STROGO ZAŠTIĆENA VRSTA

Zbog srne prijetio ubistvom

Poslije ubistva srne u selu Gorice, udaljenom oko 50 kilometara od Bijelog Polja, jedan od lovaca mještaninu prijetio “odsijecanjem glave”
26332 pregleda 10 komentar(a)
Ostaci ubijene srne na putu, Foto: Privatna arhiva
Ostaci ubijene srne na putu, Foto: Privatna arhiva

Nakon što je nedavno u selu Gorice kod Bijelog Polja ubijena srna, čija je koža bačena na sred puta, uslijedile su prijetnje smrću mještanima koji su slučaj prijavili policiji.

Krivolovci su srnu zaklali, a odranu kožu i papke bacili na sred puta. Mještani Gorica su odranu ložu i papke ove strogo zaštićene vrste pronašli 13. januara, bačene nasred seoskog puta.

Mještani upozoravaju da je krivolov uzeo ozbiljne razmjere i da zbog javašluka strahuju i za svoje živote. Naime, kako ističu, krivolovci skoro svakodnevno džipovima izlaze na Gorice, love, roštiljaju i ostavljaju nered za sobom.

“Na više mjesta se vide paljene smrče ispod kojih lože vatru, a posljednji put kada je ubijena srna, zatekli su odvaljena, a potom i zapaljena vrata od velike brvnare koju mještani koriste kada izdižu stoku na katune. Čak su i drveni patos odvaljivali i ložili”, priča Milinko Kojović.

Umjesto da se razriješi ovaj slučaj i krivolovci i lovokradice kazne, Kojovića je 20. januara pozvao muškarac koji se predstavio kao Alen i tražio da razgovaraju. Kako se nalazio u komšiluku, rekao je da će ga pozvati kada dođe kući. Oko 21 čas uveče ga je sa istog broja pozvao muškarac koji se predstavio kao Masko Hot iz Lješnice.

“On mi je rekao ‘Nabiste mi policiju da mi pretresa kući, sjutra idem kod tužioca i on će mi reći ko je rekao da sam ja ubio srnu, pa ću vidjeti šta dalje’. Kada sam pokušao da objasnim da nisam pominjao imena već da sam pričao o tom problemu, mi je priprijetio mi je: ‘Ne smijete sići više u Bijelo Polje, glave ću vam odsjeći, ne smijete proći kroz Lješnicu, to je moj put’”, naveo je Kojović u krivičnoj prijavi koju je podnio Centru bezbjednosti.

Kojović je ranije “Vijestima” ispričao da su ostatke ubijene srne pronašli mještani Milinko Grujičić i Miladin i Gorčilo Lojanica u zaseoku Sjenokos. Grujičić je kazao da je bio užasan prizor vidjeti ostatke od srne.

“Zatekao sam kožu nasred puta, odnosno raskrsnice, tako da je bila vidljiva iz svih pravaca. Na metar odatle bili su bačeni papci. To je bio užasan prizor. Mi smo ovdje željni da vidimo zeca, a ne srnu. Kao da su je namjerno tu bacilli da provociraju nekog”, kazao je on.

Mještani pričaju da krivolovci dolaze svakog vikenda, pa i češće, da roštiljaju Goricama, a da odlaze noću, vjerovatno zbog plijena iz krivolova i da je zbog svega taj pitomi kraj postao nesigurno mjesto za življenje.

Pućurica: Krivolovu ćemo stati na put

Sekretar Lovačke organizacije Bijelo Polje Tufo Pućurica je kazao da su nakon saznanja o ubijenoj srni obavijestili inspektora za lovstvo iz Berana, MUP i Tužilaštvo, te da su svi organi ovom problemu prišli sa velikom pažnjom.

„Nažalost, postoji manja grupa krivolovaca koji se bave krivolovom i lovokrađom, zbog čega ispaštaju pravi lovci i ljubitelji lovnog sporta. Na našim prostorima prije pet - šest godina bilo je nezamislivo da u šumi sretnete divljač poput srne, i nje sada ima upravo zbog kontinuirane borbe na zaštiti visoke divljači“, kazao je Pućurica, dodajući da su lovočuvari u razgovoru sa mještanima na širem reonu uputili podatke MUP-u o tome ko je od lovaca tog dana bio na tom rejonu.

Pućurica je najavio da će ubuduće, shodno Zakonu o divljači i lovstvu, svaki nezakoniti izlazak bez dozvole za lov korisnika lovišta, biti najoštrije sankcionisan i pojasnio da će uz podnošenje krivičnih prijava, biti oduzimano lovačko oružje i svi predmeti koji se našu u lovištu.

„Zbog ovakvih slučajeva u toj lovačkoj organizaciji se ozbiljno razmišlja o skraćenju lovne sezone“, naglasio je on.

Prema Krivičnom zakoniku, za krivično djelo ubistvo zaštićene vrste zaprijećena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Tužilaštvo radi na rasvjetljavanju oba slučaja

Kako “Vijesti” saznaju, Centar bezbjednosti je po podnošenju krivičnih prijava obavijestio Tužilaštvo, iz kojeg je potvrđeno njihovo prispijeće.

Policija je obavijestila Tužilaštvo o obje prijave.

“Za oba predmeta obaviješteno Tužilaštvo, koj je je dalo uputstva policiji da prikupe obavještenja i preduzmu druge radnje u cilju pribavljanja potrebnih dokaza”, kazao je PR Osnovnog tužilaštva Denis Zvrko, ističući da su oba predmeta u fazi izviđaja.

Preporučujemo za Vas