Suđenje za ubistvo Ljuba Jovanovića, Bakić tvrdi: Nije pucano iz pištolja koji je oduzet

"Čaure od 7,65 milimetara koje potiču iz ubistva ne odgovaraju pištolju koji je vještačen", naveo je Bakić
8388 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Suđenje Aleksandru Konataru, optuženom da je prilikom pljačke kladionice "Lutrije Crne Gore" u Cetinju, ubio košarkaša Ljuba Jovanovića 30. juna 2011. godine, hicem iz pištolja, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici saslušanjem vještaka balističara Božidara Bakića.

U ovom predmetu okrivljeni su Nikola Vuletić i Konatar, zbog izvršenja krivičnog djela – razbojništvo, a okrivljeni Konatar u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo.

Bakić je rekao da u Jovanovića nije pucano iz pištolja koji je oduzet i koji se nalazi u spisima predmeta, kalibra 6,35 milimetara.

Dodao je da je sa tog pištolja uklonjen fabrički broj.

U Jovanovića je pucano iz pištolja kalibra 7,65 milimetara koji nije pronađen.

U nalazu Bakića navedeno je da je pištolj "steyr" 6,35 milimetara, neipsravan i da mu je dno šaržera nepotpuno.

"Čaure od 7,65 milimetara koje potiču iz ubistva ne odgovaraju pištolju koji je vještačen", naveo je Bakić.

Odgovarajući na pitanja advokata Borisa Marinovića, branioca optuženog Konatara, Bakić je kazao da svako oružje mora da ima fabrički broj.

Pištolj kojim je po navodima optužnice izvršeno ubistvo Jovanovića, privremeno je oduzet 24. septembra 2018. od Anete Ivanović o čemu je pročitana potvrda na jednom od prethodnih glavnih pretresa.

U potvrdi se navodi da je pištolj sa okvirom, bez metaka i bez jedne korice rukohvata.

Izvještaj o trasološkom vještačenju ovog pištolja, koji je urađen radi utvrđivanja fabričkog broja, pokazao je da pištolj ima površinsku zaštitu nastalu hemijskim procesom niklovanjem, uz prethodno brušenje, zbog čega se ne može očitati serijski broj.

Optužnicom se Aleksandar Konatar i Nikola Vuletić terete da su "30. juna 2011. godine oko 22.25 sati u automat klubu Lutrije Crne Gore na Cetinju, učestvovanjem u radnji izvršenja sa umišljajem zajednički izvršili krivično djelo i upotrebom sile protiv nekog lica oduzeli tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribave protivpravnu imovinsku korist" .

Nakon pljačke, kako se dodaje u optužnici, Konatar je potrčao ka izlazu i ispalio metak u pravcu Jovanovića koji se nalazio pored vrata.

Balša Savić, vještak za video nadzor, koji je vještačio kamere na čijim snimcima se vidi upad razbojnika u kazino, danas nije došao na glavni pretres.

Kako je najavljeno, vještak će na narednom glavnom pretresu 12. februara biti saslušan.

Bonus video: