UIKS tvrdi da zna ko je snimao Juretića i čiji su glasovi na snimku

Na snimcima dostavljenim “Vijestima” vidi se kako pritvorenici inspektora tjeraju da radi vježbe - “da bere grožđe” ili mu vezanom naređuju da ne smije da padne, dok mu je uz tijelo, platnom pričvršćena tanka drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podsjeća na jabuku
29929 pregleda 32 komentar(a)
Privođenje Juretića u Više državno tužilaštvo (arhiva), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Privođenje Juretića u Više državno tužilaštvo (arhiva), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2020. 18:01h

Čelnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) utvrdili su ko je snimao pritvorenika Vladana Juretića, ali i ko su pritvorenici čiji se glasovi čuju na snimku, saopšteno je iz UIKS.

Oni su ponovili da je je pritvoreni građevinski inspektor negirao zlostavljanje i da je to potvrdio i njegov branilac.

"Dakle, dosadašnja saznanja do kojih su došli nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija ne ukazuju da je u odnosu na pritvorenika V. J. došlo do bilo kog oblika torture, ali će konačnu ocjenu o navedenom dati nadležno tužilaštvo koje je povodom navedenog događaja formiralo predmet", piše u saopštenju UIKS.

Juretić je danas tražio da ga vrate u sobu u kojoj je boravio do juče.

"Vijesti" su juče objavile da pritvorenog građevinskog inspektora Vladana Juretića cimeri iz zatvorske sobe navodno mjesecima zlostavljaju, ali on odbija to da prizna službenicima Istražnog zatvora.

Na snimcima dostavljenim “Vijestima” vidi se kako pritvorenici inspektora tjeraju da radi vježbe - “da bere grožđe” ili mu vezanom naređuju da ne smije da padne, dok mu je uz tijelo, platnom pričvršćena tanka drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podsjeća na jabuku...

"Povodom slučaja pritvorenika V. J. koji je u centru medijske pažnje zbog objavljenog snimka, koji dovodi u sumnju da je od strane drugih pritvorenih lica došlo do nepropisnog postupanja prema imenovanom u prostoriji u kojoj su zajedno bili smješteni, obavještavamo javnost o novim saznanjima i činjenicama: Napominjemo da pritvorenik V. J. koji je trenutno premješten u jednokrevetnu prostoriju, u svim kontaktima sa službenicima UIKS-a, svojim advokatom i predstavnicima Kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, odlučno negirao da je bio izložen bilo kakvom zlostavljanju od strane drugih pritvorenika. Štaviše, imenovani pritvorenik je više puta, i pisanim putem i usmeno, zahtijevao da bude vraćen u prostoriju u koju je ranije bio smješten sa ostalim pritvorenicima, tvrdeći da medijski navodi o njegovom navodnom zlostavljanju nijesu tačni i da je nepravedno, bez svoje krivice, izmješten i izolovan od ostalih pritvorenika", navodi se u saopštenju UIKS. Dodali su da je "pritvorenik V. J. u razgovoru sa predstavnicima Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda negirao navode o zlostavljanju iz obljavljenog teksta, o čemu je Institucija Zaštitnika informisala javnost".

"Takođe, u cilju provjere navoda koji se odnose na postupanje pritvorenih lica prema pritvoreniku V. J., Uprava UIKS-a je ostvarila komunikaciju sa advokatom imenovanog pritvorenika, koji nas je u vezi sa navedenim pisanim putem obavijestio da je u više navrata sa imenovanim razgovarao o uslovima u kojima je smješten i odnosu drugih pritvorenika prema njemu. Prilikom tih razgovora, prema zvaničnom obavještenju advokata, pritvorenik V. J. nije saopštio da ima bilo kakvih problema sa drugim pritvorenicima, niti ima potrebu da bude premješten u drugu prostoriju, kako je navedeno u obavještenju advokata", kazali su iz UIKS. Poručili su i da "takođe, nijesu tačni navodi koje su prenijeli pojedini štampani mediji, da je imenovani pritvorenik u prethodnom periodu izbjegavao da koristi pravo na šetnju u zatvorskom krugu, već imenovani od trenutka prijema u Istražni zatvor Podgorica redovno ostvaruje svoja prava, između kojih i pravo na boravak na otvorenom prostoru".

"Nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izvršili su i uvid u video snimke koji su od strane ND "Vijesti" dostavljeni u toku jučerašnjeg dana UIKS-a, u cilju daljeg utvrđivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do neprimjerenog ponašanja prema pritvoreniku V. J., te ko je od pritvorenih lica posjedovao nedozvoljeni tehniki uređaj, ko je snimao pritvorenika V. J. kao i druge okolnosti koje su uslovile predmetni događaj. Takođe, prikupljena su operativna saznanja i uzete izjave od strane svih pritvorenih lica koja su bila smještena u istoj prostoriji sa pritvorenikom V. J., u odnosu na nova saznanja do kojih se došlo uvidom u predmetne snimke, nakon čega se pristupilo detaljnoj analizi prikupljenih materijalnih dokaza na osnovu kojih će biti donijeta odluka o eventualnom pokretanju postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti", rekli su iz UIKS. Ističu i da "prikupljeni materijali između ostalog ukazuju koji pritvorenici su se obraćali pritvoreniku V. J., na predmetnim snimcima i ko je od pritvorenika napravio sporni video zapis".

"Podsjećamo, da je poštovanje ljudskih prava lica lišenih slobode predmet posebne pažnje u Upravi, te da će se u saradnji sa drugim nadležnim državnim institucijama temeljno i do kraja ispitati svako saznanje u odnosu na konkretni slučaj, koji može ukazivati na bilo koji oblik torture ili drugi oblik neprimjerenog ponašanja u odnosu na imenovanog pritvorenika ili nekog drugog lica. Takođe, Uprava za izvršenje krivčnih sankcija je uputila poziv predstavniku NVO Građaska alijansa i predstavniku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da u skladu sa zakonitom procedurom ostvare posjetu pritvoreniku V. J. u Istražni zatvor Podgorica", zaključuje se u saopštenju UIKS.

Bonus video: