Potvrđena optužnica u predmetu "Karbon"

Specijalni državni tužilac Lidija Vukčević je navela u obrazloženju optužnice, da iz poslovne i finansijske dokumentacije, te i iz iskaza svjedoka saradanika Đorđa Đurđića, proizilazi da je Duško Knežević formirao kriminalnu organizaciju krajem 2008. godine
3383 pregleda 0 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 29.01.2020. 15:59h

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv Duška Kneževića, u predmetu poznat kao "Karbon".

Ročište za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti ove optužnice, održano je polovinom decembra prošle godine.

Specijalni državni tužilac Lidija Vukčević podigla je optužnicu protiv Duška Kneževića, u kojoj se između ostalog navodi, da su Knežević, Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Brankica Bašović i Biljana Bašović, pričinili štetu pravnom licu “Global Karbon” DOO Podgorica, a pravnim licima “Fin Invest”, “Atlas Grupa”, RTV “Atlas”, “RT Mimoza”, “Atlas Sistem” i “Mega Gulf Investments Holdings Limited” pribavili korist protiv pravnu u iznosu od 1. 942.000 eura.

Iz poslovne dokumentacije i finansijske dokumentacije, specijalni tužilac navodi da proizilazi da je tokok 2008. godine Duško Knežević organizovao kriminalnu grupu, te da to proizilazi iz iskaza odbrane okrivljenih kao i iz iskaza svjedoka saradnika Đorđa Đurđića, piše u obrazloženju optužnice.

Tokom 2008. godine, okrivljeni Duško Knežević je na teritoriji Crne Gore organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala do kraja 2017., čiji su pripadnici postali ostali optuženi, kao i Đorđe Đurđić – svjedok saradnik u ovom predmetu.

Okrivljeni su, piše u optužnici, umišljajno podstrekli Biljanu Bašović, izvršni direktor privrednog društva „Global Karbon“, čiji je osnivač Invest banka Montenegro AD Podgorica, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Tako je u decembru 2008. Duško Knežević dono odluku da se 1.000.000 eura koja se nalaze na računu „Global Karbon“ kod IBM banke potiču od osnivačkog uloga uplaćenog od osnivača IBM banke, prenesu na račun nerezidentnog pravnog lica „Mega Gulf Investemnts Holdings Limited“, kod Atlas banke u Moskvi u svrhu zatvaranja kredita koje to pravno lice ima kod Atlas banke u Moskvi, a čiji je rok otplate istekao.

Kao osonov za navedeni transfer novca služiti ugovor o navodnoj kupoprodaji karbon kredita, koji se neće desiti...

Ugovoreno je da će „Mega Gulf“ u ime i za račun „Global Karbon“ navodno kupiti karbon kredite, koji ugovor je služio kao osnov za realizaciju navdene novčane transakcije. Nalog je za prenos ispunila Brankica Bašović, i ovjerila potpisom, te izvršila prenos novčanih sredstava u iznosu od milion eura sa računa „Global Kartbon“ na račun „Mega Gulf“.

U optužnici se navode i krediti koje je odborio Knežević, kada je, radi realizacije kriminalnog plana, donio odluku da IBM banka odobri kredit „Global Karbon“ u iznosu od 500.000 eura, te da će sredstvo obezbjeđenja vraćanja kredita biti depozit „Global Karbon“ u iznosu od 500.000 eura, a koji će se bez odluke osnivača IBM banke, dati iz osnivačkog uloga tog pravnog lica koji je uplatila uplatila IBM banka pravnom licu „Global Karbon“.

Bonus video: