Crna Gora Vukotića može da tereti samo za pokušaj ubistva Radonjića i Stupara

U Rješenju kojim je ministarka pravde Srbije odobrila izručenje Jovana Vukotića Crnoj Gori piše i da on ne može biti priveden na izdržavanje zatvorske kazne, niti eventualno izručen trećoj državi
10238 pregleda 2 komentar(a)
Vukotić
Vukotić

Kotoranina Jovana Vukotića crnogorski istražitelji neće bez saglasnosti Srbije moći krivično da gone za drugo krivično djelo, osim za ono zbog kog je ta država odobrila njegovo izručenje - pokušaj ubistva Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

To piše u Rješenju kojim je ministarka pravde Srbije odobrila njegovo izručenje Crnoj Gori.

U istom dokumentu piše da Vukotić ne može biti priveden na izdržavanje zatvorske kazne, niti eventualno izručen trećoj državi.

"Izručenje se dozvoljava pod uslovima propisanim članom 19 Ugovora između Republike Srbije i Crne Gore o izručenju - da Jovan Vukotić ne može biti krivično gonjen, podvrgnut izvršenju kazne ili bilo kojoj drugoj mjeri ograničenja slobode ili izručen trećoj državi, za bilo koje krivično djelo izvršeno prije izručenja, a koje nije predmet izručenja", piše u Rješenju donijetom 22. januara.

rješenje Jovan Vukotić
Rješenje Ministarstva pravde Srbije(Foto: Screenshot)

Jednog od navodnih vođa škaljarskog klana, Vukotića, Tužilaštvo sumnjiči da je sa nedavno ubijenim Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem u martu 2016. pokušao da ubije dvojicu članova suprostavljenog kavačkog klana, u kotorskom naselju Rakite.

Vukotić je na saslušanju u Beogradu negirao povezanost sa pokušajem ubistva dvojice sugrađana.

Šakoviću je prije nekoliko mjeseci ukinut pritvor u istom predmetu, a Vukotiću koji se kada ga je crnogorsko tužilašto osumnjičilo nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Beogradu određen je ekstradicioni pritvor.

Apelacioni sud u Beogradu, pretposlednjeg dana prošle godine donio je odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Vukotića Crnoj Gori.

Za njegovi ekstradiciju čekalo se da rješenje potpiše ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Vukotić je 2016. godine u Crnoj Gori osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Suđeno mu je nakon što je policija pretresom njegovog automobila u aprilu 2013. pronašla okvir od pištolja i 10 metaka.

Bonus video: