Ko hoće litije u partijskim bojama

Uhapšena pa puštena majka opozicionara Milana Kneževića u policijskoj akciji traganja za napadačima na njihove službenike u decembru Iz opozicije tvrde da Đukanović i DPS sve smišljeno čine, kako bi u Crnoj Gori izazvali građanski rat, ali i obesmislili litije
24562 pregleda 41 komentar(a)
Ratku Knežević juče privode na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Ratku Knežević juče privode na saslušanje, Foto: Luka Zeković

Predstavnici policije tvrde da su juče u Zeti tragali za vandalima koji su napali njihove službenike krajem decembra, dok su iz opozicije tu akciju okarakterisali provokacijom koja ima za cilj uvođenje vanrednog stanja u državi.

Majka opozicionara Milana Kneževića jedna je od 16 uhapšenih, a lisice na ruke šezdesetosmogodišnjoj Ratki Knežević stavljene su zbog navodnog ometanja i omalovažavanja policijskih službenika, rečeno je iz te institucije.

Saopšteno je da su, po nalogu suda, pretresi obavljeni na 17 lokacija, kada su pronašli i privremeno oduzeli - pušku i dva pištolja, određenu količinu municije, sredstva komunikacije...

Konstatovali su da imaju informacije da su osobe juče privedene učestovale u organizovanju i izvođenju napada na policijske službenike u Golubovcima 29. decembra 2019. godine: “Kao i zaprečavanju saobraćajnica paljenjem guma i obaranjem stabala”.

Dan nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti povrijeđeno je više policajaca, a neki od njih i tokom blokade saobraćaja na kružnom toku na Cijevni, u blizini aerodroma “Podgorica”.

Ko traži sukobe

Iz Demokratskog fronta tvrde da su pročitali naum Mila Đukanovića i DPS-a: da taj politički savez uvuče u sukobe koji će obesmisliti litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da to neće dozvoliti i ocijenio da Crna Gora klizi u diktaturu, teror i jednu vrstu fašizma, naročito nakon posljednje Đukanovićeve izjave u kojoj je “litije nazvao ludačkim pokretom”.

“Ratka Knežević ima samo jednu krivicu na koju može da bude ponosna, a to je da je majka jednog časnog i čestitog lidera pravog naroda u Crnoj Gori Milana Kneževića. Njena greška je i to što je učesnik molebana i litija za odbranu imovine Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Bulatović ispred Prekršajnog suda, nakon što je Kneževićeva izašla sa saslušanja.

DF
Predstavnici DF-a sa građanima juče ispred suda(Foto: Luka Zeković)

Rekao je da DF prepoznaje pokušaj izazivanja sukoba u Crnoj Gori i provociranja Fronta, ali da Đukanović u njima neće naći partnera: “Nalazi se na minimumu političke podrške, polako gubi vlast zbog zakona koji je usvojio i terora koji proizvodi i želi da u to uvuče DF, da bi ugušio litije. Plaši se litija koje su mirne i dostojanstvene. Zato je naša poruka - borbu nastavljamo na način kao i do sada, slijedeći poziv crkve da putem litija obezbijedimo da se zakon stavi van snage i da zaštitimo imovinu SPC”.

Bulatović je pozvao sve građane da izađu na litije, jer je to, kako je kazao, i borba protiv nasilja: “Da budemo masovniji, da mirno i snažnim pritiskom obezbijedimo stavljanje Zakona van snage i zaštitimo naš identitet, jer je suština Milove borbe da poništi identitet i učvrsti svoju apsolutnu vlast”.

Lider PzP-a Nebojša Medojević rekao je novinarima da svi moraju shvatiti da “Đukanović gura zemlju u građanski rat”. Kazao je da je najbolji odgovor na teror - da svi dođu na litije.

“I da pokažemo da je ovo pobuna naroda protiv tiranina, da smo svi zajedno i da ćemo pobijediti”.

“Ovaj jutrošnji napad je klasičan slučaj protivzakonitog, protivustavnog djelovanja policije i širenja straha - prije šest sati, razbijanje vrata, brutalni pretresi... Dio ovih struktura u policiji su sluge narko-mafije i Milo Đukanović ih koristi u borbi protiv sopstvenog naroda”, rekao je on, ne konkretizujući na koga misli.

Tvrdi da je svima jasno da je Đukanovićev cilj izazivanje haosa: “Jezik mržnje kojim predsjednik DPS-a zasipa Crnu Goru neminovno vodi ka policijskom teroru i nasilju”.

Zastrašivanje

I Demokrate su ocijenile da jučerašnja hapšenja imaju jasno vidljiv i izražen cilj - zastrašivanje građana koji nedjeljama unazad prisustvuju mirnim, dostojanstvenim, nadpartijskim i nadnacionalnim skupovima.

“Đukanović želi da destabilizuje državu, da litije oboji partijskim bojama, da ih pokuša povezati sa bilo kojim političkim subjektom, kako bi otvorio prostor za još brutalniji obračun sa neistomišljenicima i tako potražio izlaz iz situacije u kojoj se njegova partija masovno osipa. DPS je zapravo u pobjedi građanske, prostojne i evropske Crne Gore, koja traži dogovor sa svim crkvama i vjerskim zajednicama, vidio svoj kraj”.

Istakli su da je policija zloupotrijebljena i stavljena u službu zaštite “kriminalnih pozicija vladajuće garniture” i da je to pokazatelj namjere DPS-a da hapšenjima podigne tenzije, koje bi dovele do uvođenja vanrednog stanja u Crnoj Gori. “Hapšenja građana i upadi policije pod punom ratnom opremom u njihove domove, pokazatelj su da je Đukanović ušao u posljednju fazu vladavine i da mu je jedino preostala primjena fizičke sile karakteristična za posljednje trzaje diktatorskih režima... Pozivamo nadležne da prestanu sa upotrebom sile prema građanima”.

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da oštro osuđuju privođenje Kneževićeve majke, ocjenjujući taj čin kao kocku u mozaiku kojom DPS želi da dođe do većih trzavica: “Ciljano, hoće da unesu nemir, netrpeljivost, netoleranciju, razdor, trebaju im usijane glave a ne razum građana”.

Saopštili su i da nema opravdanja hapšenju penzionisane profesorice - “pod dugim cijevima uz kordon specijalne jedinice policije”.

Ujedinjena Crna Gora tražila je da premijer Duško Marković, objasni “sramni, nečovječni, bolesni i razulareni atak” na porodičnu kuću Kneževića.

“Marković koji je i sam, koliko juče, pozivao da jedni drugima ne diramo porodice, dužan je da kaže kako se ovo zove? Ovaj prepad i hapšenje Kneževićeve majke ne liči na akciju policije. Ovakav užas ne bi napravio ni banditski čopor! Je li moguće uopšte ostati normalan nakon ovakvih scena? Je li ovo revanš dostojanstvenoj Crnoj Gori? Ako jeste, grdno ste se prevarili jer smo vas pročitali - odaje vas sramno znojenje, panika i želja za konfliktom”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Goran Danilović.

Ratka Knežević
Ratka Knežević(Foto: Luka Zeković)

Nervozni gospodar se našao u bezizlaznoj situaciji, tvrde iz Socijalističke narodne partije, i izgubio je konce u igri koju je sam započeo: “Upregao je najodanije saradnike u cilju obračuna sa političkim protivnicima. Međutim, nije računao da više ni članovi i funkcioneri DPS-a ne shvataju ozbiljno njegove prijetnje. To najbolje pokazuju dešavanja u Pljevljima, Šavniku, Baru i drugim gradovima, nad kojima režim nema kontrolu i zbog kojih sve više srlja u propast. Nas ne interesuje politička sudbina oligarhije na vlasti, jer je jasno da je njihov kraj bliži nego ikad. Zanima nas isključivo Crna Gora, njeni građani i obnova tradicionalnih vrijednosti za koje smo se borili od svog osnivanja, a koje su vaskrsle ovih dana... SNP poručuje građanima da zadrže mir, pribranost i staloženost, da ne dozvole sebi da podlegnu provokacijama”...

Iz Demosa su pozvali, “ako još ima nekog razumnog u vrhu vlasti koji nije pod direktnom kontrolom Đukanovića”, da hitno zaustavi nasilne metode represije i daljeg pogoršavanja situacije u Crnoj Gori.

Oružje

Policija je saopštila da su u kući Boška Bjelobrković (32) pronašli pušku sa isteklim oružnim listom i 32 metka različitog kalibra. On će odgovarati zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.

Vijestima je, međutim, dostavio dokumenta koja pokazuju da posjeduje urednu dozvolu za držanje oružja.

Prekršajno će odgovarati i Mihajlo Asanović, u čijoj kući su policajci pronašli pištolj “zastava” sa isteklim oružnim listom, ali i Boris Maraš u čijoj kući je pronađena municija.

Momčilo Kukuličić uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, nakon što je policija pretresom njegove kuće pronašla municiju kalibra 7,62 mm.

Zbog istog krivičnog djela uhapšen je i Neđeljko Popović u čijoj kući je policija pronašla pištolj “češka zbrojovka”.

Policija je pretresla i stanove koje koriste lica Mirko Knežević, Goran Knežević, Stefan Rašović, Danilo Maraš, Siniša Stijepović, Srđan Đuretić, Neđeljko Ceklić, Nenad Matanović, Boban Popović, Branko Skrobanović i Denis Matanović.

Vučić: Žao mi je, ali ne mogu da se miješam

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nema pojma šta se dogodilo prilikom hapšenja Kneževićeve majke, ali da mu je žao “jer su Srbi”.

Novosti prenose njegovu izjavu - da je razgovarao sa Milanom Kneževićem, ali da, kao predsjednik Srbije ne može da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, pogotovo jer ne zna šta se tačno desilo.

“Ja sam Srbin i ne moram da objašnjavam koliko sam emocionalno na strani Srba i koliko je bio emotivan razgovor sa Kneževićem, za obojicu. Ali sam predsjednik Srbije, ne mogu da se mješam na direktan način u unutrašnje stvari Crne Gore i ne znam što se dogodilo na licu mjesta”, rekao je Vučić.

Pitao je što je Kneževićeva majka mogla da uradi kada su policajci pretresali njihovu kuću:

“Da uzme kutlaču, varjaču... Nadam se da nije uzela neko oružje, siguran sam da nije. Ali, bezveze je da stavljate lisice ženi od 70 godina, učiteljici, pa nije ubila nikoga, upali ste joj u kuću. Ali, ne znam što se dogodilo, mogu samo da kažem da mi je teško zbog Kneževića”.

Pretresi i u Beranama, hapšenja u Budvi

Policija je jutros pretresla nekoliko stanova u Beranama, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” pretresi su izvršeni na šest lokacija.

Jedan od građana koji je želio da ostane anoniman, kazao je da je na nalogu pisalo da se pretres vrši “radi pronalaženja predmeta u vezi krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”.

Građani čiji su domovi pretreseni, ranije su primijećeni na mjestima na kojima je crtana trobojka.

Prema jednom nalogu u koje su “Vijesti” imale uvid, pretrese je naložio Osnovni sud na osnovu zahtjeva osnovnog državnog tužioca, a prije toga je to traženo iz Centra bezbjednosti Berane.

Policija se povodom pretresa u Beranama nije oglašavala.

“Vijestima” je rečeno da su četvorica Budvana juče privedena zbog crtanja trobojke na Svetom Stefanu.

Milan Knežević: Što “junaci” ne skinu fantomke

Milan Knežević saopštio je “Vijestima” da je na raspolaganju “fantomima” koji su mu uhapsili majku.

“Došao sam u Crnu Goru, nalazim se u svojoj porodičnoj kući i stojim na raspolaganju onim fantomima koji su jutros po naredbi Mila Đukanovića demolirali našu porodičnu kuću, a moju majku s dugim cijevima prislonili uza zid. Za početak bi bilo viteški da ti ‘junaci’ skinu fantomke, jer nije fino da se kriju ako rade ovako ‘pošten’ posao”.

Savjet provjerava postupanje policije

Djeca uhapšenog Gorana Kneževića juče su, nakon pretresa kuće, završila u Urgentnom bloku, saopštila je “Vijestima” njihova ujna Marija Radonjić.

“Troje djece je šokirano. Preživjeli su stres kada su bahati policajci upali u kuću sa fantomkama i mašinkama, kao da im je otac najveći kriminalac. Djeca nijesu dužna da trpe takvo postupanje policije i obratićemo se svima koji mogu zaštititi ljudska prava... Jedno Goranovo dijete je teško bolesno i pitanje je da li će poslije ovoga moći da se oporavi”, rekla je ona.

Savjet za Građansku kontrolu rada policije juče je provjeravao postupanje policije u tom slučaju: “Savjet je kontaktirala porodica u vezi sa postupanjem policije prema djeci prilikom pretresa porodične kuće Kneževića. Savjet je u Urgentni centar uputio svog člana, dr Vladimira Dobričanina, kako bi obišao djevojčice i sa predstavnicima porodice razgovarao o primjedbama na postupanje policije”, rekao je “Vijestima” predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Pojasnio je da će provjeriti postupanje policije prema svim građanima koji su juče privedeni i da su formirali poseban predmet...

“A kako su određene policijske aktivnosti i dalje u toku, zatraženo je detaljno izjašnjenje Uprave policije”.

Bonus video: