Juretić odbio pomoć Ombudsmana

Juretić je predstavnicima institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda rekao da nije saglasan da oni ispituju jesu li mu prekršena ljudska prava
10730 pregleda 14 komentar(a)
Juretić, Foto: Boris Pejović
Juretić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.01.2020. 15:10h

Pritvorenik Vladan Juretić tvrdio je pred predstavnicima institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da nije žrtva zlostavljanja i rekao im da nije saglasan da oni ispituju jesu li mu prekršena ljudska prava.

To je Vijestima odgovoreno iz kancelarije Ombudsmana na čijem čelu je Siniša Bjeković.

"Predstavnici institucije Zaštitnika postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja dobijenih iz današnjeg članka objavljenog u ND Vijesti, jutros posjetili g. Vladana Juretića u Istražnom zatvoru Podgorica. On je negirao navode o zlostavljanju iz objavljenog teksta i s tim u vezi nije se saglasio da Zaštitnik dalje postupa", piše u odgovoru.

Objasnili su da član 28 Zakona o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore propisuje da se postupak ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda pokreće povodom pritužbe ili po sopstvenoj inicijativi:

"Pri čemu je za postupanje po sopstvenoj inicijativi neophodna saglasnost oštećenog/ne. Savjetnici Zaštitnika razgovarali su i sa upravom zatvora od kojih su dobijene informacije o preduzetim radnjama u ovom slučaju, u cilju osiguranja bezbjednosti pritvorenika", kazali su iz kancelarije Ombudsmana.

Bonus video: