I DRŽAVA SNIMALA

Juretić i Bošković mjesecima bili pod mjerama tajnog nadzora nakon prijava da uzimaju mito

Viši sud će odlučiti da li će u spisima predmeta ostati dokazi pribavljeni mjerama tajnog nadzora i snimci koje je napravio investitor Boško Nenezić, kojeg su reketirali u međuvremenu uhapšeni građevinski inspektori
21087 pregleda 29 komentar(a)
Juretić i Bošković, Foto: Luka Zeković/Screenshot, Luka Zeković/Screenshot
Juretić i Bošković, Foto: Luka Zeković/Screenshot, Luka Zeković/Screenshot

Reketiranje investitora sa primorja nije snimio samo jedan od njih, Budvanin Boško Nenezić, već i država koja je mjesecima pod mjerama tajnog nadzora držala suspendovane građevinske inspektore Zorana Boškovića i Vladana Juretića.

Prema saznanjima “Vijesti”, oni su na mjerama tajnog nadzora bili od maja prošle godine, kada ih je Nenezić prijavio.

Za to vrijeme, tužilaštvo je pribavilo transkripte, ali i snimke koji pokazuju da je Bošković novac tražio i od investitora iz Rusije.

Međutim, branioci suspendovanih službenika Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) tražili su početkom januara od kotorskog Osnovnog suda da iz spisa predmeta izuzme dokaze pribavljene mjerama tajnog nadzora i snimke koje je telefonom i satom napravio Nenezić.

Tamošnji sud njihove zahtjeve odbio je kao neosnovane, a da li će ti dokazi ostati u predmetu - odlučiće Viši sud, kom su, nakon žalbe branilaca na takvo rješenje suda u Kotoru, prije tri dana proslijeđeni spisi.

“Spisi predmeta upućeni su Višem sudu Podgorica, na odlučivanje po žalbama branilaca izjavljenim na rješenje kojim je Osnovni sud Kotor odbio njihov predlog kao neosnovan”, kazao je portparol kotorskog suda, sudija Špiro Pavićević.

Pojasnio je da su branioci optuženih inspektora tražili da se izuzmu svi dokazi pribavljeni mjerama tajnog nadzora, ali i snimci koje je napravio trećeokrivljeni Nenezić.

Pavićević je rekao da će kotorski sud nakon odluke Višeg suda donijeti odluku o potvrđivanju optužnice.

Prema saznanjima “Vijesti”, mjerama tajnog nadzora pribavljeni su dokazi koji potvrđuju navode Nenezića - da su ga reketirala dvojica suspendovanih službenika MORT-a.

Oni su pod lupom istražnih organa bili od kada je Nenezić prijavio da ga reketiraju i policiji predao snimke napravljene mobilnim telefonom i satom.

Tokom mjera, navodno je snimljeno i da Bošković novac traži jednom ruskom biznismenu.

Suspendovani službenici MORT-a optuženi su za primanje mita, a Boškoviću se na teret stavlja da je počinio i krivično djelo zloupotreba službenog položaja u pokušaju.

Investitor iz Budve optužen je za davanje mita.

Njegov branilac, advokat Nikola Kavedžić kazao je ranije “Vijestima” da je Nenezić spreman da odgovara, ali da zakon predviđa da krivične odgovornosti bude oslobođen onaj ko prijavi krivično djelo prije nego ga nadležni otkriju.

Inspektori iz Budve uhapšeni su tek nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan snimak podmićivanja, iako je krivična prijava protiv njih podnijeta mjesecima ranije.

Iako su im lisice na ruke stavljene po nalogu višeg državnog tužioca Zorana Vučinića, predmet je nedugo nakon toga proslijeđen njegovim kolegama u Kotoru, koji su i podigli optužnicu.

Nakon gotovo tromjesečnog vijećanja, Tužilački savjet je prije nekoliko dana konstatovao da je osnovana pritužba premijera Duška Markovića na rad Vučinića, koji je dužio predmet istrage korupcije u MORT-u.

Članovi tog tijela donijeli su i stav da su tužioci u Kotoru Žarko Pajković i Tijana Čelanović u tom predmetu postupali zakonito i da je Marković njihovom radu neosnovano prigovarao.

U obraćanju Tužilačkom savjetu početkom novembra prošle godine, Marković je konstatovao da su službenici policije u toj istrazi reagovali zakonito i blagovremeno, ali da je izostala efikasna akcija tužilaštva. Naveo je i da su aktivnosti Uprave policije dovele do pribavljanja svih neophodnih činjenica koje su pravovremeno dostavljane Državnom tužilaštvu, ali da je nažalost efikasna reakcija Tužilaštva izostala, zbog čega su nastupile sada već evidentne posljedice...

Nenezić je 3. maja prijavio ODT-u u Kotoru da je građevinskim inspektorima Juretiću i Boškoviću dao dva puta po 5.000 eura, a istraga je povjerena tužiteljki Čelanović. Iz Kotora je više puta predmet putovao do Podgorice kako bi se utvrdilo čija je nadležnost, a definitivno je dat 23. jula Vučiniću, koji je tada bio na odmoru...

Bošković i Juretić uhapšeni su 1. novembra, dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku MORT-a kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Dan nakon emitovanja emisije, ostavku je podnio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Preporučujemo za Vas