SDT PODIGAO OPTUŽNICU

I Vujoševića optužili da je dio Kneževićevog klana

Kriminalna organizacija, prema navodima tužilaštva, djelovala je po nalogu Kneževića, protiv kojeg specijalni tužioci vode više postupaka
11763 pregleda 18 komentar(a)
Tvrde da je dio Kneževićeve kriminalne grupe: Vujošević, Foto: Savo Prelević
Tvrde da je dio Kneževićeve kriminalne grupe: Vujošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.01.2020. 09:11h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Duška Kneževića, bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića i još troje službenika Atlas banke, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Taj tužilački akt dostavljen je podgoričkom Višem sudu na potvrđivanje. Vijestima je nezvanično rečeno da je jedan od dokaza za podizanje optužnice i notes pronađen nakon pretresa stana i kuće biznismena sa potjernice, koji navodno sadrži listu osoba kojima je davao novac.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pokazao je taj dokaz gostujući na Javnom servisu u oktobru prošle godine.

Kriminalna organizacija, prema navodima tužilaštva, djelovala je po nalogu Kneževića, protiv kojeg specijalni tužioci vode više postupaka.

Duško Knežević
Knežević(Foto: Savo Prelević)

On je ranije demantovao da njegov notes postoji i tvrdio da je riječ o “podmetačini”.

Prema nezvaničnim informacijama, u tom notesu su i imena bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao i lidera opozicionog Pokreta za promjene Nebojše Medojevića...

I protiv Stijepovića nedavno je podnijeta optužnica kao člana kriminalne organizacije šefa Atlase grupe.

Medojević je takođe demantovao da je ikada uzeo novac od Kneževića.

Administrativni odbor nedavno je odbio zahtjev SDT da se tom poslaniku ukine imunitet zbog vođenja krivično-pravnog postupka.

Snimci

Knežević je ranije objavio više audio-snimaka telefonskih razgovora sa Vujoševićem, u kojima doskorašnji sekretar tužilaštva tvrdi da je davao novac vrhovnom državnom tužilaštvu Ivicu Stankoviću, kako bi ovaj pomogao u predmetima koji se vode protiv Kneževića.

8 miliona eura koje je dobio na ruke, Knežević je unio u Crnu Goru i naredio Vlatku Rašoviću da ih ostavi u njegov sef u kancelariji u Atlas banci. Tokom 2014. godine iz sefa je više puta uziman novac za različite svrhe. Pakovao se u knjige, koverte, tvrde iz tužilaštva

Vujošević je, međutim, nakon hapšenja priznao da je uzimao novac od Kneževića, ali i tvrdio da pare nisu završavale kod tužioca, već da ga je koristio za liječenje.

Konstatovao je da je samo “zamajavao” Kneževića kako bi izvukao više novca.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević krajem oktobra, na konferenciji za novinare saopštila je da je protiv Kneževića i njegovih saradnika Đorđa Đurđića i Vlatka Rašovića proširena istraga zbog pranja novca.

Ona je tada kazala da se osnovano sumnja da je Knežević osam miliona eura keša, koje je dobio prodajom hotela “Princes” pokušao da stavi u legalne tokove.

Kompanija “Kaspia Property” iz Dubaija na ruke je isplatila osam miliona Kneževiću početkom 2014. godine, a nekoliko mjeseci kasnije u dva navrata uplatili su još 4.400.000 eura na njegov račun.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, po nalogu Privrednog suda u Podgorici pred kojim su Azerbejdžanci pokrenuli spor protiv Duška Kneževića, aktivirana je prethodno data garancija Atlas banke od 12,5 miliona eura.

“Kaspia” je na sudu dobila svoj novac, ali Knežević nikada nije vratio prethodno uzeti.

Sef

Isti taj novac, odnosno osam miliona eura koje je dobio na ruke, Knežević je, kako je tada pojasnila Vukčevićeva, unio u Crnu Goru i naredio Vlatku Rašoviću da ga ostavi u njegov sef u kancelariji u Atlas banci.

“Tokom 2014. godine iz sefa je više puta uziman novac za različite svrhe. Pakovao se u knjige, koverte...”, ističe Vukčevićeva.

Prilikom pretresa Kneževićeve kuće u Golubovcima i stana pod Goricom koji je koristio, pronađene su knjige u kojima je navodno iznošen novac iz Crne Gore. Pretresima ovih objekata navodno su potvrđeni iskazi svjedoka u prethodnim istragama protiv odbjeglog biznismena.

Prema njenim riječima, daljim provjerama, došlo se i do novih dokaza i proširenja istrage.

“Istraga je obuhvatila i V. A., P. S. i S. O. Sumnja se da su on uzimali novac od Đurđića i Rašovića i stavljali ga dalje u legalne tokove, deponujući ga na račune Kneževića i njemu povezanih lica, odakle je vršena kupovina pokretne i nepokretne imovine”, kazala je Vukčevićeva.

Knežević je više puta javno negirao krivično djelo i podnio više krivičnih prijava protiv svojih zaposlenih zbog, kako je naveo, lažnog svjedočenja.

Sutkinji Pean dodijeljen predmet, ali ona neće raditi na njemu

Kneževićev branilac, advokat Zdravko Đukanović, kazao je “Vijestima” da je optužnica u rad dostavljena sutkinji Pean, koja bi trebalo da zakaže ročište za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice.

Advokat je pojasnio da je u sudu dobio informaciju da će se Pean izuzeti iz postupanja u tom predmetu, jer je ranije donosila odluke u predmetima potvrđivanja statusa svjedocima saradnicima.

Branilac je dodao da bi odbrana svakako zatražila izuzeće: “Ali u ovom slučaju sud će donijeti takvu odluku prije predloga odbrane”.

Nakon toga, ovaj predmet će biti dodijeljen drugom sudiji koji će odrediti termin održavanja ročišta za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice.

Preporučujemo za Vas