Sudija odbio žalbu advokata, Đikanović zadržavanje do 72 sata

To se navodi u žalbi njenog pravnog zastupnika -advokata Miloša Vuksanovića, koju je jutros podnio sudiji za istragu na rješenje osnovne tužiteljke Ane Kalezić, kojim je njegovoj branjenici određeno zadržavanje do 72 časa jer bi mogla da ponovi krivično djelo. Vuksanović je u žalbi naveo da krivično djelo ne može ponoviti jer je dala otkaz na radnom mjestu u mediju, gdje je objavila vijest
31808 pregleda 48 komentar(a)
Anđela Đikanović, Foto: Savo Prelević
Anđela Đikanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.01.2020. 12:24h

Sudija za istragu odbio je žalbu advokata Miloša Vuksanovića da se bivšoj glavnoj urednici FOS-a Anđeli Đikanović ukine tužilačko zadržavanje do 72 časa.

Glavna urednica "FOS media" Anđela Đikanović dala je otkaz u tom mediju, nakon što je juče lišena slobode zbog sumnje da je objavljivanjem lažne vijesti počinila krivično djelo izazivanje panike i nereda.

To se navodi u žalbi njenog pravnog zastupnika -advokata Miloša Vuksanovića, koju je jutros podnio sudiji za istragu na rješenje osnovne tužiteljke Ane Kalezić, kojim je njegovoj branjenici određeno zadržavanje do 72 časa jer bi mogla da ponovi krivično djelo.

Vuksanović je u žalbi naveo da krivično djelo ne može ponoviti jer je dala otkaz na radnom mjestu u mediju, gdje je objavila vijest.

Redakcija "FOS media" se juče nakon objavljivanja teksta "FOS saznaje: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan", koji su Vlada Crne Gore i Uprava policije demantovali, izvinila čitaocima zbog objvaljivanja lažne vijesti. Tada su naveli da im nije bio cilj izazivanje panike kod građana.

U rješenju Kalezićeve piše da je izazivanje panike vidljivo iz brojnih reakcija na tekst "od strane građana Crne Gore u vidu objavljivanja komentara na portalima i društvenim mrežama".

Đikanović je negirala krivično djelo koje joj se stavlja na teret i kazala da cilj teksta nije bio izazivanje panike već objektivno informisanje javnosti.

Vuksanović je u žalbi naveo da se u radnjama Đikanovićeve "nije stekao niti jedan bitan elemenat bića krivičnog djela izazivanje panike i nereda".

"Prema samoj zakonskoj formulaciji ovo krivično djelo čini ono lice koje iznošenjem ili prenošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja putem medija izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda i mira, što znači da je neophodno nastupanje posljedice koja se ogleda u tome da je među građanima došlo do panike ili narušavanja javnog reda i mira - čega očigledno niti je bili niti u ovom trenutku ima", naveo je u žalbi Vukasanović, a u koju su "Vijesti" imale uvid.

Tvrdi da je tu okolnost lako provjeriti i da je dovoljno da "tužiteljka krene od sopstvenog doživljaja", ali i da se u nepostojanje panike uvjeri iz mirne situacije na ulici među građanima.

Kao prilog toj tvrdnji sudu je dostavio saopštenje Uprave policije, u kojem se zahvaljuju građanima na mirnim okupljanjima, kao i izvještaje medija o mirnim okupljanjima širom Crne Gore.

Kalezić je, međutim, zbog mogućnosti ponavljanja kivičnog djela novinarki odredila zadržavanje do 72 časa.

"Kod navedenog stanja stvari, a pri činjenici da je osumnjičena novinar, da je kao takva očigledno iznošenjem lažnih vijesti putem elektronskog medija 'FOS media' izazvala paniku kod građana Crne Gore, te pri činjenici da se duži niz godina profesionalno bavi novinarstvom, da joj je stoga dostupan veći broj javnih medija, kao da je u mogućnosti da nastavi da, kako na portalu 'FOS media', ali i na drugim portalima i javnim glasilima, objavljuje novinske tekstove istog ili sličnog tipa, zasnovane na neistinitim informacijama, koji mogu izazvati paniku kod građana Crne Gore, cijenim da sve gore navedeno predstavljaju okolnosti koje očigledno ukazuju na realnu bojazan da bi osumnjičena u slučaju odbrane sa slobode mogla ponoviti krivično djelo", navodi se u rješenju osnovne državne tužiteljke, u koje su "Vijesti" imale uvid.

Vuksanović je u žalbi naveo da su neutemeljene ocjene Kalezićeve da se na osnovu reakcija na društvenim mrežama i portalima može vidjeti panika kod građana Crne Gore.

"Reakcije građana i panika nijesu niti mogu biti jedno te isto. Reakcije su prirodne u odnosu na svaku interesantnu vijest, dok je panika vanredna pojava koju niko danas u Crnoj Gori nije mogao da registruje na bilo koji način", piše u žalbi.

Naveo je i da Đikanovićeva ne može ponoviti krivično djelo jer više ne radi u "FOS mediu", ali i zbog toga što joj je policija oduzela sva sredtva za rad - mobilne telefone i službeni lap top sa kojeg je objavljen tekst.

Bonus video: