Veljovićev dopis službenicima: Poštujte kodeks i pustite politiku

Direktor Uprave policije šefovima svih sektora i odjeljenja poslao dopis sa naznakama čega se policajci moraju pridržavati
8986 pregleda 1 komentar(a)
Direktor ih podsjetio na pravila: Specijalne policijske snage (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Direktor ih podsjetio na pravila: Specijalne policijske snage (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2019. 08:57h

Direktor Uprave policije Veselin Veljović tražio je od službenika da poštuju dostojanstvo građana, ali i da se lijepo ponašaju na društvenim mrežama i da ne iznose svoje političke stavove.

Naglasio je da i kada primjenjuju policijska ovlašćenja vode računa o pravima građana, svom i integritetu Uprave policije.

Veljović je šefovima svih sektora i odjeljenja poslao dopis sa naznakama čega se sve policajci moraju pridržavati, o čemu je obavijestio i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

“S obzirom na pojavu snimaka na društvenim mrežama i portalima medija koji su u vezi sa postupanjem policijskih službenika, posebno u dijelu koji se odnosi na primjenu policijskih ovlašćenja, kao i na problematične sadržaje koji policijski službenici objavljuju na društvenim mrežama i slučajeve zloupotrebe profila policijskih službenika, ukazujem na potrebu da u vršenju svakodnevnih poslova i zadataka i prilikom primjene policijskih ovlašćenja poštujete prava i obaveze koje proizilaze iz Ustava Crne Gore, Zakona o unutrašnjim poslovima i podzakonskih akata. Prilikom primjene policijskih ovlašćenja dužni ste da postupate sa dužnom pažnjom, vodeći računa o pravima građana i istovremeno zaštiti ličnog i profesionalnog integriteta”, piše u telegramu Veljovića.

Istakao je da su dužni da dosljedno poštuju načela Kodeksa policijske etike.

“Dužni ste da prilikom javne komunikacije, posebno na društvenim mrežama, štitite svoj i ugled Uprave policije. Policijski službenici ne smiju iznositi svoja politička niti druga uvjerenja i stavove kojima se može izazvati mržnja ili netrpeljivost po bilo kojem osnovu”.

Članovi Savjeta prije toga su sa zajedničke sjednice skrenuli pažnju svim policijskim službenicima da su i tokom privatnih aktivnosti na društvenim mrežama obavezani etičkim vrijednosti crnogorske policije:

“Pa se od njih očekuje ideološka neutralnost i pristojan odnos prema svakom građaninu”, kazao je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Bonus video: