Bjeković razgovarao sa Veljovićem: Privođenje novinara da bude krajnja nužna mjera

"Potrebno je da ovako restriktivne mjere borbe sa dezinformacijama budu primijenjene i obrazložene samo u krajnje opravdanim uslovima, u skladu sa međunarodnom praksom, standardima i preporukama u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju Ombudsmana
7698 pregleda 3 komentar(a)
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, razgovarao je sa direktorom Uprave policije, Veselinom Veljovićem, povodom hapšenja urednika portala IN4S i Borba.

Iz kancelarije Ombudsmana podsjećaju da Zaštitnik nema ovlašćenja da mijenja, ukida i poništava akte državnih organa, a u okviru svojih ovlašćenja ranije je, kako navode, pokrenuo ispitni postupak po službenoj dužnosti, koji obuhvata niz događaja povezanih sa donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"S tim u vezi, u razgovoru Zaštitnika sa direktorom Uprave policije ocijenjeno je da procesuiranje novinara na ovaj način mora biti krajnja nužna mjera, upotrijebljena nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti i trajati najkraće moguće", navodi se u saopštenju.

Veljović je, dodaje se, kazao da je policija primijenila ovlašćenja u skladu sa zakonom i nalogom Tužilaštva. On je istakao da su neupitni volja i angažman policije u pravcu obezbjeđivanja i unapređenja bezbjednog okruženja za rad novinara i medija u Crnoj Gori i da to ostaje jedan od prioriteta u sprovođenju policijskih dužnosti.

"Iako su prema standardima međunarodnog prava veoma široke granice uživanja i poštovanja slobode izražavanja i medijskih sloboda, važno je ukazati da one svakako podliježu ograničenju i nisu apsolutne. Iako tumačenje ovih normi u osjetljivim i tenzičnim društvenim momentima može biti teže i kompleksnije, potrebno je da ovako restriktivne mjere borbe sa dezinformacijama budu primijenjene i obrazložene samo u krajnje opravdanim uslovima, u skladu sa međunarodnom praksom, standardima i preporukama u ovoj oblasti, na koju je prethodnih dana ukazano sa brojnih relevantnih adresa. Takvo postupanje neophodno je iz razloga da se ne bi ugrozilo ili ograničilo pravo na slobodu izražavanja, kao jedno od temeljnih vrijednosti demokratskih društava i preduslova za ostvarivanje brojnih drugih prava i sloboda", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Institucija Zaštitnika će, poručuju, nastaviti da se zalaže za punu zaštitu novinara i obezbjeđivanje uslova za unapređenje uslova njihovog rada, imajući u vidu ulogu i značaj koji su novinari "imali i imaju u svim društvima i vremenima", podrazumijevajući da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa pravilima struke i etike.

"Nažalost, svjedoci smo i brojnih drugačijih primjera što je posebno izraženo kada na dnevni red dođu neka važna i osjetljiva pitanja, kada što je trenutni slučaj. U situacijama kada neke teme dijele društvo i proizvode čitav niz povezanih događaja, zadatak svih koji na bilo koji način participiraju na javnoj sceni i kreiraju društveni diskurs jeste da daju svoj maksimum kako bi doprinijeli stabilizaciji odnosa, demokratskom odgovoru i najboljem rešenju za sve aktere u smirivanju tenzija", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Uloga medija u ovom procesu je, ističu, veoma važna i zato se, dodaju, Zaštitnik pridružuje apelu medijskih uduženja i organizacija koji su pozvali kolege novinare na profesionalno izvještavanje i poštovanje zakonskih i strukovih pravila i principa.

"S tim u vezi očekujemo da medijska zajednica u što skorije vrijeme kreira i pokrene aktivnosti u cilju suzbijanja poplave dezinformacija i propagande i jačanja medijske pismenosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: