U NP SKADARSKO JEZERO

Četiri osobe procesuirane zbog nezakonitog izlova ribe

"JPNPCG upozorava da je izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana krivično djelo, te da će sva lica zatečena u vršenju lova biti procesuirana nadležnim organima"
4029 pregleda 1 komentar(a)
NP Skadarsko jezero (Ilustracija), Foto: JPNPCG
NP Skadarsko jezero (Ilustracija), Foto: JPNPCG

Služba zaštite Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero je tokom redovne kontrole prostora, 21. i 22. januara ove godine zatekla četiri osobe u vršenju nezakonitog izlova ribe, saopšteno je danas iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).

U saopštenju se dodaje da su tom prilikom te osobe procesuirane nadležnim organima, a privremeno su oduzeta četiri plovila, četiri vanbrodska motora, parangali, ribarske vrše i dr.

"JPNPCG upozorava da je izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana krivično djelo, te da će sva lica zatečena u vršenju lova biti procesuirana nadležnim organima. Podsjećamo da je shodno Naredbi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, od 21.01.2020. godine na Skadarskom jezeru zabranjen ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, do poboljšanja hidroloških prilika. Ovom Naredbom zabranjeno je vršenje ribolova u vrijeme niskog vodostaja, odnosno kada se nivo vode jezera spusti ispod nivoa od 6,46 mnm, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica "Plavnica" u toku decembra, januara i februara. Prema zvaničnim podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 20.01.2020. godine, nivo Skadarskog jezera na mjernoj stanici "Plavnica" iznosio je 6,13 mnm", navodi se u saopštenju JPNPCG .

U saopštenju se dodaje da imajući u vidu inicijativu ribara koji obavljaju privredni ribolov o ukidanju privremene zabrane ribolova smatrajući da nivo jezera ovih dana ne predstavlja prijetnju po riblji fond, danas je u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja održan sastanak kome je prisustvovao i direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

"Predstavnici ministarstva informisali su ribare o proceduri usvajanja navedene Naredbe i činjenicom da je zabran propisan u skladu sa mišljenjem nadležne naučne ustanove Prirodno-matematičkim fakultetom. Na sastanku je zaključeno da ribari koji obavljaju privredni ribolov dostave zahtjev za preispitivanje odredbe o privremenom zabranu ribolova Ministarstvu poljoprivrede, koje će isti uputiti Prirodno-matematičkom fakultetu u cilju preispitivanja navedene mjere zaštite i uvedenog zabrana. Nakon dobijenog naučnog mišljenja, ribari i javnost biće obavješteni o daljim koracima i mjerama koje će biti preduzete", zaključuje se u saopštenju JPNPCG.