Tužilaštvo traži ko je snimao Lazovića i Golubovića

Iz Uprave policije ne odgovaraju na pitanje - da li su pokrenuli istragu. Nezvanično - jesu, i to odmah nakon što je objavljen audio-snimak razgovora Lazovića i njegovog saradnika Duška Golubovića
33561 pregleda 82 komentar(a)
Prisluškivanje moguće na više načina (ilustracija), Foto: Shutterstock
Prisluškivanje moguće na više načina (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2020. 08:04h

Osnovno državno tužilaštvo ispituje ko je i za čiji račun prisluškivao šefa najznačajnijeg sektora Uprave policije Zorana Lazovića i njegovog saradnika Duška Golubovića.

Portparolka tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić saopštila je “Vijestima” da je ODT Podgorica formiralo predmet.

Istovremeno, policija ćuti o prisluškivanju pomoćnika Veselina Veljovića.

Telefonski razgovor koji su 6. januara vodili pomoćnik direktora Uprave policije Lazović i jedan od funkcionera Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK) Golubović, objavio je portal IN4S prije četiri dana.

Iz Uprave policije od tog dana ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” - da li su pokrenuli istragu ko je tajno i nezakonito prisluškivao šefa SPBOK i njegovog kolegu.

Prema nezvaničnim saznanjima iz Uprave policije, istraga je pokrenuta odmah nakon što je objavljen audio-snimak razgovora. “Ima ko se tim bavi i oni će istragu dovesti do kraja”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Aplikacija ili prisluškivanje?

“Ukoliko snimak nije montiran, odnosno ukoliko je autentičan dio koji prikazuje znak da primaocu poziva (Lazoviću) zvoni telefon, najvjerovatnije je snimak nastao prisluškivanjem telefona pozivaoca (Golubovića), ili čak i na samom telefonu preko nekog od instaliranih programa”, rekao je za “Vijesti” sudski vještak informaciono-tehničke struke Marko Lakić.

Duško Golubović
Duško Golubović(Foto: Boris Pejović)

Istakao je da se ne može izjašnjavati sa stoprocentnom sigurnošću, jer je pitanje koliko je snimak autentičan.

Lakić objašnjava da na tržištu ima više programa koji se mogu instalirati na telefonu, “kako bi mu se moglo pristupiti sa udaljene lokacije”.

U praksi, to bi značilo da jedna osoba pošalje drugoj program i nakon što ga primalac instalira u svoj telefon, omogućava da mu se pristupa bez kontrole.

“Danas većina telefona ima fabrički snimač razgovora. Takođe, ima i puno programa koji se mogu instalirati. Dalje, službe bezbjednosti imaju razne metode prisluškivanja, a ako imaju službe bezbjednosti, zašto ne bi imala i neka fizička lica koja su malo tehnički osposobljenija, ili finansijski stabilnija. Na kraju, ono što je po meni najmanje vjerovatno, jeste da je neki od mobilnih operatera dao nekom razgovor. Ne postoje novci za koje bi oni rizikovali da izgube licencu”, rekao je Lakić.

O prisluškivanju Lazovića, čelnog čovjeka Sektora koji se bori protiv organizovanih kriminalnih grupa, nije se oglašavalo ni Specijalno državno tužilaštvo.

Lazović nije odgovarao na poziv novinara “Vijesti”, a Golubović je rekao da slučaj neće komentarisati.

Trvenje, Vučić, Roćen...

Na objavljenom snimku dvojica dugogodišnjih funkcionera tajne i javne policije pričaju o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, mogućem “trvenju” za Badnji dan na Cetinju, ali i spremnosti policije da “dobiju i jedni i drugi po g***ci ako što budu pravili”...

Na Cetinju godinama badnjake na dvije lokacije nalažu Srpska pravoslavna crkva i Crnogorska pravoslavna crkva...

Nijedan crnogorski zvaničnik nije komentarisao prisluškivanje policijskih funkcionera i objavljivanje razgovora, ali je to prije tri dana uradio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da Srbija ima svoje probleme:

“I moramo da vidimo da li bilo kakve veze sa bilo kim u Srbiji ima puštanje prisluškivanih razgovora, jer je to katastrofa... Da su pustili iz Srbije prisluškivane razgovore, bilo čije u Crnoj Gori, ti će da odgovaraju”, rekao je Vučić.

Zoran Lazović
Zoran Lazović(Foto: Boris Pejović)

Razgovor Lazovića i Golubovića objavljen je pola godine nakon što su u javnost dospjeli prisluškivani razgovori nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena sa predsjednikom države i DPS-a Milom Đukanovićem, njegovom suprugom Lidijom, Lazovićem, vlasnikom Rusala Olegom Deripsakom, Vukom Jeremićem, tadašnjim savjetnikom predsjednika Srbije, biznismenom Rankom Ubovićem...

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici tada je formiralo predmet, ali javnost još nije upoznata ko je prije duže od deceniju prisluškivao Roćena, ni dokle je stigla ta istraga.

Nakon jednog od obljavljenih razgovora, Roćen je saopštio da je to dio “obavještajno-medijske hajke i grubo narušavanje privatnosti u dužem periodu”.

Prisluškivanje, prijetnje, listinzi...

Lazović je nedavno dobijao prijetnje od pripadnika kriminalnih klanova, potvrđeno je ranije “Vijestima”.

On je početkom decembra 2019. na konferenciji za medije saopštio da članovi organizovanih kriminalnih grupa šalju prijeteće poruke sa egzotičnih destinacija.

Nije precizirao kome su prijetili, ali je rekao da su poruke stigle nakon što je on krajem oktobra prošle godine poručio kriminalcima da neće ostati bezbrižni i da će biti predmet njihovog interesovanja svakog dana u godini...

“Vijestima” je potvrđeno da su pripadnici jednog od kotorskih kriminalnih klanova, sa telefonskih brojeva registrovanih u Kolumbiji, upravo Lazoviću slali poruke, prijeteći njemu i njegovoj porodici.

Policija nije saopštavala da li o tome vode istragu.

Golubović i Lazović su u ANB-u radili do aprila 2015.

Iz tajne policije izašli su podnošenjem zahtjeva za spo­ra­zum­ni ras­kid rad­nog od­no­sa, što im je sada omogućilo da se kao iskusni u bezbjednosnom sektoru vrate u policiju.

Golubovićevo ime pominjalo se u aferi “Listing” - istraga u tom predmetu počela je decembra 2011. godine, nakon što je objavljen listing telefonske komunikacije navodnog narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom. Medijima je par dana kasnije dostavljen i listing komunikacije optuženog narkobosa Nasera Keljmendija i Golubovića.

Nadležni su rekli da je riječ o falsifikatima, ali javnost nije obaviještena da li je i kako ta istraga okončana, odnosno ko je osmislio navodnu zavjeru i sa kojim ciljem.

Tadašnji šef tajne službe Vladan Joković podnio je ostavku nedugo nakon izbijanja afere, a Lukšić je smijenio tadašnjag i aktuelnog direktora policije Veselina Veljovića.

Bonus video: