MANS prijavio Bakovića: Prekršio Zakon o sprječavanju korupcije i policijski Kodeks

Zahtjev za pokretanje postupka protiv pomoćnika direktora Uprave policije predat je zbog nedavno otkrivenih činjenica o kupovini vikendice sa placem na Žabljaku – koja je zvanično plaćena 15.000 eura, a koja nije mogla biti kupljena novcem iz zvanično prijavljenih prihoda, saopštio je Dejan Milovac iz te NVO
10431 pregleda 39 komentar(a)
Enes Baković, Foto: Savo Prelević
Enes Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2020. 19:45h

Zbog višestrukog i očiglednog kršenja Zakona o sprječavanju korupcije, NVO MANS danas je protiv Enisa Bakovića podnijela prijavu Agenciji za sprječavanje korupcije Crne Gore (ASK).

Zahtjev za pokretanje postupka protiv pomoćnika direktora Uprave policije predat je zbog nedavno otkrivenih činjenica o kupovini vikendice sa placem na Žabljaku – koja je zvanično plaćena 15.000 eura, a koja nije mogla biti kupljena novcem iz zvanično prijavljenih prihoda, saopštio je Dejan Milovac iz te NVO.

Istakli su da podaci do kojih je došao MANS pokazuju da Baković nije naveo istinite podatke u svom izvještaju o prihodima i imovini, odnosno propustio da navede svoju suprugu kao novog člana domaćinstva.

MANS i Vijesti prošle sedmice objavili su da je Baković 2015. godine kupio vikendicu, ali da novac utrošen za tu nekretninu nikada nije prijavljen ASK.

"Iako se Baković pravdao da se radi o zajedničkoj imovini njegove porodice, u katastru je ona registrovana samo na njegovo ime. Ukoliko je tačna tvrdnja da je ona kupljena novcem porodice, to se smatra poklonom u smislu Zakona o spječavanju korupcije, i kao takav je morao biti prijavljem ASK-u. Sakrivanjem te informacije, Baković je prekršio i Kodeks policijske etike koji ga je obavezivao da mora u u imovinskom kartonu navede tačne podatke (član 11). ", saopšteno je iz MANS-a.

Objasnili su da su u zakonitost Bakovićeve imovine posumnjali nakon što su mediji otkrili da pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije posjeduje luksuzni "Rolex":

"Čija vrijednost višestruko premašuje njegove zvanične i legalne prihode. I tada je Baković naveo porodične veze u nastojanju da opravda posjedovanje skupocjenog sata. Konačna istina o tome koliko je sat zaista i plaćen i od koga je kupljen je i dalje nedokučiva imajući u vidu da je u detaljne podatke o tome imao samo njegov nadređeni, Veselin Veljović. Smatramo da je ovakvo ponašanje visokog policijskog funkcionera kada je u pitanju njegova imovina i transparentsnot iste apsolutno neprihvatljiva, te da je Baković kao javni funkcioner dužan da u svakom trenutku bude spreman da pruži odgovore na sva pitanja o svojoj imovini i prihodima, i to ne samo svom nadređenom, već prije svega javnosti Crne Gore i građanima koji finansiraju njegovu platu.

Slučaj Bakovića je posebno osjetljiv jer se radi o policijacu čiji javna funkcija u sektoru kriminalistike je veoma osjetljiva na korupciju, naročito imajući u vidu kontekst u kome Enis Baković i ostali visoki policijski funkcioneri rade svoj posao", ocijenio je Milovac.

On dodaje da je javnost već svjedočila o slučajevima policijskih službenika koji su bili na platnom spisku organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori:

"Pa je zbog toga od velike važnosti za sve one policijske funkcionere koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, da postoji što manje prostora za sumnju u njihovu lojalnost javnom interesu. Način na koji je Enis Baković do sada tretirao ovo pitanje svakako nije doprinjelo da građani imaju više povjerenja u policiju i njihov integritet i kapacitet da ih zaštite od kriminala".

Bonus video: