Juretića sklonili od ostalih robijaša, tužioci i policija istražuju slučaj

"Vijesti" su jutros objavile da pritvorenog građevinskog inspektora cimeri iz zatvorske sobe navodno mjesecima zlostavljaju, ali on odbija to da prizna službenicima Istražnog zatvora
34584 pregleda 28 komentar(a)
Juretić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Juretić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 15.01.2020. 15:41h

Pritvorenik Vladan Juretić od jutros nije u sobi sa robijašima koji su ga snimali vezanog.

To je saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji su istakli da je Juretić smješten odvojeno od ostalih pritvorenih lica, iako je i danas tvrdio da ga niko ne muči.

Vijesti su jutros objavile da pritvorenog građevinskog inspektora Vladana Juretića cimeri iz zatvorske sobe navodno mjesecima zlostavljaju, ali on odbija to da prizna službenicima Istražnog zatvora.

Na snimcima dostavljenim “Vijestima” vidi se kako pritvorenici inspektora tjeraju da radi vježbe - “da bere grožđe” ili mu vezanom naređuju da ne smije da padne, dok mu je uz tijelo, platnom pričvršćena tanka drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podsjeća na jabuku...

Povezani članci

15. Januar 2020.

Mučne scene u zatvoru: Muče inspektora Juretića

Tužilaštvo je jutros po službenoj dužnosti formiralo predmet.

UIKS je nakon toga obavjestio danilovgradsku policiju "radi preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti, kao i Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koja se bavi zaštitom i praćenjem ljudskih prava lica lišenih slobode, čiji su predstavnici obavili razgovor sa pritvorenikom V. J.", saopšteno je iz te institucije.

"Nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u prethodnom periodu došli su do operativnih saznanja koja su između ostalog ukazivala na sumnju da je u odnosu na pritvorenika V. J. od strane drugih pritvorenih lica, sa kojim je imenovani smješten u istoj prostoriji došlo do nepropisnog postupanja. U cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, nadležni su prvenstveno obavili razgovor i uzeli pisanu izjavu od pritvorenika V. J. u vezi postupanja drugih pritvorenika prama njemu, kojom prilikom je imenovani negirao bilo kakav vid zlostavljanja, pritom navodeći da mu nije poznato da ga je neko fotografisao, dok je radio vježbe zbog zdravstvenih problema sa kičmom, niti da u sobi neko od pritvorenika posjeduje mobilni telefon. Dalje, u konkretnom slučaju preduzete su i druge radnje i mjere u cilju utvrđivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do bilo kog oblika torture prema pritvoreniku V. J., kao i okolnosti pod kojima je nastao predmetni snimak", piše u saopštenju.

UIKS je "U cilju daljih provjera predmetnih saznanja" od Nezavisnog dnevnika "Vijesti" tražio snimke koji se pominju u tekstu.

"Ukazujemo, da je u cilju temeljnog ispitivanja konkretnog događaja sa pritvorenikom V. J. jutros ponovo obavljen razgovor, kojom prilikom je imenovani ostao dosledan prethodnoj izjavi u kojoj negira bilo kakvo neprimjereno postupanje od strane drugih pritvorenika prema njemu, ponavjaljući da se radilo o vježbama koje on radi zbog zdravstvenih problema. Kako je poštovanje ljudskih prava lica lišenih slobode predmet posebne pažnje u Upravi, nadležni će temeljno i do kraja ispitati svako saznanje u odnosu na konkretni slučaj, koji može ukazivati na bilo koji oblik torture ili drugi oblik neprimjerenog ponašanja u odnosu na imenovanog pritvorenika."

Bonus video: