osnovna prava:

“Disciplinski postupci vode se neopravdano dugo, kako bi se spriječila rekvalifikacija zatvorenika, nisu dozvoljene bračne posjete”.

Iz UIKS-a su kazali da sa posebnom pažnjom ispituju pritužbe zatvorenika koje se odnose na eventualno kršenja njihovih prava:

“I u slučaju da se potvrde takvi navodi preduzimaju se zakonske mjere u cilju zaštite i unapređenja prava lica lišenih slobode. Napominjemo da nadležni u UIKS-a nemaju saznanja o navodnoj torturi zatvorenika od strane službenika obezbjeđenja, te da od strane zatvorenika, zatvorskom osoblju isto nije ni prijavljivano.”

Objasnili su i da službenici obezbjeđenja UIKS-a, u okviru svojih redovnih poslova i zadataka, a na osnovu zakona i podzakonskih akata vrše redovne i vanredne pretrese zatvorenika, kao i prostorija u kojima su zatvorenici smješteni, pri tom poštujući ljudska prava zatvorenika.

“U slučaju da zatvorenik ima primjedbi na postupanje službenika obezbjeđenja, te da su mu takvim postupanjem povrijeđena prava, isti može iskoristiti svoje zakonsko pravo i pritužbom se obratiti straješini UIKS-a”, kazali su iz te institucije.

Istakli su da je Peroviću nakon ispitivanja ličnosti utvrđen program tretmana i reintegracije, nakon čega je razvrstan u jednu od pet klasifikacionih grupa.

Ističu da se prilikom reklasifikacije uzimaju u obzir izdržani dio kazne, procjena rizika, ponašanje i vladanje zatvorenika, zalaganje na radu, postignuti stepen realizacije programa tretmana i reintegracije i bezbjednosna procjena, ali i da je to mogućnost, a ne pravo:

“A da li će zatvorenik iskoristiti tu mogućnost zavisi od prethodno navedenih kriterijuma koje mora ispunjavati. U odnosu na odredbe navedenog pravilnika sprovođeni su i disciplinski postupci u slučajevima kada je postojala sumnja u izvršenje disciplinske povrede.”

Bonus video: