NASTAVAK AKCIJE "KLAP"

Uhapšena načelnica Poreske uprave, dvoje inspektora PU, dva službenika Ministarstva finansija

Vijesti" saznaju da je među uhapšenima i bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija Marina Perović i savjetnik u tom ministarstvu Dragan Vujošević.
101957 pregleda 33 komentar(a)
Stanislava Beba Martinović
Stanislava Beba Martinović
Ažurirano: 23.01.2020. 17:59h

Pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su jutros priveli devet osoba iz Bijelog Polja i Podgorice, među kojima i načelnicu Poreske uprave (PU) područne jedinice Podgorica Stanislavu Bebu Martinović, zbog sumnje da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave.

Oni su uhapšeni u nastavku akcije "Klap", nakon čega su privedeni u Specijalno državno tužilaštvo, gdje se tokom dana obavljaju saslušanja.

U akciji policije i SDT-a uhapšeni su i poreska inspektorka Nevenka Đurović ali i rukovodilac odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave PJ Podgorica Rajka Simonović.

"Vijesti" saznaju da je među uhapšenima i bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija Marina Perović ali i samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je pet službenika Poreske uprave među kojima je supervizor Persa Novaković i samostalni savjetnik PU Aleksandar Radulović i poreski inspektori M.B., R.M., S.S. i J.S.

Tokom akcije uhapšeni su direktor firme "Braća Kolić" Refad Kolić iz Bijelog Polja, ovlašćeni zastupnik firme "Migi" iz Bijelog Polja T.K. i odgovorno lice firme "Okov" iz Podgorice B.R.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i osnivač firme "Viner coo" iz Danilovgrada, K.D. ovlašćeni zastupnik "Trend trade", osnivač firme "Dea" N.Š., ovlašćeni zastupnik firmi "A kop" i "PS gradnja" B.P., ali i tri pravna lica firme "Braća Kolić", "Migi" i "Trend trade"...

Iz Uprave policije su kazali da se sumnja da su oni krivična djela počinili na način što su osnovali kriminalnu organizaciju sa zadatkom da više pravnih lica sa teritorije Crne Gore ostvare imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita, na način što će im se u postupku inspekcijskog nadzora od strane Poreske uprave Crne Gore kao valjane priznati fakture za robu i usluge koje stvarno nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene, koje će biti ispostavljene od pravnih lica koje su osnivali drugi članovi ove kriminalne organizacije.

"Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a. M.P. i D.V. su, sumnja se, kao članovi drugostepene komisije Ministarstva finansija suprotno članovima Zakona o opštem upravnom postupku protivpravno obustavili upravni postupak naplate poreske obaveze za jedno pravno lice i onemogućili državu Crnu Goru da naplati porez u iznosu većem od 400. 000 eura, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu. Na ovaj način, osumnjičena lica su u periodu od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine Budžetu Crne Gore pričinili štetu u iznosu većem od 3,5 miliona eura", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

"Blisko sarađujemo sa tužilaštvom i policijom"

U prvoj reakciji na privođenje službenika, iz PU su saopštili da "u kontinuitetu i uz maksimalni stepen kooperativnosti blisko sarađuju sa Specijalnim državnim tužilaštvom i Upravom policije na otkrivanju krivičnih djela iz privrednog prometa".

"Zbog sumnje na utaju poreza i sprovođenje lažnog stečaja tokom 2019. godine Upravi policije i Tužilaštvu dostavljeno je 28 inicijativa za utvrđivanje osnova za pokretanje krivičnog postupka, a podnijete su i krivične prijave protiv tri pravna i tri odgovorna lica u pravnim licima. S druge strane, imajući u vidu da su službenici PU dužni u svojim postupcima dosljedno primjenjivati poreske propise, to isti, jednako kao i sami poreski obveznici, podliježu utvrđivanju odgovornosti od strane nadležnih organa u slučaju postojanja sumnje na zloupotrijebu službenog položaja ili izvršenje radnji iz domena krivične odgovornosti", istakli su iz PU.

S tim u vezi, Poreska uprava je u predmetnim postupcima "nadležnim organima obezbijedila svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za utvrđivanje dosljednosti primjene zakona od strane poreskih službenika u postupcima utvrđivanja i naplate poreskih obaveza".

PU: Treba poštovati prezumpciju nevinosti do okončanja postupka

I u ovom predmetu, kao i u svim ostalim, kako su istakli iz PU, "treba poštovati prezumpciju nevinosti do okončanja postupka u kojem će se utvrditi osnovanost utvrđenih sumnji i eventualna krivična odgovornost pojedinačnih službenika PU".

"Takođe, naglašavamo da je osnovno opredjeljenje PU neselektivan i zakonit tretman svih poreskih obveznika, te da poštovanje poreskih propisa i Etičkog kodeksa predstavljaju osnovni princip u radu ove institucije, za čiju primjenu su zaduženi svi službenici pojedinačno", zaključili su iz PU.

Preporučujemo za Vas