Nikšićanin uhapšen zbog napada na sveštenika

Nadležni tužilac se, kako je saopšteno, izjasnio da u radnjama prijavljenog nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti
37884 pregleda 164 komentar(a)
Sveštenik Vukotić, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Sveštenik Vukotić, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 03.01.2020. 15:09h

Nikšićanin U.K. (67) uhapšen je danas zbog fizičkog napada i vrijeđanja sveštenika u tom gradu, saopšteno je iz Uprave policije..

"Policija je u Nikšiću podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica U.K. (67) iz Nikšića jer je počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru, čl. 10 st. 2. - fizički napad, kao i prekršaj iz istog zakona, čl. 19. - vrijeđanje drugog na javnom mjestu govorom, natpisom, znakom, ili na drugi način, a po osnovu nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti. U.K. je ove prekršaje počinio na štetu M.V. (38) iz Nikšića koji je svešteno lice, te se nakon izvršenja istih udaljio sa lica mjesta. Nikšićka policija je sprovodeći proaktivne aktivnosti identifikovala ovo lice", saopšteno je iz policije.

Nadležni tužilac se, kako je saopšteno, izjasnio da u radnjama prijavljenog nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

"Lice U.K. je lišeno slobode i uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka će biti sprovedeno nadležnom sudu", zaključuju iz policije.

Iz Crkvene opštine Nikšić prethodno je saopšteno daje U.K. vrijeđao trojicu nikšićkih sveštenika - Slobodana Jokića, Ostoju Кneževića i Mirka Vukotića, a potom i udario Vukotića.

Ocijenili su da je tenzije u društvu podigao "jednostrani i nepromišljeni čin ovakvog donošenja Zakona o slobodi vjeroisovijesti".

Saopštili su i da očekuju od predsjednika države, Vlade i grada Nikšića da oštro i nedvosmisleno osude taj, kako su kazali, sramni čin.

""U ove dane predbožićne radosti, kada u gradu Svetog Vasilija desetine hiljada ljudi u najvećem miru u molitvenim litijama svjedoče i potvrđuju svoju vjernost Bogomladencu Hristu čije rođenje iščekujemo, obavještavamo crnogorsku javnost da se desio nezapamćen događaj u novijoj istoriji Crne Gore... Oko podneva, u gradskom parku u Nikšiću, lice U.К. je ničim izazvano prolazeći pored nikšićkih sveštenika Slobodana Jokića, Ostoje Кneževića i Mirka Vukotića uputio niz uvreda i psovki, pozive na progon i linč Srpske pravoslavne crkve i njenog sveštenstva i vjernika, koristeći najprizemnije psovke. Sveštenik Vukotić mu je prišao bliže rekavši: 'Izvini brate da li se poznajemo, i koji je razlog takvog agresivnog ponašanja?' Umjesto odgovora, pomenuto lice ga je pesnicom snažno udarilo u predjelu lica, od zadatog udarca sveštenik se jedva održao na nogama i njegove naočare su odletjele pod obližnje vozilo. I nakon ovog čina napadač je nastavio da upućuje prijetnje i psovke udaljujući se u pravcu gradske kapele", piše u saopštenju koje potpisuje Crkvena opština Nikšić.

Oni dodaju da su brojni građani, koji su se slučajno zatekli na mjestu gdje su sveštenici napadnuti, izrazili spremnost da svjedoče:

"O ovom kriminalnom činu, napadu na sveštenika – službeno lice SPC obaviještena je policija, koja je privela prestupnika u prostorije CB. Napad na svešteno lice je kažnjivo po КZ CG, u smislu raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje i ugrožavanja lične sigurnosti. Nažalost, još jednom se vidi, da je jednostrani i nepromišljeni čin ovakvog donošenja Zakona bez dijaloga i saglasnosti Crkve proizveo smutnju, podigao tenzije u društvu u Crnoj Gori, a pojedini predstavnici vlasti su svojim izjavama i optužbama Crkve, da Crkva podstiče nemire i nasilje i poziva na građansku neposlušnost, u stvari stvorili atmosferu u kojoj je normalno i poželjno nasrnuti na pravoslavnog sveštenika. Inače, sveštenik Mirko Vukotić, paroh kočanski, potiče iz ugledne crnogorske porodice koja je Crnoj Gori kroz njenu istoriju dala značajne ličnosti... U Badnjoj nedjelji još jednom pozivamo na mir i bratsku slogu i dostojanstveno hrišćansko ponašanje", piše u saopštenju.

Bonus video: