Granična policija pretresla automobil u kome je bio Džomić

"Zaustavio sam se, predao dokumenta, a onda mi je policajac rekao da moram pomjeriti automobil iz trake, nakon čega su ga pretresli. Naravno, nisu našli ništa i nastavio sam dalje. Policajci su bili korektni, ali pretresali su automobil samo zato što sam sveštenik”
11485 pregleda 42 komentar(a)
Džomić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Džomić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

U noći između nedelje i ponedeljka na graničnom prelazu Dobrakovo policajci supretresli automobil u kome je bio protojerej Velibor Džomić: “Zaustavio sam se, predao dokumenta, a onda mi je policajac rekao da moram pomjeriti automobil iz trake, nakon čega su ga pretresli. Naravno, nisu našli ništa i nastavio sam dalje. Policajci su bili korektni, ali pretresali su automobil samo zato što sam sveštenik”, rekao je on “VIjestima”.

Nekoliko dana ranije isto je prošao i episkop Joanikije, a Vijestima je iz Mitropolije crnogorsko-primorske rečeno da je strožim kontrolama, isključivanju iz saobraćaja i pretresima podvrgnuto više sveštenika.

Iz Uprave policije, međutim, tvrde da provjere rade u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli:”Postoje i posebna pravila graničnih provjera prema određenoj kategoriji lica, koja ne podliježu graničnim provjerama, kao što su predstavnici drugih državnih organa i članovi njihovih delegacija čiji je ulazak u Crnu Goru i izlazak iz Crne Gore najavljen policiji diplomatskim putem. Sveštena lica ne spadaju u kategoriju gore navedenih putnika i nijesu izuzeta od vršenja graničnih provjera”, odgovorili su iz UP. Istakli su da su službenici GP u sklopu redovnih poslova i zadataka shodno Zakonu o graničnoj kontroli “vršili i pregled motornih vozila u kojima su se nalazila sveštena lica”.

Bonus video: