Demokrate: Katnić da privede Eskudera

Budvanske Demokrate zatražile da se pronađe svjetski fotograf zbog istrage milionske malverzacije u projektu desalinizacije morske vode na rtu Zavala
18157 pregleda 3 komentar(a)
Ruben Salgado Eskudero, Foto: Privatna arhiva
Ruben Salgado Eskudero, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.02.2020. 21:08h

Čuvenog svjetskog fotografa Rubena Salgado Eskudera, tim specijalnog tužioca Milivoja Katnića mora da nađe, privede u Crnu Goru i ispita ga.

To tvrde budvanske Demokrate, čiji lider Mijomir Pejović je za „Vijesti“ kazao da afera “Osmoza” mora biti prioritet Specijalnom državnom tužilaštvu, jer građani Budve godinama unazad čekaju da se ispita uloga misterioznog fotografa.

Eskudero, koji je osnivač firme Mediteran WTE koja je vodila projekat desalinizacije morske vode na rtu Zavala, prethodnih godina, što i piše na njegovom sajtu, izlaže po svjetskim metropolama, prima prestižne nagrade, dok se u Crnoj Gori i dalje istražitelji bave milionskom pronevjerom u ovom projektu, koji nikada nije ni profunkcionisao.

Objekat za desalinizaciju
Objekat za desalinizaciju(Foto: Vuk Lajović)

„S obzirom na to da su skoro u Podgorici na saslušanju boravili osumnjičeni strani državljani u aferi „Državni udar“, javnost i građani Budve sa dužnom pažnjom prate aktivnosti SDT-a i u slučaju Mediteran WTE. Sa nestrpljenjem očekuju vijest da li je i kada saslušan glavni osumnjičeni u ovoj aferi Ruben Salgado Eskudero, koji je, pored finansija, bio i umjetnički guru budvanskoj kriminalnoj grupi“, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, Eskudero je osnivač preduzeća Mediteran WTE, čije je sjedište u zgradi BSP-a u Budvi.

„Eskudero je misteriozno došao i na isti način napustio naš grad, te stoga upućujem istražitelje Specijalnog državnog tužilaštva da obrate pažnju na njegove domaćine u Budvi, čije je prostorije za svoj rad i koristio. Previše je neobavljenog posla u Budvi ostalo za SDT i tražim od njih da ovaj predmet stave među prioritetne kada je Budva u pitanju“, naglasio je Pejović.

Projekat desalinizacije, koga je tim istražitelja na čijem je čelu Katnić prvobitno stavio pod lupu, kada je istraživao budvanske korupcionaške afere, predstavlja jedan od najzamršenijih, pa je i za tužioce izazov da razmotaju cijelo klupko i utvrde kako su se firme smjenjivale, a milionski krediti na kraju ostali građanima Budve da ih vrate.

Priču o kontroverznom postrojenju, koje godinam trune, započinje firma “WTE Desalinizacija morske vode”, sa kojom 2008. gradski budvanski Vodovod zaključuje ugovor o preuzimanju pitke vode. Ugovor je bio krajnje nepovoljan, jer se gradski Vodovod obavezao da vodu preuzima i tokom zimskih mjeseci, iako za time nije bilo potrebe. Postrojenje praktično nikada nije ni profukcionisalo u punom kapacitetu, odnosno radilo je u par navrata tokom sušnih ljetnjih mjeseci 2008. i 2009, ali su računi redovno dostavljani gradskom Vodovodu na naplatu.

Kako su tekla kreditna zaduženja sumnjive firme detaljno je u svom izvještaju o završnom računu za 2015. navela Državna revizorska institucija. Preduzeće za desalinizaciju morske vode “WTE Desalinizacija morske vode” je zaključilo sa Hipo Alpe Adria bankom (HAAB) 7. maja. 2008. ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 5,3 miliona eura. Kredit je odobren za kupovinu i postavljanje postrojenja za desalinizaciju morske vode.

Međutim, u priču tada ulazi Mediteran WTE, firma u kojom Opština ima 49 odsto kapitala, a ostatak Ruben. Firma sa HAAB i “WTE Desalinizacija morske vode” zaključuje Ugovor o pristupanju dugu, odnosno dugoročnom kreditu od 5,3 miliona eura.

“Skupština opštine Budva je 30. decembra 2008. donijela Odluku o pristupanju društvu “Mediteran WTE” i postala vlasnik sa 49 odsto osnivačkog kapitala. Istog dana je i donijela Odluku o davanju garancije na dugoročno zaduženje preduzeća “Mediteran WTE” za dobijanje kredita u zbirnom iznosu od 8.358.369 eura, od čega 5.300.000 prema HAAB. Krajem juna 2010. zaključuju Ugovor o solidarnom jemstvu - HAAB (povjerilac), “WTE Desalinizacija morske vode” (dužnik), “Mediteran WTE” (pristupnik dugu) i Opštine Budva i JP Vodovod i kanalizacija (solidarni jemci), na iznos od 5,3 miliona eura”, navedeno je tada u izvještaju DRI.

Nakon toga, Vodovod i Opština 1. avgusta 2013. zaključuju sporazum o razgraničenju obaveza po osnovu Ugovora o solidarnom jemstvu.

Na dan potpisivanja sporazuma preostali dug iznosio je 4,5 miliona, od čega su obaveze Vodovoda iznosile 2,1 milion, a Opštine 2,3 miliona eura. Međutim, 6. oktobra 2014. potpisan je novi sporazum između Opštine i Vodovoda za razgraničenje obaveza. Stanje duga na dan potpisivanja sporazuma je bilo 3,2 miliona - Opštine milion i po, a Vodovoda 1,7 miliona eura eura.

Vodovod zaključuje 2014. i vansudsko poravnanje kojim isplaćuje Špancu 650.000 eura i otkupljuje postrojenje za desalinizaciju na Zavali. Potom Skupština opštine donosi odluku o likvidaciji firme Mediteran WTE. Opština i Vodovod vratile su početkom 2016. milionski kredit koji im je ostao u amanet.

Bonus video: