Mandić može da izlazi iz zatvora?

Osuđeni za učešće u ubistvu Duška Jovanovića navodno dobio pogodnosti u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija
29173 pregleda 33 komentar(a)
Damir Mandić (arhiva), Foto: Luka Zeković
Damir Mandić (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2020. 07:20h

Damir Mandić može vikendom da izlazi iz zatvora i koristi godišnji odmor u krugu porodice.

To proizlazi iz odgovora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, na pitanja Vijesti - da li je osuđeni za učešće u ubistvu Duška Jovanovića dobio mogućnost da koristi slobodne vikende, odmor i ostale benefite u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o kućnom redu. Iz te institucije saopštili su da je Mandić smješten u prostorije poluotvorenog tipa, što je preduslov za sticanje mogućnosti za korišćenje tih povlastica.

“Shodno članu 86 Pravilnika o kućnom redu, zatvorenik koji je smješten u prostorije poluotvorenog tipa može ostvariti pogodnosti: korišćenje vikenda u krugu uže porodice, odsustvo u trajanju do 7 dana u toku jedne godine, korišćenje cijelog ili dijela godišnjeg odmora u krugu porodice, posjeta teško bolesnom članu uže porodice, prisustvo sahrani člana uže porodice, prisustvo rođenju, vjenčanju ili drugom važnom događaju u porodici, odlazak u sud ili drugi organ radi ostvarivanja svojih prava, izlazak radi obavljanja neodložnog ili drugog važnog posla”, saopšteno je “Vijestima” iz UIKS-a.

U tom članu Pravilnika, precizira se da te pogodnosti sljeduju osuđenika koji je u prostorijama poluotvorenog tipa proveo najmanje dva mjeseca: “I koji u zadnja dva mjeseca nije počinio lakši disciplinski prekršaj, odnosno u zadnja četiri mjeseca nije počinio teži disciplinski prekršaj”.

Iz uprave zatvora, međutim, nijesu odgovorili da li su prilikom odlučivanja o molbi tog Podgoričanina, tražili i dobili od Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, procjenu sigurnosti za tog osuđenika.

Prema Pravilniku, procjena bezbjednosti mora se tražiti od policije za zatvorenike koji su izvršili krivična djela: za koja je izrečena kazna zatvora u trajanju preko pet godina, sa smrtnom posljedicom i protiv polne slobode.

“Vijestima” je početkom jula 2019. godine, iz UIKS-a indikrektno saopšteno da se nijesu stekli bezbjednosni uslovi da Mandić napušta zatvor.

Damir Mandić
Damir Mandić(Foto: Boris Pejović)

On je molbu sa istim sadržajem mogao da uputi tek šest mjeseci nakon toga, što je i učinio, saopšteno je “Vijestima” nezvanično. Mandić je u ljeto 2018. godine, nakon što je klasifikovan u prvu grupu, prebačen iz zatvorenog dijela Kazneno-popravnog doma u Poluotvoreno odjeljenje.

On je u aprilu 2016. godine pravosnažno osuđen na 19 godina zatvora, zbog saučesništva u ubistvu urednika lista “Dan”, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića.

To je bio treći sudski postupak za ubistvo Jovanovića. Prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine, oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je Vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud...

Istražitelji nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice u Jovanovića, nakon što je izašao iz redakcije, 27. maja 2004. godine.

Umor tužilaca...

Umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Duško Jovanović razlog je što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika “Dana” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

To je sredinom septembra 2019. saopštio direktor Uprave policije Veselin Veljović tokom sjednice skupštinskog Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori. Veljović je tada ponovio da je u istrazi ubistva Jovanovića bilo propusta, ali je i kazao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera.

“Radilo se o profesionalnom nesnalaženju, nedostatku odgovornosti u tom trenutku, jer se radnja dešava u kasnim večernjim satima, kada poslije svega nadležni tužilac pravi procjenu da ostavimo to za sjutra. To ‘sjutra’ u tom trenutku je hipoteka svih ovih godina. I to ‘sjutra’ i ta jedna riječ koju smo tada, da li zbog umora, da li zbog iscrpljenosti i opterećenja profesionalnog pritiska i odgovornosti koju smo imali da završimo tu obavezu koju je trebalo uraditi tu noć, to sjutra je danas svih ovih godina”, rekao je Veljović, dodajući da je taj slučaj “hipoteka nad Crnom Gorom”